szerző:
HVG

Évente mintegy hatmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében, s a statisztikák szerint a cigarettázók átlagosan tíz évvel élnek kevesebbet, mint nem füstölő honfitársaik. A helyzet – legalábbis ami a dohányosok eloszlását illeti – fokozatosan változik: a fejlett országokban évről évre csökken a részarányuk, miközben a fejlődőkben még nem indult be a változás.

Néhol már olyan mértékű a dohányosok számának visszaesése, hogy egyes országok 2030-ra gyakorlatilag dohánymentessé válhatnak. Erre a legtöbb esély Ausztráliában van. A kontinensnyi ország polgárainak a 60 évvel ezelőtti bő kétharmada helyett ma már csak a nyolcada dohányzik, s minden negyedik ausztrál elmondhatja magáról, hogy sokévi cigizés után felhagyott a füstöléssel. A nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem prognózisa szerint a nők körében 2029-ben, a férfiakéban pedig egy évvel később „hal ki” a dohányzás Ausztráliában – ha folytatódnak a dohányzás elleni programok. Például az, hogy gyakorlatilag már mindenhonnan ki vannak tiltva a cigarettázók, tilos a dohányáru reklámja, s a füstölnivalót csak egyenzöld színűre parancsolt dobozokban, a gyermekszemek elől elzárt szekrényekből kiadva lehet forgalmazni.

A többi fejlett államban későbbre, a 2040-es évek második felére teszik a hagyományos dohányzás megszűnését, az amerikai Citigroup elemzése szerint Nagy-Britanniából és az USA-ból 2050-re tűnhetnek el szinte teljesen a dohányosok. Ázsiában viszont elhúzódik ez a folyamat, ott néhány évtizeddel későbbre várható a dohányzás felszámolása.

©

Korábban is voltak hasonló jóslatok – az 1960-as években akadtak, akik 2000-re tették a füstmentesség bekövetkeztét –, mindenesetre egyre kevesebb országban számít még mindig divatosnak a füstölgés. A szakértők két forgatókönyvet tartanak elképzelhetőnek. Az első szerint gyakorlatilag változatlanul folytatódnak a jelenlegi trendek, és végül nem marad cigarettás. A másik szcenárió szerint viszont lassul a dohányosok számának csökkenése, ám előbb-utóbb csak a „kemény mag” marad meg, s annyira elfogadhatatlanná válik a füstölés a társadalmakban, hogy végül be is tilthatják a hatóságok.

A helyzetet bonyolítja, hogy lassan a dohánygyártóknak is változtatniuk kell a stratégiájukon. Jelenleg ugyanis az áremelésekkel még részben kiegyenlítik a mennyiségi csökkenés okozta bevételkiesést, ám eljön az a pont, amikor a kevés dohányos már képtelen eltartani a termelőket és gyártókat. A képet árnyalja az is, hogy a hagyományos dohányzás mellett megjelentek az elektromos cigaretták, amelyek égés és füst nélkül juttatják be a nikotint az emberek szervezetébe.

©

Bár az e-cigaretták terjedőben vannak, nem valószínű, hogy teljes mértékben helyettesítsék a hagyományos dohányárukat. Már csak azért sem, mert a forgalmukat már röviddel a megjelenésük után szabályozni kezdték, s a fejlett országokban gyakorlatilag ugyanazok a tiltások vonatkoznak rájuk, mint hagyományos társaikra. És persze arról is tart a vita, hogy az e-cigaretták valóban kevésbé rongálják-e az egészséget, mint az égő cigaretták.

Kevés olyan sci-fi-film akad, amely külön figyelmet szentelne a dohányzás jövőjének, a ritka kivételek egyike Luc Besson Ötödik elem című alkotása, amelyben a főszereplő napi adagja négy szál, ormótlanul hosszú füstszűrővel ellátott cigaretta. Míg néhány sci-fiben – például A bolygó neve: Halál címűben – a főhősök cigarettával a szájukban vadásznak a szörnyekre, a jövőben játszódó filmek többségében – a StarTrek sorozatban például – már mindenki leszokott a cigizésről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten

Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró