szerző:
Vitéz F. Ibolya
Tetszett a cikk?

Egyszerre 420 milliárd forintnyi uniós támogatású építőipari beruházást hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda. Annyi látszik, hogy a nyertes csapatot négy évre kőbe vésik.

Merőben új módszerrel startol az uniós forrásokra Magyarország: „tömbökben” meghirdetett pályázatokon választják ki a nyerteseket 2020-ig, majd a következő körben már csak a kiválasztottak mérkőzhetnek a konkrét projektekért. Már az új módinak megfelelően tett közzé felhívást az ivó-, szennyvíz és hulladékgazdálkodási beruházásokat felügyelő Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP), amelyben hat régióra, egyenként 70 milliárdnyi építési beruházásra keres vállalkozókat. A jelentkezőknek azonban nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, mennyiért vállalná mondjuk 215 ezer méter gravitációs gerincvezeték építését vagy a növényzetirtást - úgy általában a közép- és kelet-magyarországi térségben. Kérdéses, hogy az adott beruházás ismerete nélkül az ajánlatoknak mennyi közük lesz a tényleges költségekhez, de ettől még ezen az alapon választják ki a nyerteseket.

A kiírás alapján annyi biztos, hogy csak nagyobb cégek rúghatnak labdába, olyanok, amelyek az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Ennek alapján az állítólag preferált hazai kisvállalkozásoknak magas a léc, ők önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon. A nyertes csapatot viszont négy évre bebetonozzák, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól, a még kiírandó konkrét beruházásokért már csak egymással kell versenyezniük. Ádáz vetélkedést kell elképzelni a közpénzes megrendelésekkel jól ellátott cégek, az amúgy gyakorta együtt dolgozó Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. (amely Mészáros Lőrinc érdekeltsége) és a Békés Drén Kft. között.

©

A verseny levezényléséhez külső közbeszerzési tanácsadó is dukál, ehhez az NFP - beruházásokhoz hasonló szisztémával - választ külső segéderőket. A dolguk a konkrét projektek közbeszerzéseinek előkészítése és lebonyolítása lesz. Az első körben kiválasztottak és az egységárak ismeretében nem tűnik túl kacifántosnak a feladat, mindenesetre 5 milliárdot szánnak a tanácsadói megatenderre.

Kissé vontatottan halad a procedúra,  január 5-én bontották az ajánlatokat, de még nem hirdettek eredményt. A hvg.hu értesülése szerint a hat ajánlkozó közül csak az udvari bedolgozók maradtak ringben, köztük van az Ész-ker Kft., a CEU Tender Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. Óriási versenyre köztük sem számítanak a szakmában, miután gyakori bedolgozói az apparátusnak, némelykor egymás konzorciumi társaként. (Sem a Közép-Európai Egyetem, sem pedig annak valamely kapcsolt entitása - a névhasonlóság ellenére - nem áll semmiféle kapcsolatban a cikkben megemlített CEU Tender Kft-vel, vagy a CEU Tender Consulting Kft-vel.) Az egyik esélyessel, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadóval szemben más az aggály, vele kapcsolatban a brüsszeli auditorok az összeférhetetlenséget firtathatják. Olyan alapon, hogy a cég tulajdonosa, Antal Kadosa Adorján egyben érdekelt a Provital Zrt.-ben is, utóbbi pedig az NFP általános közbeszerzési tanácsadója volt az 5 milliárdos tender múlt évi kiírása idején.  Ebben a minőségében elméletileg hozzáférhetett az NFP közbeszerzési információhoz, akár az eredményhirdetésre váró 5 milliárdos megatenderéihez is. A Provital egyébként jelenleg is dolgozik az NFP-nek, a 420 milliárd forintnyi beruházás közbeszerzéseinek lebonyolítójaként.

Az eljárás folyik – erre hivatkozva zárkózott el a HVG összeférhetetlenséget, esetleges kizárást firtató kérdésétől Nagy Pál Sándor, az NFP ügyvezetője néhány hete. Újabb kérdésünkre eddig nem válaszolt, de a hvg.hu úgy tudja, hogy az eljárás átment a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályának szabályossági vizsgálatán. A Miniszterelnökség egyelőre szintén nem válaszolt, de a főosztályt felügyelő Császár Dániel Gergelynek aligha ismeretlenek a szereplők. Hivatali karrierjét megelőzően Császár neve ugyanis felbukkant a Provital jogelődje, a Pro-Vital 2000 Kft. által menedzselt közbeszerzési eljárásokon a cég kapcsolattartójaként. Épp akkoriban, amikor ott résztulajdonos volt az a Homolya Róbert, akinek cégkapcsolata korábban felkeltette az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala, az OLAF érdeklődését is - összeférhetetlenséget gyanított, mert a közpénzes megrendelésekkel jól ellátott Provital jogelődjében 2008-ig volt tulajdonos, majd később az NFÜ elnökhelyettese lett.

Frissítés: 

A Miniszterelnökség azóta válaszolt a hvg.hu-nak, megerősítette, hogy a közbeszerzési felügyeleti főosztálya elvégezte a tanácsadótender szabályossági ellenőrzését, és „támogató tartalmú” tanúsítványt állított ki. Az összeférhetetlenséget feszegető kérdésre közölte: „Az ajánlatkérő által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján megállapítható, hogy összeférhetetlenség miatt nem került egyik ajánlattevő sem kizárásra. A dokumentumok szerint a közbeszerzési eljárást nem a Provital Zrt. bonyolította le, így a feltételezett összeférhetetlenségi helyzet bekövetkezéséről nincs információnk. Az ajánlatkérő felelőssége, hogy az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésére a közbeszerzési eljárásai során minden intézkedést megtegyen.”

Az NFP azt állítja, meg is tette a szükséges intézkedéseket, még ügyvezetői utasításban is felhívta a munkatársai figyelmét arra, hogy a tender előkészítésében nem vehetnek részt az NFP-vel hivatalos közbeszerzési tanácsadói szerződéssel rendelkező cégek, köztük az Ész-Ker és a Provital sem. Kizárásra az NFP nem látott okot, és már megvannak a nyertesek is: az Ész-Ker Kft.; az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. PROVITAL Fejlesztési Tanácsadó Zrt. konzorciuma; a CEU Tender Kft. és a CEU Tender Consulting Kft. konzorciuma; az IMPERIAL TENDER Kft., a NAGY és KISS valamint a Juharos Ügyvédi Irodával közösen; valamint az ANPAST Kft. és a DEBKÖZ Kft. duója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!