szerző:
MTI

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb államháztartási hiánycsökkentő programját terjesztette elő kedden a brit pénzügyminiszter, akinek előrejelzése szerint az intézkedések révén az évtized közepére a jelenlegi szint tizedére csökken a deficit.

George Osborne a londoni alsóházban ismertette az új konzervatív-liberális koalíciós kormány "vészköltségvetését", amely a májusi kormányváltás után elvégzett gazdasági állapotfelmérés alapján készült. A tervezet fő pontjai között szerepel, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökken.

Osborne az elsődleges intézkedések között említette a fő áfakulcs felemelését 17,5 százalékról 20 százalékra a jövő évtől, különadó kivetését a Nagy-Britanniában működő bankokra szintén 2011-től, az évi 21 ezer fontnál (6,5 millió forintnál) többet kereső közalkalmazottak bérének befagyasztását két évre, és az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárának gyorsított ütemű felemelését 66 évre.

Emellett azonnali hatállyal felemelik 18 százalékról 28 százalékra a legmagasabb jövedelmi kategóriában lévők által fizetett tőkejövedelmi adót, és két évre befagyasztják a kisgyermekeseknek járó szociális juttatásokat.

A banki különadóból − amelyet a külföldi tulajdonú bankok Nagy-Britanniában működő érdekeltségeire is kirónak − a kormány évi kétmilliárd font (több mint 600 milliárd forint) bevételt tervez.

George Osborne az előterjesztés során külön megerősítette, hogy a kormány a jelenlegi parlamenti ciklus idején − vagyis a következő öt év során − nem kezdeményezi Nagy-Britannia euróövezeti csatlakozását; ez egyébként önálló pontként szerepel a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták koalíciós szerződésében. A pénzügyminiszter bejelentette: ennek alapján feloszlatta a minisztériumon belül működő euróövezeti csatlakozási előkészítő osztályt, amelynek munkatársait "produktívabb feladatkörökbe" helyezték át.

A koalíciós brit kormány nagyobbik pártja, a Konzervatív Párt még ellenzékben, a májusi parlamenti választások előtt bejelentette, hogy ha kormányra kerül, részletes vizsgálatnak veti alá a brit gazdaság állapotát, és a kormányalakítás után ötven nappal új vészköltségvetést terjeszt elő. Ez történt meg kedd délután a londoni alsóházban, de a kormány már hetek óta folyamatosan - esetenként drámai hangvételű nyilatkozatokkal - készítette fel a lakosságot a várható megszorításokra.

George Osborne néhány hete a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormány "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel". Osborne szerint a Munkáspárt vezette előző kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben" hagyta utódjára az országot. A brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben valóban soha nem mért szintre, a GDP 11 százaléka fölé duzzasztották a márciussal zárult előző pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb deficit a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézete a költségvetés beterjesztése elé időzített elemzésében kimutatta, hogy a 11,1 százalékos GDP-arányos tavalyi hiány zöme − 8,4 százaléknak megfelelő hányad − nem ciklikus jellegű, hanem strukturális, vagyis nem tűnik el "magától" akkor sem, ha a brit gazdaság robusztus növekedésbe kezd.
 
A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, "AAA" szintű brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére. Nagy-Britannia a legnagyobb, "AAA" elit besorolással ellátott gazdaság, amelynek adósosztályzatára valamely hitelminősítő negatív kilátást jelentett be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A spanyol megszorítások lassítják a gazdasági növekedést

A spanyol kormány igen nehéz helyzetbe került azzal, hogy miközben a munkanélküliség így is a legmagasabb az euróövezetben, GDP-arányos államháztartási hiányának a csökkentése céljából megszorító intézkedéseket kellett életbe léptetnie, ami lassítja majd a gazdasági növekedést.

MTI Gazdaság

Spanyolország "rendkívüli" megszorításokat vezet be

Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását − jelentette be Madridban Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök.

MTI Gazdaság

Megszorítási hullám az eurózónában

Olaszország kedden csatlakozott a megszorító intézkedéseket bevezető euróövezeti országok klubjához. Az olasz kormány két év alatt 24 milliárd euróval kívánja csökkenteni az államháztartási hiányt.

MTI Gazdaság

Olaszországban is megszorításokat tervez a kormány

A görög válság terjedése szempontjából legkockázatosabb dél-európai országok közül Spanyolországban már bejelentettek megszorító csomagot a héten, csütörtökön pedig várhatóan Portugália következik. Lapértesülések szerint Olaszország sem marad ki a sorból.