szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azoknak az energia-szolgáltatóknak, amelyek nem elégszenek meg a tisztességes profittal, nem muszáj Magyarországon maradniuk - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért és felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az államtitkár szerint elgondolkodhatnak a hazánkban működő energia-szolgáltatók, hogy a változó szabályozási környezetben akarnak-e még Magyarországon tevékenykedni. Bencsik János hozzátette, hogy számít azoknak a szolgáltatóknak az együttműködésére, amelyek megelégszenek a tisztességes profittal.

Az államtitkár szerint a korábbi szabályozási környezet az energetikai vállalatoknak kedvezett, ami hátrányosan érintette Magyarország versenyképességét, ezért kell változtatni. A politikus a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének szakmai konferenciáján beszélt az átalakuló energia-takarékossági támogatási rendszer főbb elemeiről.

A politikus egy nappal korábban, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület vándorgyűlésén is hasonló üzeneteket fogalmazott meg: a körvonalazódó energia-stratégia új megállapodásokon fog alapulni, amelyben szerepet kap a természeti és társadalmi erőforrások megújulása, visszapótlása is, de tisztességes és méltányos profitlehetőséget biztosít az energiaszektor számára is. Ez azt jelenti, hogy nagyon érzékeny területekbe is bele kell nyúlni az elkövetkező hónapokban, és egyebek közt újra kell gondolni a kötelező átvételi rendszer működését, átvételi árait is – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: úgy kell az új alkukat megkötni, hogy a hazai vállalkozói háttér is a lehető legtöbbet tudjon profitálni belőle, a lehető legtöbb munkahelyet megteremtve. „Az energiagazdálkodásban, az energiapolitikában véget ért a ritka forintok ideje, és eljött a sűrű filléreké, amelyekért le kell hajolni még akkor is, ha ez fáradságos munka” – fogalmazott előadásában Bencsik János. Mint kifejtette, drága hitelekkel nem lehet a jövőben szolgáltatásokat fejleszteni, mert annak a költségeit bele kell építeni a szolgáltatások árába, ami a szolgáltatásokat fogyasztók versenyképességét rontja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bencsik: a zöldbankba folyik be minden állami és uniós pénz

A kormány célja, hogy 20-25 év alatt az ország teljes épületállományán elvégezzék a szükséges energiamegtakarító felújításokat – mondta Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár csütörtökön egy társasházi konferencián Budapesten.

Itthon

Bencsik: nem lesz vonzó a hiteleseknek az állami segítség

Senkinek sem lesz vonzó az eszközkezelő társasághoz menekülni, ezért aki tudja, törlessze lakáshitelét, és ne várjon az állami segítségre, mert nem biztos, hogy jól jár – mondta a Hírszezrőnek adott interjújában az otthonteremtési és energetikai államtitkár.

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump