szerző:
hvg.hu

Szemléletessé tett adathalmazzal mutatta meg a Bloomberg, merre tart a világ az energetikai beruházásokkal. A grafikonokból nem csak az nyilvánvaló, hogy 2040-ig épülnek még szénerőművek, hanem az is, hogy Paks II.-vel Orbánék évtizedekre tévútra terelhetik Magyarországot.

A Paks II. projekt kommunikációja az "évszázad üzlete" titulustól mára a lényegesen szerényebben hangzó "kapacitásfenntartás"-ig szelídült a kormányzati kommunikációban. Ehhez nyilvánvalóan köze van a részletek egyre ismertebbé válásának éppúgy, mint Jávor Benedek brüsszeli munkájának, a megindult uniós vizsgálatoknak – és annak a nyilvánossá tett közgazdasági modellnek is, mely saját érvrendszerével semmisítette meg Orbánék üzleti alapú hivatkozásait. Arra azonban továbbra sincs érdemi válasz, hogy mi a kormányzati elképzelés az atomerőmű-építésen kívül, márpedig az továbbra is áll, hogy "Valamit szeretni kéne még Pakson kívül is".

Az összes szakmai anyagban alaptézis, hogy az elkövetkező években is nőni fog az ország áramfogyasztása – márpedig akkor csak az új reaktorokból ezt – a ma termelő régiek leállítását követően – nem lehet majd kigazdálkodni. Arról pedig még egyetlen politikus (vagy felkent tisztségviselő) sem beszélt, hogy mi az orbáni garnitúra válasza arra a kérdésre, hogy ha minden fogadkozásuk ellenére végül mégsem épülnek meg Pakson az új atommáglyák, akkor miből képzelik fedezni az ország áramszükségletét.

Pedig ez nem is olyan nagy ördöngösség: a Bloomberg például publikált egy globális infografikát arról, hogy az áramtermelő beruházásokból 2040-re milyen világtérkép rajzolódik ki a szén-, az atom- és a megújuló energiás projektek alapján.

©

Arról ugyan szó sincs, hogy a fosszilis energiatermelésbe (ami jellemzően szén és földgáz) eztán ne forgatnának be elképesztően nagy összegeket, de a prognózis szerint a világ villamosenergia-rendszereinek dekarbonizációs tervei között a következő 25 évben mintegy négyszer annyit fektetnek majd be a megújuló energiatermelésbe, mint a fosszilisba. S ezek az arányok még akkor is bőven a dupláját mutatják, ha a szenes-gázos erőművekhez az atomerőművekét is hozzácsapják. Ez utóbbi mifelénk különösen érzékeny terület, mivel idehaza a hivatalos szakmai kommunikációt vivő Aszódi Attila kormánybiztos érvrendszerének fontos tétele Paks II.-vel kapcsolatosan, hogy mivel a nukleáris erőmű "tiszta energiát" állít elő, és ezzel a dekarbonizációs célokat segíti, valójában nem a régi, klasszikus energiatermelő kategóriába sorolandó.

A Bloomberg szerint viszont: de. Illetve: dehogyisnem!

A 2040-ig befektetni tervezett 11,4 billiárd (a billiárd az ezermillárdot jelent, vagyis: 1012-ent, ennyi) dollárból mindössze 2,1 billiárd lesz a fosszilisé, 1,2 az atomé, és 7,8 billiárd viszont a megújuló energiáé. És ez azt eredményezi, hogy a jelzett időpontra a világ villamosenergia-kapacitásának 60 százaléka nulla kibocsátású energiaforrásokból származik majd.

Máris a billenőpontig jutott Ausztrália

A Föld másik oldalán épp csak, hogy meghirdették az energetikai new dealt, a csatába legutoljára érkező, háztartási méretű akkumulátorok máris a feje tetejére állíthatják a hálózatok szükségességéről vallott nézeteket. Az idei év inflexiós pont Ausztráliában, a háztartási méretű akkumulátorok piacán - állította Simon Hackett a Reneweconomynak.

Az infografikáját azért is érdemes végiggörgetni, mert a gáz, szén árára vonatkozó diagrammok mellett azt is megmutatja, hogy a szél-, illetve a napenergia egyre olcsóbbá válásával hogyan csökken majd 41 százalékra a jelenlegi szárazföldi szélenergiaár 2040-re, és hogyan fog még 60 százalékkal csökkenni a napenergia ára a jelzett időpontra. Meg azért is, mert jelzi, hogy az elektromos járművek (főként személyautók) megjelenésével és elterjedésével jelentkező plusz 8 százalékos energiaigény nemcsak hogy kezelhető szint a jobb energiahatékonyság révén, hanem az energiatárolók (értsd: akkumulátorok) elterjedését, és azok költségeinek drasztikus (a diagramm szerint 76 százalékos) költségcsökkenését is magával hozza.

Az irányok egyértelműek
©

Ahogyan azt korábban jó néhány tételben a hvg.hu megírta már: a megújuló energiás befektetések szintjén zajló világversenyben Európa kezd szép lassan a vert mezőnybe kerülni, és bár Franciaország, az Egyesült Királyság, de Hollandia is a saját méretén megmérve az utóbbi években óriási lépéseket tett ebbe az irányba, mindez lényegében másodlagossá vált az ázsiai, illetve csendes-óceáni szívóhatás méretei mellett. Kínával már az ugyancsak "hétmérföldes" csizmában járó USA sem nagyon bírja a lépést, India épp most kapcsolt rá igazán, így nem meglepő, hogy a prognózis is azt mutatja, hogy az elkövetkező 25 évben a világszintű megújulós beruházások mintegy 73 százaléka Kínában köt majd ki, és Indiában pusztán a napenergiából az új villamosenergia-kapacitások 29 százaléka épül majd.

A Bloomberg nem állítja, hogy a globális megújuló energiás boom elsöpri majd a fosszilis üzemanyagok létjogosultságát az áramtermelésben; adataik szerint az 2040-ben is megtarthatja akár a 44 százalékos részarányát is a termelésben, de ez egyrészt a jelenlegi, mintegy kétharmados szintől esik le idáig, másrészt viszont mindez szinte kizárólag a fejlődő országokban épül majd, ahol van szén, és a klímapolitika (vagy annak végrehajtása) gyenge.

Így lehetne kitörnünk az "éjjel nem süt a nap" dogmájából

Lehet, hogy a világ napeles kapacitásnövekedését tavaly már Kína diktálta, de számunkra a meglepetést nem ők (és még csak nem is a rakkolni kezdő indiaiak) jelentik, hanem a sokáig az igazak álmát alvó Chile. A dél-amerikai ország pont a magyar tespedtségből való kitörés remek példáját produkálja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Összeütközött két gép a frankfurti repülőtéren

Összeütközött két gép a frankfurti repülőtéren

Súlyos sérültje van egy szarvasi balesetnek

Súlyos sérültje van egy szarvasi balesetnek

Minden napra jut legalább egy tömeglövöldözés az Egyesült Államokban

Minden napra jut legalább egy tömeglövöldözés az Egyesült Államokban

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

Visszautasította a Kölnt Dárdai Pál

Visszautasította a Kölnt Dárdai Pál