szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem érdemes már Algériára sem úgy tekinteni, mint egy észak-afrikai országra, ahol pusztán a turizmusban próbálnak meg Európához felnőni. Nem érdemes, mert már ők is lelépnek minket zöldenergiában – és nem csak a terveikkel.

A megújuló energiát és a fenntarthatóságot szem előtt tartó Sustainnovate oldalán publikált adatok szerint Algéria pusztán 2015-ben mintegy 268 megawatt új napelemtermelő kapacitást telepített és illesztett a rendszerébe.

Az ország megújuló energiáért felelő kutatóintézet, a CDER (Centre de Développement des Energies Renouvelables) adatai azt mutatják, hogy a legnagyobb növekedést az észak-afriai ország déli, illetve felvidéki régiói produkálták, és ebben nagy szerepe volt az állami tulajdonú gázcég, a Société nationale de l'Electricité et du Gaz (Sonelgaz) leányvállalatának, az  SKTM-nek. A boomra azt követően kerül sor, hogy tavaly februárban az algériai kormány egy újraírt zöldenergiás fejlesztési programot jelentett be, melynek célja, hogy az ország 2030-ra 22 GW megújuló energiás kapacitással rendelkezzen, illetve hogy 9 százalékkal csökkentve az összenergia-felhasználásukat, komoly energiahatékonysági intézkedéseket vezessenek be.

©

Az azóta kiadott hivatalos közlések szerint Algéria 2030-ig mintegy 13,5 GW napelemes kapacitással fog rendelkezni – és ezt most Youcef Yousfi energiaügyi miniszter megerősítette. Jelenleg több napenergiás projekt is építés alatt áll az országban, ezek nagy részét különböző fejlesztési konzorciumok jegyzik. A tavalyi 268 MW installált napenergiakapacitási szint gyorsan felülírhatónak látszik: a Sustainnovate szerint  máris olyan iparági pletykák terjednek, melyek a témában "egy igazán nagy bejelentést" valószínűsítenek még ebben az évben.

Eközben Magyarországon

Jól lehet, történt elmozdulás azóta, hogy tavaly nyáron azt írtuk, hogy Magyarország csupán csak egy fekete lyuk a világ napenergiatérképén, de attól nagyon-nagyon távol vagyunk, hogy Algéria tavalyi produkcióját összesen fel tudjuk mutatni. Jászágón beüzemelték az első magánberuházásból épített naperőművet (0,5 MW kapacitással, amit azóta több hasonló bejelentés is követett), az RWE a Mártai Erőmű meddőhányóira összesen 16 MW napelemkapacitást telepít, és ezek után jelentette be az év végén az állam, hogy Pécs mellett nem is 7, hanem 10 MW-os naperőművet épít – majd de az biztos, hogy csak és kizárólag uniós pénzből. Azt is levezettük, hogy mindezekkel együtt a pécsi látványberuházás is csak arra lesz elegendő, hogy visszaelőzzük vele Ruandát. Feltéve, hogy az afrikai országban nem épül addig túl sok napelemfarm a nemrég átadott 8,5 MW-os mellé.

Mindezekhez most csupán annyit tennénk hozzá, hogy ahogyan az az algériai hírből is kiolvasható: a lényeg ma már nem az, hogy legyen egy naperőművünk nekünk is "mutatóba", hanem, hogy évről évre legyenek zöldenergiás "mutatványok". Erről szól most Európában nem csak "bezzeg Németország" és Dánia jelenkori története, de Franciaországtól  Skóciáig és Hollandiáig minden kormányé, melyek önként vagy kényszerből, de sok-sok megújuló energetikai nagyprojekt mögé beálltak. És erről szól az Egyesült Államok hajrázása is, valamint a Kínával és Indiával megindult legújabb rivalizálása is. Algéria tehát "csak" a mintát követi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája