szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elbukta a Fidesz a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást, hiába ígért hatalmas fejlesztéseket; egymás után kerülnek ki az OLAF levelei Elios-ügyben; a budapesti elektromos buszok megadták magukat, ahogy megérkezett az igazi tél. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Bukott a Fidesz Hódmezővásárhelyen, pedig az időközi polgármester-választás előtt nagyipari mennyiségben zúdították a városra az ígéreteket. Kósa Lajos például azt mondta: bezzegváros lesz Hódmezővásárhely, az ottani fejlesztések tapasztalatait hasznosíthatják az ország többi helyén.

A legnagyobb dobás a 75 milliárd forintos tramtrain, amely Szeged belvárosáig menne, de Lázár János bejelentette azt is, hogy 37 milliárd forintból húsvétra elkészül az elkerülő út, nagyobb lesz az ipari park, és napelemparkot is létrehoznak. Hegedűs Zoltán, a vasárnapi választáson elbukott fideszes jelölt pedig azt ígérte: a helyi kerékpárút-hálózatot 117 kilométerrel bővítik. Csak a Modern Városok Programban 1,9 milliárd forintot csoportosítottak át a hódmezővásárhelyi fejlesztésekre. Az új polgármester, Márki-Zay Péter pedig megnézte a város költségvetését, és négymilliárd forint tartozást talált benne.

Mi a hódmezővásárhelyi tanulság?

Sorra kerülnek nyilvánosságra a levelek, amelyeket az OLAF küldött az önkormányzatoknak. Kalocsa vezetőinek például arról írt az EU csalás elleni hivatala: szerinte felülről irányították a közvilágítási pályázatot, amelyet az Elios nyert. Amikor a város bekért három, egymástól független árajánlatot, hogy kiszámolhassa a projekt piaci árait, akkor nem csak annak kellett volna gyanút keltenie, hogy a két gyengébb ajánlat minden egyes tétele épp 5 és 7 százalékkal volt drágább, hanem annak is, hogy a három ajánlatban pontosan ugyanazt a számolási hibát sikerült elkövetni.

Mórahalmon az egyik olyan cég vezetője, amely a hivatalos papírok szerint az Elios riválisa volt, letagadta, hogy ajánlatot adott volna be. Kecskeméten nem hagyták, hogy az ellenzéki képviselők megnézzék az iratokat, de így is kiderült, hogy összeférhetetlenségeket talált az OLAF. Mátészalkán is voltak személyi átfedések a pályázat előkészítői és a kivitelezői között, de ezt az ügyet nem vizsgálta az OLAF, mert ott nem EU-s pénzből fizették ki az Eliost, hanem inkább hitelt vett fel a város.

Lázár János – aki nem emlékszik a hódmezővásárhelyi szerződés szövegére – arról beszélt: az egész egy magyar-magyar ügy, mivel a közbeszerzéseket az OLAF-nál három magyar vizsgálta. De a minisztertől megtudhatta az egész ország azt is: Hódmezővásárhelyen nem tud az utca szélén vizelni este, mert annyira jó a közvilágítás.

Mi lesz most?

Február legvégére csak megérkezett a tél, a BKV elektromos buszai pedig meg is adták magukat. Kedden a húsz járműből csupán öt volt szolgálatban, később pedig már csak négy Modulo busz volt kint a forgalomban.

Nem most először történik ilyen: tavaly februárban például arról adtunk hírt, hogy húsz elektromos buszból 5-6 tudott forgalomba állni az akkori párás, hideg időben.

Ki a hibás?

A hét képe: Lázár János azt mondta, nézzük meg Hódmezővásárhelyen bármikor, hogyan működik a közvilágítás, mi pedig megnéztük. Így:

©

Úgy szólt be Angela Merkel a magyar kormánynak, hogy ki sem mondta Magyarország nevét. A német kancellár a szerb elnökkel tárgyalt, az ezt követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy önmagában nem tilos, ha tagállamok közösségen kívüli országoknak, például Kínának adnak megbízásokat infrastruktúra-fejlesztésre, de Kína és Közép-Európa együttműködésével kapcsolatban "mindig nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy a részt vevő EU-s országok a külpolitikában velünk együtt közös Kína-politikát képviseljenek, különben széthúzna az EU".

Magyarország az EU-s közbeszerzési szabályokat semmibe véve indította el a Budapest-Belgrád-vasút kínai részvétellel tervezett, több mint 500 milliárdos beruházását. Erről még maga Orbán Viktor is úgy nyilatkozott, nem az a fontos, megtérül-e valaha. A kormány pedig tíz évre titkosította a vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányát.

Mit válaszoljon a magyar kormány?

Egy hónapos csúszással, de még a választások előtt módosul a családi otthonteremtési kedvezmény rendszere. Az ígéretek szerint az igénylés egyszerűbb és gyorsabb lesz, a lehetőség többek előtt nyílik meg.

A legfontosabb ígéreteket a Bankmonitor foglalta össze. Az összes dokumentum közül csak egyetlenegyet kell okirattal is igazolni, a féléves tb-jogviszonyt, kevesebb lesz a papírmunka, és leszűkítik az ügyintézési határidőket is. Fontos változás lesz, hogy már megkezdett bővítésre is lehet csokot igényelni, és annak is sokkal könnyebb lesz csokot felvennie, akinek már van ingatlanja.

Ön kérne csokot az új feltételekkel?

Jogellenesnek minősítette az Európai Bíróság az Andy Vajnára írt magyar szerencsejáték-törvényt. A testület szerint a szabályok hátrányosan megkülönböztetik a más EU-tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezők piachoz való hozzáférését.

A bíróság nem kérdőjelezte meg Magyarország jogát arra, hogy állami monopóliumot tartson fenn. Az viszont már összeegyeztethetetlen az uniós joggal, hogy online kaszinójáték szervezésére engedélyt csak olyanok kaphatnak, akik az ország területén lévő játékkaszinót üzemeltetnek. Ez a radikális korlátozás nem igazolható a magyar kormány által hivatkozott közrendi és közegészségügyi célokkal – mondta ki a bíróság. Jogellenesnek minősítették azt is, hogy az lehet megbízható szerencsejáték-szervező, aki legalább tíz éve végez ilyen munkát Magyarországon.

Mi legyen a reakció?

Nagyot lehet nyerni, de annál is nagyobbat lehet bukni az Orbán-kormány gazdasági holdudvarában. A NER oligarchái közül az első nagy név Simicska Lajos volt, aki már 25-30 éve ott bábáskodott a Fidesz megszületésénél és a párt pénzszerzésénél. Ő azóta kegyvesztett lett ugyan, de vannak, akik bebizonyítják helyette is: igenis lehet gazdagodni Európa második legkorruptabb országában.

Andy Vajna például a szerencsejáték szervezése mellett az igazi pénznyelő TV2-t is megkapta, a Sánta család érdekeltségébe tartozó cégek több mint ötszáz trafikot üzemeltethetnek, Garancsi István pedig a nagy építkezési megbízások sztárja. Tiborcz István gazdagodásánál már rezeg a léc, de úgy tűnik, ő egyelőre védett. A legnagyobb győztes pedig talán Mészáros Lőrinc, akinek már kétszáznál is több cége van, a birodalma pedig lassan egy tőzsdén jegyzett holdinggá áll össze.

És önnek ki a kedvenc oligarchája?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés