szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajda Zita május elején hagyta ott az MNB-t, odáig havi bruttó 1,73 millió forintot keresett. A legfrissebb fizetési adatbázis szerint a jegybanknál ennél még azoknak a többsége is kevesebbet keres, akik cégjegyzésre jogosultak, azaz fontosabb, általában vezetői pozícióban dolgoznak.

Nem sok alkalmazott lehet feljebb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizetési listáján, mint Vajda Zita volt nemzetközi személyi titkár, akit maga a jegybank hozott összefüggésbe Matolcsy György jegybankelnök válásával – írta hétfői számában a Népszabadság.

Vajda Zita május elején hagyta ott az MNB-t, odáig havi bruttó 1,73 millió forintot keresett. A legfrissebb fizetési adatbázis szerint a jegybanknál ennél még azoknak a többsége is kevesebbet keres, akik cégjegyzésre jogosultak, azaz fontosabb, általában vezetői pozícióban, esetleg tanácsadóként, a szervezet magasabb szintjén dolgoznak. Az ebbe a kategóriába tartozó 116 személy közül 83-nak kisebb a bére, mint a Matolcsy közelébe kerülő személyi titkáré volt.

Tehát 33 személy van ebben a körben, aki Vajda Zitánál többet keres. Rajtuk kívül még maga Matolcsy György, három alelnöke, a monetáris tanács további öt tagja, valamint a felügyelőbizottság hat tagja keres többet:

összesen tehát 48 ember kapott magasabb fizetést, mint a jógaoktatással is foglalkozó Vajda Zita.

A jegybanknál amúgy június végén 1307 alkalmazott dolgozott. A cégjegyzésre nem jogosultak között még lehetnek olyanok, akik Vajdánál többet kerestek, de ez nem lehet túl nagy csoport. Összességében a nemzetközi személyi titkár a legjobban fizetett 4-5 százalékba tartozhatott a jegybankban.

©

Érdekesség, hogy a cégjegyzésre jogosultak között két titkárságvezető is van, mindketten kevesebb pénzt (havi bruttó 1,4, illetve 1,6 millió forintot) vihetnek haza, mint Vajda Zita személyi titkárként. Vajdánál a listán szereplő főosztályvezetők kétharmada is kevesebbet keres.