szerző:
Vitéz F. Ibolya

Egyszerre 420 milliárd forintnyi uniós támogatású építőipari beruházást hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda. Annyi látszik, hogy a nyertes csapatot négy évre kőbe vésik.

Merőben új módszerrel startol az uniós forrásokra Magyarország: „tömbökben” meghirdetett pályázatokon választják ki a nyerteseket 2020-ig, majd a következő körben már csak a kiválasztottak mérkőzhetnek a konkrét projektekért. Már az új módinak megfelelően tett közzé felhívást az ivó-, szennyvíz és hulladékgazdálkodási beruházásokat felügyelő Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP), amelyben hat régióra, egyenként 70 milliárdnyi építési beruházásra keres vállalkozókat. A jelentkezőknek azonban nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, mennyiért vállalná mondjuk 215 ezer méter gravitációs gerincvezeték építését vagy a növényzetirtást - úgy általában a közép- és kelet-magyarországi térségben. Kérdéses, hogy az adott beruházás ismerete nélkül az ajánlatoknak mennyi közük lesz a tényleges költségekhez, de ettől még ezen az alapon választják ki a nyerteseket.

A kiírás alapján annyi biztos, hogy csak nagyobb cégek rúghatnak labdába, olyanok, amelyek az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Ennek alapján az állítólag preferált hazai kisvállalkozásoknak magas a léc, ők önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon. A nyertes csapatot viszont négy évre bebetonozzák, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól, a még kiírandó konkrét beruházásokért már csak egymással kell versenyezniük. Ádáz vetélkedést kell elképzelni a közpénzes megrendelésekkel jól ellátott cégek, az amúgy gyakorta együtt dolgozó Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. (amely Mészáros Lőrinc érdekeltsége) és a Békés Drén Kft. között.

©

A verseny levezényléséhez külső közbeszerzési tanácsadó is dukál, ehhez az NFP - beruházásokhoz hasonló szisztémával - választ külső segéderőket. A dolguk a konkrét projektek közbeszerzéseinek előkészítése és lebonyolítása lesz. Az első körben kiválasztottak és az egységárak ismeretében nem tűnik túl kacifántosnak a feladat, mindenesetre 5 milliárdot szánnak a tanácsadói megatenderre.

Kissé vontatottan halad a procedúra,  január 5-én bontották az ajánlatokat, de még nem hirdettek eredményt. A hvg.hu értesülése szerint a hat ajánlkozó közül csak az udvari bedolgozók maradtak ringben, köztük van az Ész-ker Kft., a CEU Tender Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. Óriási versenyre köztük sem számítanak a szakmában, miután gyakori bedolgozói az apparátusnak, némelykor egymás konzorciumi társaként. (Sem a Közép-Európai Egyetem, sem pedig annak valamely kapcsolt entitása - a névhasonlóság ellenére - nem áll semmiféle kapcsolatban a cikkben megemlített CEU Tender Kft-vel, vagy a CEU Tender Consulting Kft-vel.) Az egyik esélyessel, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadóval szemben más az aggály, vele kapcsolatban a brüsszeli auditorok az összeférhetetlenséget firtathatják. Olyan alapon, hogy a cég tulajdonosa, Antal Kadosa Adorján egyben érdekelt a Provital Zrt.-ben is, utóbbi pedig az NFP általános közbeszerzési tanácsadója volt az 5 milliárdos tender múlt évi kiírása idején.  Ebben a minőségében elméletileg hozzáférhetett az NFP közbeszerzési információhoz, akár az eredményhirdetésre váró 5 milliárdos megatenderéihez is. A Provital egyébként jelenleg is dolgozik az NFP-nek, a 420 milliárd forintnyi beruházás közbeszerzéseinek lebonyolítójaként.

Az eljárás folyik – erre hivatkozva zárkózott el a HVG összeférhetetlenséget, esetleges kizárást firtató kérdésétől Nagy Pál Sándor, az NFP ügyvezetője néhány hete. Újabb kérdésünkre eddig nem válaszolt, de a hvg.hu úgy tudja, hogy az eljárás átment a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályának szabályossági vizsgálatán. A Miniszterelnökség egyelőre szintén nem válaszolt, de a főosztályt felügyelő Császár Dániel Gergelynek aligha ismeretlenek a szereplők. Hivatali karrierjét megelőzően Császár neve ugyanis felbukkant a Provital jogelődje, a Pro-Vital 2000 Kft. által menedzselt közbeszerzési eljárásokon a cég kapcsolattartójaként. Épp akkoriban, amikor ott résztulajdonos volt az a Homolya Róbert, akinek cégkapcsolata korábban felkeltette az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala, az OLAF érdeklődését is - összeférhetetlenséget gyanított, mert a közpénzes megrendelésekkel jól ellátott Provital jogelődjében 2008-ig volt tulajdonos, majd később az NFÜ elnökhelyettese lett.

Frissítés: 

A Miniszterelnökség azóta válaszolt a hvg.hu-nak, megerősítette, hogy a közbeszerzési felügyeleti főosztálya elvégezte a tanácsadótender szabályossági ellenőrzését, és „támogató tartalmú” tanúsítványt állított ki. Az összeférhetetlenséget feszegető kérdésre közölte: „Az ajánlatkérő által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján megállapítható, hogy összeférhetetlenség miatt nem került egyik ajánlattevő sem kizárásra. A dokumentumok szerint a közbeszerzési eljárást nem a Provital Zrt. bonyolította le, így a feltételezett összeférhetetlenségi helyzet bekövetkezéséről nincs információnk. Az ajánlatkérő felelőssége, hogy az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésére a közbeszerzési eljárásai során minden intézkedést megtegyen.”

Az NFP azt állítja, meg is tette a szükséges intézkedéseket, még ügyvezetői utasításban is felhívta a munkatársai figyelmét arra, hogy a tender előkészítésében nem vehetnek részt az NFP-vel hivatalos közbeszerzési tanácsadói szerződéssel rendelkező cégek, köztük az Ész-Ker és a Provital sem. Kizárásra az NFP nem látott okot, és már megvannak a nyertesek is: az Ész-Ker Kft.; az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. PROVITAL Fejlesztési Tanácsadó Zrt. konzorciuma; a CEU Tender Kft. és a CEU Tender Consulting Kft. konzorciuma; az IMPERIAL TENDER Kft., a NAGY és KISS valamint a Juharos Ügyvédi Irodával közösen; valamint az ANPAST Kft. és a DEBKÖZ Kft. duója.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

13 év után már nem az Apple a leginnovatívabb vállalat, ketten is maguk mögé utasították

13 év után már nem az Apple a leginnovatívabb vállalat, ketten is maguk mögé utasították

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

Tangás férfi vonult végig a Tretyjakov-képtáron – videó

Tangás férfi vonult végig a Tretyjakov-képtáron – videó

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek