Szabó M. István
Szabó M. István

Noha hosszú ideig meglehetősen szűkmarkúan bántak Skóciában – és úgy általában: az Egyesült Királyságban – a zöldenergiával, szeptemberben már öt olyan napjuk volt, amikor az összlakossági áramfogyasztásnál többet termeltek. És még csak most kezdenek belejönni…

Skócia bemutatta a "Big Jump"-ot – írja a Cleantechnica a friss WWF-jelentésre hivatkozva. E szerint 2015 szeptemberében a megújuló energiatermelési output az országban minden korábbi elképzelést felülírt annak köszönhetően, hogy a „vénasszonyok nyara” szokatlanul szeles volt.

Tájkép Glasgow közelében
©

A szélerőművek összesen 563.835 MWh villamos energiát adtak át az országos hálózatnak. Ez azt jelenti, hogy az átlagos skót háztartási igényeket figyelembe véve szeptemberben az áramfogyasztás 64 százalékát egymagában a szél képes volt biztosítani. Ha csak játék is a számokkal, de mindez a teljes skót villamosenergia-szükségletre vetítve pedig azt jelenti, hogy a lakossági, a közművi, illetve ipari fogyasztói igények 28 százalékát tudta a zöldenergiás termelés "lefedni".

15,5–153 százalék

A skóciai növekedés amúgy nem semmi: egy év alatt képesek voltak 82 százalékot ugrani, ami azzal is járt, hogy a múlt hónapban már öt olyan napjuk is volt, amikor a szél által megtermelhető villamos energiából az erőművek többet adtak le a rendszernek, mint amennyire a teljes lakossági fogyasztói hálózatnak szüksége volt.

Persze, voltak olyan napok is, amikor a szél "alig-alig fújdogált"; a legrosszabb ilyen nap például szeptember 26-a volt, amikor "csupán" 381.152 otthon szükségletére elegendő áramot termeltek a szélgenerátorokkal, és a 4,631 MWh energia "csak" 15,5 százalékos lefedést tett lehetővé. De szeptember 12-én pedig ennek mintegy tízszeresét produkálta a rendszer: a WWF becslései szerint a szélenergia-platformok 44,859 MWh mennyiséget toltak a hálózatra. Ez  3,69 millió otthon villamosenergia-szükségletét fedezi, ami statisztikailag ugyan 153 százalékkal egyenértékű Skóciában, de ennél fontosabb: a teljes skóciai energiaigény 80 százalékát képesek voltak csupán ebből fedezni.

Az Egyesült Királyságban a megújuló energia kereskedelmi szervezeteket vezető RenewableUK megerősítette: Skócia húz a legjobban az egész szigetországban – köszönhetően annak is, hogy a brit szárazföldi szélenergia-projektek közül a már működők 60 százaléka van a skót határokon belül, és minden második új építés is itt zajlik jelenleg, miközben a kiadott új engedélyeknek majdnem háromnegyede kapcsolódik Skóciához.

Skóciának energiaügyi minisztere is van: Fergus Ewing
©

És hogy mi még a meglepő? Az, hogy az országban mintegy 42 ezer napelemes rendszer működik, plusz további 2557 kis szélprojekt, és még 204 hidro-elektromos rendszerből is megújuló energiát nyernek az 5,2 millió lakosú országrészben. Ebből pedig végeredményben az is következik, hogy Skócia máris átlépte a 2020-ra maga elé tűzött kapacitáslimitet; az 500 MW helyi vagy közösségi tulajdonú megújuló energiával termelő egységgel kapcsolatos elképzeléseit.

Fergus Ewing, skót energiaügyi miniszter szerint a közösségi energiatermelés óriási potenciált jelent, mivel a legtöbben így saját, helyi erőforrásokra támaszkodva arra összpontosítanak, ami helyben a leginkább fontos: az ellátás biztonságára, és hogy legyen egy eszköz a növekvő energiaköltségek kezelésére. Mindez pedig – így a miniszter - végeredményben a helyi gazdasági megújulást ösztönözni.

Eközben Magyarországon

A magyar szélenergia-hasznosítás hasonló mostohagyereknek számít a 2010 óta regnáló Orbán-kormány számára, mint a napenergia-termelés támogatása. Hazánkban jelenleg 329 MW szélerőművi kapacitás termel áramot. Az MSZIT hivatalos adatai szerint most épp közelítünk az 540 millió kWh-s szinthez, és így ebből végül az idén is meglesz majd a 32 ezer család átlagos áramszükségleti mennyisége, de valójában a magyar szélenergia-ipar 2006 óta alig, 2009 óta pedig egyáltalán nem lépett, léphetett előre.

Miközben egy ma már ortodoxnak tekinthető számítási módszerrel hat éve azt számolták ki, hogy a magyarországi szélenergia-potenciál a jelenleg kihasználtnak a hússzorosa, miközben maga a rendszerirányító sem látott már 2009-ben sem technológiai, szabályozhatósági akadályt abban, ha akár egyik napról a másikra 410 MW szélenergia-kapacitást beengednének a rendszerbe, aközben a kormány mindent egy lapra feltéve a Paks II. projekttől várja a magyar energetikai biztonságot – és az olcsó áramot.

Számos alkalommal megírtuk már, hogy mik a fő problémák az egyre inkább légvárnak tűnő projekttel, hogy miért baj az, ha az 10 milliárd eurós orosz hitelből épül, miközben a leendő új magyar atomerőműről kiderült, hogy az műszakilag és technológiailag is kockázatos lehet, és hogy bele van kódolva a tiltott állami támogatás is, s utóbbiból az is következik, hogy a jelenleg 4000 milliárd forintos projektre végül akár további  5000 milliárd forintot is költeni kell. És ezt is, azt is meg kell majd fizetnie "valakinek".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában