szerző:
bama.hu
Tetszett a cikk?

A bankok nem devizában nyújtottak hitelt, hanem devizaalapon forintban – ezért egy szekszárdi ügyvéd, dr. Gáll Ferenc szerint az ügyfeleknek forintban is kellene a kölcsönt visszafizetniük, írja a Baranya megyei online lap.

A „végsőkig”, jelen esetben a bíróságig is hajlandó elmenni dr. Gáll Ferenc ügyvéd devizahiteles ügyfeleinek érdekében - írja a Baranya megyei online lap, a bama.hu. A szekszárdi ügyvéd érvelése szerint ugyanis a devizaalapú hiteleket a bankok nem devizában nyújtották, hanem forintban, ezért azt az adósoknak is forintban kellene visszafizetniük tisztességes, és nem „uzsorakamattal.”

Gáll Ferenc elmondta, első lépésként a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordult, de ha ott nem sikerül megegyezésre jutni a bankokkal, akkor szerinte marad a bírósági út. "A Polgári Törvénykönyv egyik alapelve, hogy a szerződésből eredő kockázatot minden érintettnek közösen kell viselnie, ebben az esetben a bankoknak és az ügyfeleknek. A mi gyakorlatunkban viszont a bank elviszi a hasznot, a fogyasztó pedig viseli a kockázatot" – érvelt az ügyvéd.

Hozzátette, a szerződésekben szerepel, hogy a tartozást devizában tartják nyilván, de az nem szerepel benne, hogy mit jelent ez a nyilvántartás. Az ügyvéd szerint az adós nem vállalt értékállandósági kikötést, vagyis azt, hogy az aktuális árfolyamnak megfelelő törlesztést fizet. Ezzel szerinte ellentétes, hogy a svájci frank árfolyamának emelkedésével együtt a bankok is emelték a törlesztő-részleteket egyoldalú szerződésmódosítással, ez pedig szerinte jogszabályba ütközik. Ha a pénzintézetek a saját tetszésük szerint emelhetik a törlesztő részletet, nem lehet követni a számítás módját sem – jelentette ki a szekszárdi Gáll Ferenc.

Az ügyvéd leszögezte, szó sincs arról, hogy siker esetén nem kellene visszafizetniük az adósoknak a tartozásukat – csak éppen annyit, amennyit valóban felvettek. "Ideális esetben a bíróság kimondhatja, hogy a szerződések semmisek, és helyre kell állítani az eredeti állapotot. Ez azt jelentené, hogy a devizaalapon, forintban folyósított kölcsönt kamattal növelten forintban kellene visszafizetniük az ügyfeleknek" – mondta dr. Gáll Ferenc.

Megítélése szerint a peres eljárás, amennyiben sor kerül rá, várhatóan nem húzódik túlságosan hosszú ideig, hiszen – véli – a tényállás tiszta, s még szakértők bevonására sem biztos, hogy szükség lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Egyre többen perelnék a bankokat a devizahitelek miatt

Egyre többen csatlakoznak azokhoz az adósokból álló csoportokhoz, amelyek azt tervezik, hogy augusztus végén perbe fogják a pénzintézeteket. Indoklásuk szerint a devizahitelek és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt kár érte az ügyfeleket - írja a Magyar Nemzet. Az adósoknak nem lesz könnyű dolguk: a korábban indított perek rendre eredménytelenek maradtak.