Szigorúbban ellenőrzik az élelmiszereket az EU-ban

Az Európai Parlament döntésének az apropója még nem a mostani botrány, hanem egy néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart ügy.

  • hvg.hu hvg.hu
Szigorúbban ellenőrzik az élelmiszereket az EU-ban

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorításáról szavazott szerdai ülésén az Európai Parlament. Az új szabályok az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását, így a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák – áll az EP közleményében.

Ennek része például átfogó és hatékony ellenőrzés az egész élelmiszerláncban, nem előre bejelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden ágazatban, hatékonyabb fellépés a csalások ellen, és az EU-n kívülről érkező import ellenőrzése.

Az EP-ben most elfogadott szabályozás nem a nemrég kirobbant élelmiszerbotrány nyomán született, hanem egy korábbi ügy eredménye. Ez a lóhúsbotrány volt: 2013 elején derül ki, hogy számos, a címkéje szerint marhahússal készülő, Európában forgalmazott készétel valójában lóhúst tartalmazott.

A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai (mint például a lóhús botrány) arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.

 

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek