szerző:
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

Közérdekű adatigénylésben kértük ki a vezetői fizetéseket az MTVA-tól és a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-től. Ezt megelőzően csak a 2011-2016 közötti időszakra vonatkozóan kerültek nyilvánosságra adatok, miután az RTL pert nyert a közmédia ellen, emiatt pedig bár akarták, nem titkolhatták tovább a vezetők fizetését. 2016-ban az MTVA vezérigazgatójának járandósága még havi bruttó 2 millió forint volt, ez azóta 2,4 millió forintra nőtt. Az MTVA feje jelenleg a hírhamisítóként elhíresült Papp Dániel.

Infláció van, a gyerekek is nőnek, ráadásul minden szektorban emelkednek a fizetések, mi pedig kétségtelenül minőségi munkát végzünk, szóval a béremelés nekünk is jár! – Talán e gondolatmenet mentén dönthettek úgy az illetékesek, hogy az évi 80 milliárd forintból működő és a propagandát csúcsra járató közmédiánál fizetést emelnek vezetői szinten.

Az RTL korábbi riportja szerint az MTVA vezérigazgatói eddig egységesen havi bruttó 2 millió forintot kerestek, így volt ez Böröcz Istvánnal, Szabó László Zsolttal és Vaszily Miklóssal is. Ők valamennyien ennyi pénzt kaptak, legalábbis 2016 októberéig – ez volt az utolsó adat, amit az RTL-lel egy másfél évig tartó per után megosztott a közmédia.

A hvg.hu a hetekben újra rákérdezett a bérekre, így derült ki, hogy a vezérigazgatói fizetés azóta jócskán megnőtt: a legfelsőbb vezetőnek ma már 20 százalékkal több pénz, bruttó 2 millió forint helyett bruttó 2,4 millió forint jár.

Azt egyelőre nem tudjuk, pontosan mikor emelkedett meg a vezérigazgató bére, ennek kapcsán újabb kérdést küldtünk az MTVA-nak. Amint válaszolnak, közöljük. Ami biztos, hogy 2018 márciusban is ennyi volt a vezérigazgatói fizetés, ez pedig azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton túl már Vaszily Miklós sem 2 millió forintot kapott, hanem 2,4 milliót. Vaszily 2015-től 2018 októberéig töltötte be a posztot.

Az RTL riportja már a 2016-os állapotokat tekintve is a második legjobban fizetett alkalmazottként jellemezte Papp Dánielt, mivel munkáját – tartalomszolgáltatási igazgatóként – havi bruttó 1,85 millió forinttal ismerték el, ami alig maradt el az akkori vezérigazgatói fizetéstől. Papp Dániel azóta feljebb lépett a ranglétrán Vaszily távozása után, fizetése pedig ezáltal 2,4 millió forintra nőtt.

Vezérigazgatói fizetések

Böröcz István 2011-2013: havi 2 millió forint

Szabó László Zsolt 2013-2015: havi 2 millió forint

Vaszily Miklós 2015-2018 szeptember: havi 2 millió forint, majd egy ponton havi 2,4 millió forint

Papp Dániel 2018 október: havi 2,4 millió forint

Papp Dániel 2014 óta lépdelt egyre feljebb az MTVA ranglétráján, annak ellenére, hogy a neve több hírhamisítási üggyel összekapcsolódik. A legemlékezetesebb a Daniel Cohn-Bendittel, az Orbán-kormányt gyakran bíráló francia zöldpárti politikussal folytatott interjú. Ebben azt a látszatot keltették, hogy az EP-képviselő zavarba jött, majd el is menekült Papp kérdése miatt, amely arra vonatkozott, hogy Cohn-Bendit demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális megközelítését.

Papp Dániel
©

A vágatlan videóból azonban kiderült, hogy a kínos kérdés után csak körülbelül fél órával távozott a politikus, miközben a köztévés riportban Papp Dániel még kérdez, amikor Cohn-Bendit távozik a teremből. A korábban a Jobbikban is szerepet vállaló Papp Dániel már akkor is főszerkesztő volt a köztévé hírműsorainál, amikor Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök arcát kiretusálták egy riportban.

A vezérigazgató nemcsak a havi fizetésére számíthat, ha kitűznek számára valamilyen prémiumfeladatot, és azt teljesíti, további akár 12 millió forintot vihet haza. Vagy, ahogy az MTVA fogalmaz:

Egyéb juttatás jelenleg: vállalati gépjármű, mobilkommunikációs eszközök korlátlan használata, prémiumfeladat kitűzése (opcionális) esetén legfeljebb 5 havi alapbérnek megfelelő prémium/év.

Ez is újdonság, a válaszból legalábbis az derül ki, hogy tavaly márciusban prémiumfeladatra vonatkozó pluszjuttatás nem volt.

Papp Dániel mellett kikértük Dobos Menyhért fizetését is. Ő a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, olvasóink onnan ismerhetik, hogy Dobos volt, aki Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel folytatott rövid beszélgetést, miután emlékezetes kidobásukat követően a képviselők újra bementek az MTVA-ba.

Dobos Menyhért havi bruttó 2 millió forintot kap munkájáért – a DMSZ-nél jellemző vezérigazgatói fizetés nem emelkedett 2016 októbere óta. Dobos prémiuma az éves fizetés 25 százaléka lehet, tehát 6 millió forint. Ez már 2018 márciusában is így volt. 

Korábban kikértük a Magyar Divat és Design Ügynökség vezetői fizetéseit is, így derült ki, hogy Orbán Ráhel barátnőjének havi bére bruttó 1,95 millió forint. Ez pedig azért érdekes, mert ezek szerint Bata-Jakab Zsófia fizetése csak alig marad el a közmédia egyik legfontosabb vezetőjének bérétől.

A közérdekű adatigényléseinkre adott közmédiás válaszokat itt nézhetik meg:

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja