szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demokrácia és rezsicsökkentés a köbön: interneten tehet bárki javaslatot arra, hogy 17 illeték és egy engedélyezési eljárás közül melyiket szüntessék meg, de önálló indítvánnyal is lehet élni.

Új fegyvernemet vet be a kormány a rezsiharcban: két kérdőívet tettek közzé az interneten, amelyen bárki javaslatot tehet arra, hol folytatódjon a rezsicsökkentés. Amint arra a napi.hu felhívja a figyelmet, a lakossági és vállalkozási ügyintézés körében egyaránt 9 esetet lehet véleményezni, az összesen 18 ügyből 17 különféle – kisebb összegű és kisebb jelentőségű – illeték eltörlését vetik fel, míg egy esetben egy mezőgazdasági gépkezelői jogosítvány megszüntetéséről lenne szó.

Arról nem lehet olvasni a honlapon, hogy a javaslatokat ténylegesen mennyire veszik majd figyelembe, vagyis nem tudni, hogy mennyire komoly játéknak gondolja a kormány ezt az eszközt. A napi.hu mindenesetre emlékeztet arra, hogy az intézkedések legfeljebb 10 milliárd forinttal csökkenthetik a jövő évi költségvetés bevételi oldalát.

©

A két listában egyaránt 4 elemre lehet legfeljebb szavazni, a 10-ik pontban pedig javaslatot várnak arra, hogy melyik díjat vagy illetéket szeretnék az állampolgárok eltörölni. A felvetett illetékek között általában olyan kisebb tételű, de sokszor bosszantó, bürokratikus elemek vannak, mint például a hatósági bizonyítvány, az elveszett igazolványok pótlása vagy a felsőoktatási felvételi illetve a külföldi nyelvvizsga honosításának díja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!