szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Készül a szövetségi segélycsomag a csőd szélén álló General Motors és Chrysler amerikai autógyár megsegítésére, előbbi 8 milliárd, utóbbi 7 milliárd dollár áthidaló hitelhez fog jutni - értesült a Fox News hírcsatorna.

Henry Paulson pénzügyminiszter kedden azt mondta a tévének, hogy "útban van a segítség Fehér Házból" a két autógyárnak, miután a szenátusban a múlt héten elbukott a demokraták által kezdeményezett, 14 milliárd dolláros mentőterv. Paulson közölte: a kormány elemzi a két cég pénzügyi helyzetét, és áttekinti a segítségnyújtás lehetőségeit. A miniszter nem utalt rá, hogy mikor jelenthetik be a hiteleket, de leszögezte: az autóipar összeomlása ártana a gazdaságnak.

- Van még egy kis időnk, nem halogatjuk a döntést, alaposan átgondoljuk a kérdést - mondta Paulson, aki korábban mereven elzárkózott attól, hogy a 700 milliárd dolláros bankmentő csomagot a pénzügyi szférán kívüli vállalatok megsegítésére is felhasználják. Ám most azt mondta: ebből a pénzkeretből segíthetik ki az autógyárakat, amelyek működése nagyon fontos a pénzügyi rendszer, a gazdaság egésze szempontjából is.

Carl Levin michigani demokrata szenátortól úgy értesült a tévé, hogy a GM várhatóan 8 milliárdos, a Chrysler pedig 7 milliárdos sürgősségi hitelt kap, és az autóipar átalakítását felügyelő kormányzati válságmenedzser maga a pénzügyminiszter lesz. Levin szerint az amerikai gazdaság sérülékeny helyzetben van, az autógyárak hosszú távú életben maradását biztosítani kell.

A GM és a Chrysler néhány hete jelezte: szövetségi segítség hiányában már az év végén elveszthetik fizetőképességüket.

Bush az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén, útban Irakba és Afganisztánba hétfőn úgy nyilatkozott: az autógyárak hirtelen csődje katasztrofális hatással járna a gazdaságra nézve. Dick Cheney alelnök egy rádióinterjúban hasonlóan értékelte a helyzetet, kijelentette: félő, hogy súlyos megrázkódtatás érné a gazdaságot az autóipar összeomlása esetén.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője viszont azt mondta kedden: nem várható gyors döntés az autóipari hitelek ügyében, és az érintett feleknek jelentős engedményeket kell tenniük.

A három nagy detroiti autógyár közül a Ford helyzete viszonylag jobb: nem fenyegeti közvetlen csőd, alapvetően csak védőhálóra, 9 milliárd dolláros készenléti hitelkeretre tart igényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Három év haladék autógyártóknak a szén-dioxid csökkentésére

Az Európai Unió tagországai a világgazdasági visszaesés veszélye miatt hajlandók három év haladékot adni az autógyártóknak az új gépkocsik szén-dioxid-kibocsátásának jelentős mértékű csökkentési kötelezettségét illetően - közölték szombaton Brüsszelben az unión belül folytatott tárgyalások menetét jól ismerő források.

MTI Gazdaság

Amerikai autógyártás: jóváhagyták a mentőcsomagot

Jóváhagyta a washingtoni törvényhozás alsóháza a csőd által fenyegetett három vezető amerikai autógyárnak nyújtandó szövetségi mentőcsomagot, amelynek felsőházi elfogadása azonban a republikánus ellenállás miatt bizonytalannak tűnik.

MTI Világ

Az európai autógyártók is támogatást várnak

Az európai autógyártók az Egyesült Államok példáját követve legalább 40 milliárd eurós kedvezményes hitelhez szeretnének jutni elsősorban környezetbarát autók kifejlesztéséhez - jelentette ki a Financial Times szombati számában a Fiat vezérigazgatója. Sergio Marchionne szerint a kérést az Európai Bizottság elé is be fogja terjeszteni az európai gyártók szövetsége, az ACEA, amelynek 2007-ig Marchionne volt az elnöke.

MTI Autó

A német autógyáraknál már kezdődik a karácsonyi szünet

A BMW autóipari cég müncheni gyárában az autópiaci válság miatt már megkezdődött a öt hétig tartó karácsonyi szünet - számol be a Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitung a cég szóvivőjére hivatkozva. Több autóipari cég is munkaidő-csökkentést tervez.

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne