szerző:
Oroszi Babett

Közérdekű adatigénylésben kértük ki a vezetői fizetéseket az MTVA-tól és a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-től. Ezt megelőzően csak a 2011-2016 közötti időszakra vonatkozóan kerültek nyilvánosságra adatok, miután az RTL pert nyert a közmédia ellen, emiatt pedig bár akarták, nem titkolhatták tovább a vezetők fizetését. 2016-ban az MTVA vezérigazgatójának járandósága még havi bruttó 2 millió forint volt, ez azóta 2,4 millió forintra nőtt. Az MTVA feje jelenleg a hírhamisítóként elhíresült Papp Dániel.

Infláció van, a gyerekek is nőnek, ráadásul minden szektorban emelkednek a fizetések, mi pedig kétségtelenül minőségi munkát végzünk, szóval a béremelés nekünk is jár! – Talán e gondolatmenet mentén dönthettek úgy az illetékesek, hogy az évi 80 milliárd forintból működő és a propagandát csúcsra járató közmédiánál fizetést emelnek vezetői szinten.

Az RTL korábbi riportja szerint az MTVA vezérigazgatói eddig egységesen havi bruttó 2 millió forintot kerestek, így volt ez Böröcz Istvánnal, Szabó László Zsolttal és Vaszily Miklóssal is. Ők valamennyien ennyi pénzt kaptak, legalábbis 2016 októberéig – ez volt az utolsó adat, amit az RTL-lel egy másfél évig tartó per után megosztott a közmédia.

A hvg.hu a hetekben újra rákérdezett a bérekre, így derült ki, hogy a vezérigazgatói fizetés azóta jócskán megnőtt: a legfelsőbb vezetőnek ma már 20 százalékkal több pénz, bruttó 2 millió forint helyett bruttó 2,4 millió forint jár.

Azt egyelőre nem tudjuk, pontosan mikor emelkedett meg a vezérigazgató bére, ennek kapcsán újabb kérdést küldtünk az MTVA-nak. Amint válaszolnak, közöljük. Ami biztos, hogy 2018 márciusban is ennyi volt a vezérigazgatói fizetés, ez pedig azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton túl már Vaszily Miklós sem 2 millió forintot kapott, hanem 2,4 milliót. Vaszily 2015-től 2018 októberéig töltötte be a posztot.

Az RTL riportja már a 2016-os állapotokat tekintve is a második legjobban fizetett alkalmazottként jellemezte Papp Dánielt, mivel munkáját – tartalomszolgáltatási igazgatóként – havi bruttó 1,85 millió forinttal ismerték el, ami alig maradt el az akkori vezérigazgatói fizetéstől. Papp Dániel azóta feljebb lépett a ranglétrán Vaszily távozása után, fizetése pedig ezáltal 2,4 millió forintra nőtt.

Vezérigazgatói fizetések

Böröcz István 2011-2013: havi 2 millió forint

Szabó László Zsolt 2013-2015: havi 2 millió forint

Vaszily Miklós 2015-2018 szeptember: havi 2 millió forint, majd egy ponton havi 2,4 millió forint

Papp Dániel 2018 október: havi 2,4 millió forint

Papp Dániel 2014 óta lépdelt egyre feljebb az MTVA ranglétráján, annak ellenére, hogy a neve több hírhamisítási üggyel összekapcsolódik. A legemlékezetesebb a Daniel Cohn-Bendittel, az Orbán-kormányt gyakran bíráló francia zöldpárti politikussal folytatott interjú. Ebben azt a látszatot keltették, hogy az EP-képviselő zavarba jött, majd el is menekült Papp kérdése miatt, amely arra vonatkozott, hogy Cohn-Bendit demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális megközelítését.

Papp Dániel
©

A vágatlan videóból azonban kiderült, hogy a kínos kérdés után csak körülbelül fél órával távozott a politikus, miközben a köztévés riportban Papp Dániel még kérdez, amikor Cohn-Bendit távozik a teremből. A korábban a Jobbikban is szerepet vállaló Papp Dániel már akkor is főszerkesztő volt a köztévé hírműsorainál, amikor Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök arcát kiretusálták egy riportban.

A vezérigazgató nemcsak a havi fizetésére számíthat, ha kitűznek számára valamilyen prémiumfeladatot, és azt teljesíti, további akár 12 millió forintot vihet haza. Vagy, ahogy az MTVA fogalmaz:

Egyéb juttatás jelenleg: vállalati gépjármű, mobilkommunikációs eszközök korlátlan használata, prémiumfeladat kitűzése (opcionális) esetén legfeljebb 5 havi alapbérnek megfelelő prémium/év.

Ez is újdonság, a válaszból legalábbis az derül ki, hogy tavaly márciusban prémiumfeladatra vonatkozó pluszjuttatás nem volt.

Papp Dániel mellett kikértük Dobos Menyhért fizetését is. Ő a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, olvasóink onnan ismerhetik, hogy Dobos volt, aki Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel folytatott rövid beszélgetést, miután emlékezetes kidobásukat követően a képviselők újra bementek az MTVA-ba.

Dobos Menyhért havi bruttó 2 millió forintot kap munkájáért – a DMSZ-nél jellemző vezérigazgatói fizetés nem emelkedett 2016 októbere óta. Dobos prémiuma az éves fizetés 25 százaléka lehet, tehát 6 millió forint. Ez már 2018 márciusában is így volt. 

Korábban kikértük a Magyar Divat és Design Ügynökség vezetői fizetéseit is, így derült ki, hogy Orbán Ráhel barátnőjének havi bére bruttó 1,95 millió forint. Ez pedig azért érdekes, mert ezek szerint Bata-Jakab Zsófia fizetése csak alig marad el a közmédia egyik legfontosabb vezetőjének bérétől.

A közérdekű adatigényléseinkre adott közmédiás válaszokat itt nézhetik meg:

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Jobbik: Az önmagában győzelem, hogy a párt még él

Jobbik: Az önmagában győzelem, hogy a párt még él

Liptai Claudia Timothée Chalamet-val szelfizett Budapesten

Liptai Claudia Timothée Chalamet-val szelfizett Budapesten

Mészárosé a fél ország, de a rá hulló uniós pénzesőből a békésieknek legfeljebb cseppek jutnak

Mészárosé a fél ország, de a rá hulló uniós pénzesőből a békésieknek legfeljebb cseppek jutnak

Húsz éve nem volt ilyen magas az átlagos részvételi arány a szavazáson

Húsz éve nem volt ilyen magas az átlagos részvételi arány a szavazáson

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát