szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márki-Zay Pétert támadja a Fidesz lakásmutyival, most sokszorosan hullik vissza a fejére. Úgy tűnik, hogy visszaéléseket éppen a korábbi, fideszes városvezetés követett el: a korábbi aljegyző fia szinte ingyen vett egy lakást, valamint évekig nem kellett bérleti díjat és iparűzési adót fizetnie a trafikjáért. A Fidesz kinyitotta a szekrényt, erre kidőltek a csontvázak.

Húsz évre kapott a hódmezővásárhelyi önkormányzattól egy trafiknak használt ingatlant a korábbi, fideszes városvezetés aljegyzőjének fia, aki a felújítási költségei elszámolásával 378 ezer forintért vehette meg a belvárosi lakását is. A módszer mindkét esetben ugyanaz: beszámították a trafik bérleti díjába, a lakásnak pedig a vételárába a felújításokat, holott számlát, amely a munkát igazolta volna, senki nem talált.

Márki-Zay Péter és Hódmezővásárhely alpolgármestere azok után nézte át az elmúlt évek önkormányzati lakásainak bérbeadásával és értékesítésével kapcsolatos dokumentumok egy részét, miután már hetek óta lakásháború zajlik a városban. A helyi Fidesz kiderítette, hogy a közgyűlés Lakásügyi Tanácsának szocialista elnökének lánya jutott lakáshoz, szerintük szabálytalanul és áron alul, ezért feljelentést is tettek az ügyben.

Hétfőn a lakásügyi elnök bejelentette, hogy szerinte ugyan jogszerűen járt el lánya lakásának ügyében, de mégis hibázhatott. Bejelentette, hogy lánya visszalépett a lakás megvásárlásától. A Fidesz is tartott egy sajtótájékoztatót még hétfőn, ők továbbra is a város legnagyobb korrupciós botrányának tekintik a lakásügyet, a szabálytalanságot pedig szerintük a lakásügyi elnök elismerte.

Márki-Zay Péter most azt mondta egy újabb sajtótájékoztatón (alább a videó erről), hogy az ügyben előfordulhattak kisebb szabálytalanságok, ám ők komoly visszaélést nem találtak. Márki-Zay szerint a lakások eladásának koncepcióját és módszertanát az előző városvezetés dolgozta ki és a fideszes közgyűlés szavazta meg, ők a folyamatban lévő ügyekben a hatályos rendeleteket betartották, a további lakások értékesítését viszont leállították. Tehát amennyiben korrupció történt, az a Fidesz sara. A lakásügyek vizsgálatakor viszont érdekes dolgokra akadtak, erről már Kis Andrea beszélt. Az alpolgármester elmondta, arra voltak kíváncsiak, hogy a város korábbi aljegyzőjének általuk már korábban is kifogásolt lakásvásárlási szerződésében miért nem szerepel a visszavásárlási jog, ugyanis önkormányzati lakások értékesítésekor ezt rögzíteni kell a szerződésben. Miközben ezt vizsgálták, egy sor döbbenetes ingatlanügy potyogott ki a fiókokból.

Ekkor derült ki az aljegyző fiának esete a trafikkal és a szinte ingyen megvásárolt lakással. A dohányárudával kapcsolatban az is különös volt, hogy míg az előző, zöldséges üzletet működtető vállalkozónak 64 ezer forintért adt bérbe az önkormányzat, addig a jegyző fiával ennek feléért kötöttek szerződést, és ahogy írtuk, még azt sem kellett végül fizetnie. Ráadásul, az iparűzési adót, és a közterület használati díjat is jóváírták a trafikosnak.

A helyi rendelet szerint amúgy is olcsóbban vehette volna meg a fiú a lakást, így még jobban járt. Márki-Zay Péter már megválasztása után hatályon kívül szeretett volna helyezni, a rendeletet de a fideszes többségű közgyűlés ezt nem szavazta meg.  

Az előbbieken kívül számos szabálytalanságra bukkantak a város jelenlegi vezetői és munkatársaik, amikor éppen annak az ügynek szerettek volna utána járni, ami miatt a helyi Fidesz támadja őket. A lakásügyi elnök lányának lakásügye helyett azonban találtak számos szabálytalanságot az előbbieken túl is. Például egy és ugyanaz a lakás a szerződésekben egyszer 70 négyzetméteresként, máskor 140 négyzetméteresként szerepel. A legutóbbi közgyűlésen azt javasolták a közgyűlésnek, hogy független auditot szavazzanak meg, hogy az elmúlt évek lakásügyeit vizsgálják meg, de ezt a fideszes képviselők leszavazták.

Márki-Zay Péterék feljelentést tesznek az ügyekben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gazdaság

Hódmezővásárhelyi lakásügy: Márki-Zay Pétert támadták, a Lakásügyi Tanács elnöke elismerte, hogy hibázott

A hódmezővásárhelyi Lakásügyi Tanács szocialista elnökének lakásügyével támadta Márki-Zay Pétert a helyi Fidesz. Most az elnök közölte, hogy törvényes úton jutott a lánya lakáshoz. Ráadásul ebben őt fideszes képviselők is támogatták, akik most elővették a korábbi ügyet, hogy ellenfelüket eláztassák. Azt azért elismerte, hogy hibázott.

Már petíció is indult Pócs János ellen

Már petíció is indult Pócs János ellen

Településenként 100 millió forinttal indul a szabad strandok felújítása a Tisza-tónál

Településenként 100 millió forinttal indul a szabad strandok felújítása a Tisza-tónál

Egymilliárd dollárból épül kerítés az amerikai-mexikói határra

Egymilliárd dollárból épül kerítés az amerikai-mexikói határra

Műszaki hiba volt Pakson

Műszaki hiba volt Pakson

Figyelmeztetnek a kutatók: ne igya túl forrón a teát, mert nagy baj lehet belőle

Figyelmeztetnek a kutatók: ne igya túl forrón a teát, mert nagy baj lehet belőle

Az rendben van, hogy összehajtható, de amúgy milyen erős a Samsung Galaxy Fold?

Az rendben van, hogy összehajtható, de amúgy milyen erős a Samsung Galaxy Fold?