szerző:
hvg.hu

Alig maradt emberi fogyasztásra szánt gyógyszer a polcokon, a feketepiacon pedig megfizethetetlen árakat kérnek értük.

Kevés kaotikusabb és veszélyesebb hely van a világon most, mint Venezuela. A gyógyszerhiány gyakorlatilag minden betegséget érint; az allergiára szedhető készítményekből éppúgy hiány van, mint antibiotikumokból. A Bloomberg riportja szerint a gyógyszervadászat tipikus elfoglaltság Caracasban; azok is igyekeznek szerezni, akik épp nem betegek. A „vadászatról” azonban a legtöbben zsákmány nélkül térnek haza.

Akiknek vannak külföldi kapcsolataik, onnan – elsősorban Amerikából és Spanyolországból – rendelnek gyógyszereket. Akik nem ilyen szerencsések, és a feketepiac árait sem tudják megfizetni, állatoknak szánt készítményeket szereznek be – azaz állatorvoshoz fordulnak a panaszaikkal.
Elena mind saját allergiagyógyszereit, mind 18 éves, hepatitisben szenvedő lányának gyógyszereit az állatorvos receptjei alapján szerzi be. A helyi állatorvos, Fernando Navia szerint az állatoknak szánt gyógyszerek hasonlóak ahhoz, mint amit emberi fogyasztásra készítenek.

Ám ha a hatóanyag hasonló is, az adagolás és az adalékok tekintetében komoly eltérések lehetnek. Viszont az állatoknak szánt gyógyszereket nem az állam által ellenőrzött csatornákon terjesztik – így aztán hozzáférhetőek. Az állam még nem ismerte el hivatalosan a gyógyszerhiányt – ahogy az étel-, a készpénz- vagy az autóalkatrész-hiányt sem. Nicolas Maduro elnök néhány hete egy konferencián azt mondta, az országban nincs humanitárius katasztrófa.

Néhány napja a parkinsonos betegek tüntettek a caracasi ENSZ-székház előtt amiatt, hogy nem férnek hozzá gyógyszerhez, de a cikk írója szerint az is mindennapos, hogy a venezuelaiak a Facebookon keresnek vérnyomásmérőt infarktust kapott hozzátartozóiknak, vagy reklámozzák GoFunMe kampányukat, melyben rákbeteg családtagjuknak gyűjtenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását