szerző:
hvg.hu

Fizetős M0-s, elfogadták a jövő évi költségvetés fő számait, büntethetik a Tescót, illetve az Auchant, az OBI-nál leépítések jönnek, a Spar trükkösen cselezi ki a kormányt, a Széchenyi Banknál pedig jókorát buktak a betétesek. Emellett pedig krimibe illően robbanthattak olajvezetéket 2008-ban. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A héten bombaként robbant a hír: fizetőssé válna az M0-s, legalábbis annak sok szakasza, illetve az autópályák bevezető szakaszai. A kormány 5 ezer forintos éves megyei díjjal kedveskedne az embereknek, ám a döntés sokaknak fájhat. A fizetőssé tétel már rengetegen tiltakoztak, polgármesterek, szakértők, civil szervezetek is.

Ön szerint visszakozik a kormány a hatalmas ellenállás miatt?

A parlament kedden elfogadta a 2015-ös költségvetés fő számait. Ennek apropóján megnéztük, melyek azok a tételek, melyek sokakban megütközést kelthetnek, van itt minden: Orbán a Várba költözik, az állam többet költ önmaga fenntartására, még több stadion lesz, a közmunkát felpörgetik. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzése szerint mindeközben 2016-ra már egy százalék alatt lehet a gazdasági növekedés, az államadósság kicsivel 80 százalék alatt ragad be, a hiány pedig elvileg 3 százalék alatt lehet, de jövőre például ennek eléréséhez már a 2012-es megszorításokhoz hasonlóakra lehet szükség.

Tényleg jöhetnek jövőre megszorítások?

A kormány rátette a kést a Tesco és az Auchan torkára és a CBA malmára hajtja a vizet, ugyanis az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amellyel 2018-tól megbüntetik a két éve nem nyereséges szuper- és hipermarketeket. A büntetés szofisztikált megfogalmazása szerint ha veszteségesek lesznek, nem árulhatnak hétköznapi fogyasztási termékeket, magyarán bezárják őket. A kormányszóvivő a várható komoly károkra annyit mondott, nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hány nagy boltnak kell költöznie vagy hány embert fognak kirúgni az új szabályozás miatt. „Ezt majd az érintettek kiszámolják” – zárta rövidre.

Mi nem feladata még a kormánynak?

Sokaknak csúnya véget ért a Széchenyi Bankos kaland, az ügyfelek összesen 7,4 milliárd forintot buktak a bank bezárása miatt. Valószínűleg az állam is sok pénzt elbukott, ugyanis tavaly 3 milliárd forinttal tőkésítette fel a bankot, ami Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérének fő érdekeltsége. Az Országos Betétbiztosítási Alap ugyanis csak 30,7 millió forintig fizeti ki a betéteket, és sok ügyfélnek ennél több pénze volt a bankban, illetve nem tartozik a védett betétesek körébe. A Magyar Nemzeti Bank december 5-én vonta vissza a bank engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Az ügy egyik érdekessége, hogy az engedély visszavonása előtti napon a jegybank felemelte a kivehető betétek összegét, melynek köszönhetően a szemfülesebb, jólértesült ügyfelek az utolsó pillanatban kimenekíthették a pénzüket. A jegybank azt nem árulja el, hogy hány ügyfélnek és mennyi pénzt fizettek ki. Viszont visszautasítja a gyanúsításokat, hogy valamit rosszul csinált volna.

Ki lehet a felelős?

Kiderült, hogy számítógépes kockafejűek robbantották fel 2008 augusztusában a Baku-Tbiliszi-Ceyhan kőolajvezeték törökországi szakaszát. A világszerte ismertté vált esethez állítólag az oroszoknak volt köze, és úgy történt, hogy hackerek lekapcsolták a vezeték vészjelzőit, elvágták a kommunikációs vonalakat, és megnövelték a nyomást a vezetékben. Ezt már úgy hívják: kiberháború.

 

Tanulság?

Három kártérítési eljárás is folyik Magyarország ellen a washingtoni választott bíróság előtt, valamennyit az étkezési utalványok rendszerének korábbi átszervezése miatt indították – írta a Magyar Hírlap kedden. A francia Sodexo esetében jelenleg az eljárásrend kialakítása zajlik, a felek a lényeges kérdésekben már megállapodtak. A vállalat augusztusban nyújtotta be keresetét, míg a Le Cheque Déjeuner csoport már tavaly decemberben. A harmadik cég, az Edenred 2013 szeptemberében adott be kérelmet Magyarországgal szemben, az eljáró tanács idén márciusban alakult meg.

Elbukhatja a magyar kormány az eljárásokat?

Magyarországon leépítést tervez és teljesen átszervezi itteni cégét az OBI. A barkácslánc beszállítóitól származó értesülések szerint a csehországi leányvállalatnál végrehajtott átalakítás példája alapján itt is megszűnik a helyi beszerzés, amit Németországból fognak intézni. A magyarországi beszállítók aggódnak a jövő miatt.

Mire lehet ebből következtetni?

A Spar megunta a kormányzati satut és úgy fest meg is találta a menekülő útvonalat. Más márkáknál már sikeresnek bizonyult stratégiát alkalmaznak: nagy erőkkel bővítik az egyébként már meglévő franchise-hálózatukat. Ami eddig bejött a CBA-nak meg a Coopnak, vélhetően nekik is jó lesz.

Akkor tehát ezután a Sparban…

Nem elég, hogy drágulhat a csoki, a kávé, a mandula és a mogyoró is, most az egyébként egyre keresettebb olívaolaj ára vehet repülőrajtot a rossz időjárás és különböző betegségek miatt. Tizenöt éve nem volt ilyen rossz olívatermés a világon. Spanyolországban az aszály, Olaszországban pedig különböző baktériumok, jégzáporok és bogarak tettek azért, hogy rossz legyen a termés. A spanyoloknál 54 százalékkal, az olaszoknál pedig a harmadával lesz rosszabb a termés, mint tavaly.

Mire lehet majd ezek után váltani, ha drága lesz az olívaolaj?

 

A hét képe: 3,4 milliárd forint körüli összeget fizetett Matolcsy György jegybankja által létrehozott öt alapítvány egyike egy villáért Budapesten a Vár területén. Rendezvény- és oktatási központ lesz bennük (egy másik épületet is megvettek már a Várban), meg a jegybank doktori képzése is itt folyik majd a tervek szerint.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért