szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010 óta megnőtt a korrupciógyanús közbeszerzések száma, de legalább pontosabban dokumentálják a megkötött szerződéseket.

Nagy munkára vállalkoztak a Korrupciókutató Központ munkatársai: fogták az összes közbeszerzést 2005 és 2018 között, és egy kutatás keretében több szempont alapján is megvizsgálták őket. Összesen 193 ezer közbeszerzést néztek végig, és arra jutottak, hogy 2010 óta igencsak elszaporodtak a gyanús közbeszerzések, de ezeket a szerződéseket legalább pontosan dokumentálják – írja a 444.

A kutatásból kiderül, hogy 2010 óta egyértelműen kevesebben indulnak egy adott pályázaton, mint korábban, vagyis sokkal kevésbé jellemző a verseny az állami pénzek elnyeréséért, ráadásul sokkal több a korlátozott nyilvánosságú kiírás – vagyis amikor csak meghívottak indulhatnak, vagy amikor nagyon rövid idő alatt kell megírni a pályázatot.

2010 óta jelentősen megnőtt az adott év összes pályázatának kockázati indexe is, vagyis egyre több az olyan közbeszerzés, amit gyanús körülmények között nyernek el. Javulást az Orbán-kormányok csak abban hoztak, hogy 2014 óta pontosabban dokumentálják a megkötött szerződéseket.

A központ munkatársai létrehoztak egy ICI nevű mutatót a versenyerősség (Intensivity of Competition) mérésére, aminek értéke arra utal, hogy hányan adtak be pályázatot egy közbeszerzésre. 2005 óta inkább csökken az egy pályázaton indulók száma. 2007 és 2014 között minden évben esett vagy stagnált a közbeszerzések átlagos versenyerőssége. 2016-ban és 17-ben ugyan már érezhetően javult a helyzet, de így sem érte el a 2010 előtti szintet, míg idén megint romlik ez a mutató.

A TI (Transparency Index) nevű mutató azt határozza meg, hogy mennyire volt nyilvános egy kiírás. A transzparens kiírások aránya drámaian csökkent 2010 óta, vagyis amióta Orbán Viktor a miniszterelnök. 2005–2009 között a közbeszerzések több mint 70 százalékáról könnyű volt értesülni, a pályázatok túlnyomó többsége tehát TI minősítést kapott. A mélypont 2011-ben volt, amikor a közbeszerzések kevesebb mint harmada volt csak széles körben hozzáférhető.

Adatközlés szempontjából a leghomályosabb évek a Gyurcsány-kormány végén voltak, ez utalhat az államapparátus szétesésére vagy titkolózási szándékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában