Tetszett a cikk?

Nem tudják megkülönböztetni a vakok a forintbankókat, ezért inkább érmét használnak. Új papírpénzekre hiába várnak, a fém kétszázas viszont jelentősen könnyítheti számukra a fizetést.

Látássérült olvasóink a cikket teljes terjedelmében itt hallgathatják meg

Győzött a gazdasági ésszerűség a váltópénzzé degradálódott kétszáz forintos bankjegyek esetében, érme váltja fel a gyors elhasználódás miatt évente csaknem 1 milliárd forintért pótolt papírpénzt. A 2009-es cserének aligha örülnek az euróra várók és a zsebet húzó monétáktól szabadulni igyekvők, ám annál inkább a vakok és a gyengén látók. Ők már megszokták a súlyos pénztárcát, mivel az érméket felismerik tapintással, a bankjegyeket viszont nem. Nem segítik őket ugyanis azok a körök, háromszögek és vonalak, amelyeket a jegybank vakjelként a bankók szélére metszett mélynyomással nyomtat.

"Olyan, mintha nem is létezne; ahogy kopik a bankó, gyorsan kisimul" - összegezte a problémát a HVG-nek Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke. Hasonló okok miatt nem értek sokat azok a Braille-írásjelek sem, amelyeket a kilencvenes évek elején - Szőke emlékei szerint - a vakokkal való egyeztetés nélkül helyeztek el az új ötezresen. A Braille-jelölés nemcsak azért volt haszontalan, mert ezt az írást a szövetség adatai szerint a vakoknak csak kisebb része ismeri, hanem azért is, mert ezek is kinyomódtak, elmosódtak a használat során.

Megoldatlannak látja a helyzetet Szabóné Berta Irén, a Vakok Intézetének igazgatója is. Az egyforma méretű bankjegyek között eligazodni képtelen vakok helyzetét ráadásul néha kihasználják, rosszul adnak vissza nekik, vagy a ténylegesnél kisebb címletűként kezelik a tőlük kapott pénzt. A csalást bebizonyítani pedig borzasztóan nehéz, hiszen ők sem reklamálhatnak a kasszától való távozás után.

Nagyban segítené viszont a vakok önálló fizetését, ha az euróhoz hasonlóan a forintbankók is eltérő méretűek lennének, legalábbis Tolnayné Csattos Márta, a felnőtten vakká válókkal foglalkozó gyógypedagógus szerint, aki éppen ezért némi nosztalgiával emlegeti a rendszerváltozás előtti különböző méretű bankjegyeket. A mai, hajszálra egyforma papírpénzek azonban kevés fogódzót nyújtanak a vakok számára. A biztonsági fémcsík talán az egyetlen, ami eligazíthatja őket, de ez a fémcsík is csak a 2006-ban bevezetett új ezresnél különbözik a nagyobb címletek jelölésétől. "A többi címletet is könnyebben kezelhetnék a látássérültek, ha címletenként váltakozva kerülne egy vagy két fémcsík a bankókra, és váltogatnák a keskeny és széles csíkokat is" - javasolt egy megoldást a problémára Tolnayné.

A laikusok számára talán meglepő módon a pénzek egymástól markánsan eltérő színe is eligazíthat, hiszen a becslések szerint mintegy 70 ezer látássérült 60 százaléka bizonyos mértékig lát. Egyéb támpontok híján különféle trükköket használnak a papírpénzek azonosítására. Címlet szerint kartonlapok közé sorolják például a bankjegyeket tárcájukban - látók segítségével -, hogy legalább tudják, mivel fizetnek. Mások origamiznak, azaz különböző formára, felébe, háromszögbe hajtogatják a bankókat.

Az érmékkel könnyebben boldogulnak, ugyanis a nagyság, a vastagság és az oldalak recézettsége alapján tájékozódnak. Számukra is könnyebbség volt az egy- és kétforintosok kivonása, hiszen kevesebb fémpénzt kell tartogatniuk, az új kétszázas révén pedig a korábbinál nagyobb értékben tudnak majd fémmel fizetni. A kétszázas bankó eltűnésének további előnye, hogy ezután már nem tévesztik össze a fémcsík nélküli ötszázassal, így a széles, hullámos fémcsíkja miatt kedvelt ezresig viszonylag biztonsággal használhatják majd a bankókat. Persze ehhez az is kell, hogy az új érme előállításánál figyeljen a jegybank a vakok szempontjaira is, figyelmeztetett az MVGYOSZ elnöke, hozzátéve, hogy az lenne ideális a számukra, ha az új érme színeit tekintve a százas fordítottja lenne, recézettsége pedig eltérne a többi fémpénztől.

"Számíthatnak a látássérültek a jegybankra" - előlegezte meg a HVG-nek Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank készpénz-logisztikai igazgatója; a vakokkal való egyeztetés szerinte ma már intenzívebb és erőteljesebb a korábbiakhoz képest. A fémcsíkok váltogatására vagy változtatására viszont szerinte szűk a mozgástér, mert a bankjegyeken sokféle, szabad szemmel nem látható jelzés, biztonsági elem van, amely útban lehet bármilyen áttervezés esetén. Egyelőre nincs napirenden a papírpénzek lecserélése sem, erősítették meg a HVG-nek a jegybankban, holott ez lenne az egyetlen módja a vakok számára kedvező változtatások nyélbe ütésének. Fontos lenne például a különböző méret.

A mai forintbankjegy-sorozat bevezetésekor azzal indokolták az egyforma méretet, hogy az kedvező a lakosságnak, mert jobban belefér a pénztárcákba, továbbá az automaták is könnyebben tudják kezelni, ezenkívül válogatása, szállítása is egyszerűbb. Mindezek az érvek azonban lassan a semmibe vésznek, hiszen előbb-utóbb úgyis a különböző méretű euróbankjegyekhez kell majd igazodni.

Egy esetleges új forintsorozat költsége milliárdokba kerülne, a tervezést pedig évekkel a bevezetés előtt meg kellene kezdeni. A csere mellett érvelők viszont hivatkozhatnak arra, hogy az MNB-nek a hamisítás elleni védekezés és egyéb okok miatt hat-nyolc évente érdemes a bankjegyeknél egy komolyabb fejlesztést véghezvinni, a mostani forintbankók pedig már tíz éve forgalomban vannak, éppen az euróbevezetési dátum folyamatos tologatása miatt. A jegybank hosszú évek után először akkor kerülhet döntési helyzetbe, ha jövőre valóban kitűzik az euróbevezetési céldátumot.

Miközben a papírpénz körülményes használata sok bosszúságot okoz a vakoknak, a pénzhez jutást már több speciális pénzkiadó automata könnyíti meg. Az első vakírással ellátott billentyűzetű és füldugón keresztül hallgatható automatát a K&H Bank helyezte el három évvel ezelőtt a Vakok Intézete mellett. A pénzintézet azóta 320 gépet, régi automatáinak 85 százalékát cserélte le a vakok igényeire szabottakra. Példáját eddig nemigen követték. A legnagyobb lakossági bankok közül sem az OTP Banknak, sem az Erstének, sem a CIB Banknak nincs a vakok által biztonságosan és kockázatmentesen használható pénzkiadója, ám az OTP-nél ígérik, hogy még az idén megkezdik az ehhez szükséges fejlesztést, a CIB Bank sajtóosztályán pedig úgy nyilatkoztak, hogy három éven belül náluk is lesz speciális ATM. A Budapest Bank is törekszik a vakok számára teljesen akadálymentes ATM-hálózat kialakítására, egyelőre ugyanis csak a gépek billentyűzetét látták el Braille-írásjelekkel, ám az ATM-ek némák maradtak, ezért a képernyőn megjelenő jeleket a vakok nem érzékelik.

PAPP EMÍLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja