szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai republikánus politikusok Joe Biden alelnöknek küldött levelükben sürgették, hogy az Egyesült Államok ne támogasson egy esetleges spanyol pénzügyi segélycsomagot - jelentette pénteken a Fox News hírtelevízió.

Az ellenzéki kongresszusi vezetők - Cathy McMorris Rodgers, Washington és Mike Pence, Indiana állam képviselői - kifejtették: ellenzik a láthatóan a pénzügyi válság felé sodródó Spanyolország megsegítését. Azzal érveltek, hogy az Egyesült Államok, amely az IMF legnagyobb finanszírozója, nem támogathatja a Nemzetközi Valutaalap esetleges hitelcsomagját, nem teheti kockára az amerikaiak pénzét. 

"Nem az Egyesült Államok hajtott végre olyan lépéseket, amelyek Spanyolország adósságproblémáit előidézték, és az amerikai adófizetők pénzét nem lehet kockáztatni a segélyezéssel" - olvasható a levélben. 

Republikánus politikusok korábban Timothy Geithner pénzügyminiszternek is levelet küldtek azzal a felhívással, hogy az Egyesült Államok ne támogassa a Görögországnak nyújtandó 145 milliárd dolláros nemzetközi segélyt. Az ellenzéki képviselők véleménye szerint a befektetők nem bíznak abban, hogy a görög segélycsomag működni fog, ez a félelem érződött az amerikai értéktőzsde csütörtöki gyengülésén is. 

Az amerikai elnök pénteken telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral az európai gazdasági helyzetről. Egyetértettek: határozott intézkedéseket kell hozni az érintett országokban, és ugyancsak erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne Amerika részéről. "Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban" - mondta Barack Obama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Rehn: nincs szükség Spanyolország megsegítésére

Nincs szükség arra, hogy az euróövezet Spanyolország megsegítésére is pénzügyi mechanizmust dolgozzon ki, miként azt Görögország megtámogatása érdekében tette – közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos.

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá