szerző:
D. Bányász Gergő
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bárkit bármelyik állami cég élére kinevezhet a kormány, kikerülve az eddigi minimális parlamenti kontrollt is.

A miniszterek, költségvetési szervek kezéből kivenné a nemzeti vagyon tulajdonosi jogait a kormány – derült ki a 2019-es költségvetés vitája közben. A fideszes Győrffy Balázs, aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, azzal az egyéni módosító indítvánnyal állt elő, hogy a kabinet a jövőben egyedi határozatban dönthessen arról, ki képviseli az állami cégeket. Az ellenzék egyik legélesebb kritikáját pont emiatt kapta a kormánypárti képviselő javaslata.

Az ellenzéki pártok több oldalról támadtak. Szerintük például hiányoznak a jogi garanciák: a módosítást követően például az Országgyűlésnek nem, csupán a kormánynak lesz köze ahhoz, hogy kik gyakorolják a tulajdonosi jogokat az állami vállalatok élén. A baloldal szerint innen már csak egy lépés, hogy újabb állami milliárdok kerüljenek fideszes csoportok közvetlen irányítása alá. A független Mellár Tamást például az ötvenes évekre emlékezteti a javaslat. A Századvég egykori vezetője a vitában felidézte: utoljára abban az időszakban választottak cégvezetőket pusztán a párthűség alapján.

A módosító javaslat igen rövid, az sem derül ki belőle pontosan, hogy a jövőben mit jelentene a tulajdonosi jogok gyakorlása, de az sem, hogy ki és milyen feltételekkel vehetné át arra kijelölt személyként az állam eddigi szerepét. A parlamenti vitában a kormány képviselői az ellenzéki tiltakozásokat azzal próbálták hűteni, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon választanak majd vezetőket a cégek élére. Amire szükség is lenne.

©

A hivatalos adatok szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyik legfontosabb háttérintézményeként közel 16 ezermilliárd forint értékű állami vagyon felett gyakorol tulajdonosi jogokat. Ez Magyarország éves GDP-jének közel a fele. Az MNV több mint 500 állami gazdasági társaságot felügyel, ebből 450 cégben gyakorol közvetlen tulajdonosi jogokat. Tehát nem az urak asztaláról lehullott morzsáról van szó. Olyan kiemelt vállalatok tartoznak az MNV-hez, mint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Szerencsejáték Zrt., a Volánbusz Zrt., a víziközműcégek, valamint a nemzeti hulladékgazdálkodási holding. De az MNV ingatlanvagyona is jelentős, 553 ezer tételből áll.

A nemzeti vagyonról szóló törvény módosítása mellett Győrffy egy kalap alatt a Nemzeti Ménesbirtokról szóló törvényt is átírná. Javaslata szerint a jövőben a gazdaságok tulajdonosi jogait sem az állami vagyon felügyeletét ellátó miniszter irányítaná. Ebben az esetben pedig azért különösen kényes kérdésről van szó, mert Magyarországon a lótenyésztés a hivatalos kommunikáció szerint „jellemzően nem nyereséges tevékenység”. Egy korábban készült összefoglaló szerint a legnevesebb tenyészetek többségét be kellene zárni, ha nem kapnának állami támogatást. A Mezőhegyesi Ménesbirtok volt az egyik kivétel – jól ment az üzlet, semmiféle központi segítségre nem szorult, az állam megvette, és elkezdett milliárdokat önteni a cégbe.

©

A tervezet körül kialakult politikai vitában sem a kormánypárti, sem pedig az ellenzéki politikusok nem okoztak igazán nagy meglepetést. Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára a kormánypárti Echo TV-ben nyilatkozott úgy, hogy nem a vezetői kiválasztás joggyakorlata változik, csupán az, hogy „ahol a piac és a szakmai követelmények indokolják, legyen lehetőség arra, hogy kormány- vagy miniszteri biztost nevezzenek ki egy adott gazdasági társaság élére”. Fónagy felidézte: korábban az egységes állami vagyonkezelés jegyében kezelt az MNV mintegy négyszáz állami vállalatot. Most azoknak a vállalatoknak a vagyonfelügyeletét, amelyek egy adott szaktárca érdekeltségi körébe tartoznak, megkapják azok, akik megfelelő szakmai hatáskörrel és illetékességgel bírnak. Szerinte e lépésért most azok a pártok ostorozzák a kormányt, amelyeket a legnagyobb felelősség terhel a nemzeti vagyon elmúlt évtizedekben bekövetkezett csökkenéséért, s komplett iparágak megszűnéséért.

D. BÁNYÁSZ GERGŐ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha