szerző:
hvg.hu

2010 óta megnőtt a korrupciógyanús közbeszerzések száma, de legalább pontosabban dokumentálják a megkötött szerződéseket.

Nagy munkára vállalkoztak a Korrupciókutató Központ munkatársai: fogták az összes közbeszerzést 2005 és 2018 között, és egy kutatás keretében több szempont alapján is megvizsgálták őket. Összesen 193 ezer közbeszerzést néztek végig, és arra jutottak, hogy 2010 óta igencsak elszaporodtak a gyanús közbeszerzések, de ezeket a szerződéseket legalább pontosan dokumentálják – írja a 444.

A kutatásból kiderül, hogy 2010 óta egyértelműen kevesebben indulnak egy adott pályázaton, mint korábban, vagyis sokkal kevésbé jellemző a verseny az állami pénzek elnyeréséért, ráadásul sokkal több a korlátozott nyilvánosságú kiírás – vagyis amikor csak meghívottak indulhatnak, vagy amikor nagyon rövid idő alatt kell megírni a pályázatot.

2010 óta jelentősen megnőtt az adott év összes pályázatának kockázati indexe is, vagyis egyre több az olyan közbeszerzés, amit gyanús körülmények között nyernek el. Javulást az Orbán-kormányok csak abban hoztak, hogy 2014 óta pontosabban dokumentálják a megkötött szerződéseket.

A központ munkatársai létrehoztak egy ICI nevű mutatót a versenyerősség (Intensivity of Competition) mérésére, aminek értéke arra utal, hogy hányan adtak be pályázatot egy közbeszerzésre. 2005 óta inkább csökken az egy pályázaton indulók száma. 2007 és 2014 között minden évben esett vagy stagnált a közbeszerzések átlagos versenyerőssége. 2016-ban és 17-ben ugyan már érezhetően javult a helyzet, de így sem érte el a 2010 előtti szintet, míg idén megint romlik ez a mutató.

A TI (Transparency Index) nevű mutató azt határozza meg, hogy mennyire volt nyilvános egy kiírás. A transzparens kiírások aránya drámaian csökkent 2010 óta, vagyis amióta Orbán Viktor a miniszterelnök. 2005–2009 között a közbeszerzések több mint 70 százalékáról könnyű volt értesülni, a pályázatok túlnyomó többsége tehát TI minősítést kapott. A mélypont 2011-ben volt, amikor a közbeszerzések kevesebb mint harmada volt csak széles körben hozzáférhető.

Adatközlés szempontjából a leghomályosabb évek a Gyurcsány-kormány végén voltak, ez utalhat az államapparátus szétesésére vagy titkolózási szándékra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics