szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nepálnak szüksége van arra a nagyjából 50 ezer dollárra, amit egy hegymászó elkölt ott, de már ők is látják, egyre nagyobb baj, hogy tapasztalatlanokat is felengednek a Mount Everestre.

Megváltoztathatja Nepál a szabályokat, kiket engednek a Mount Everestre – írta a New York Times. Nem csoda, hogy újra előkerült a téma: idén eddig legalább nyolcan meghaltak és többen eltűntek, részben a túlzsúfoltság miatt. Annyian próbáltak feljutni a Föld legmagasabb csúcsára, hogy szabályos forgalmi dugó alakult ki, és sokan nem viselték el, hogy a tervezettnél többet kell várakozniuk nyolcezer méter fölött. Ráadásul sokan arra panaszkodtak: a tömegben sok mászó egymást tolta félre, a bajba jutottak pedig hiába kértek vizet és oxigént.

Ahhoz, hogy valaki hegymászó engedélyt kapjon, eddig elég volt elég pénzt letennie, megírni egy önéletrajzot és egy egészségügyi papírt szerezni – ehhez képest sokan azért haltak meg, mert nem bírták elviselni a körülményeket, miután a várakozás közben kiürült az oxigénpalackuk.

A nepáli kormány most azt tervezi, hogy bizonyítani is kell majd a jó egészségi állapotot, illetve a hegymászó tapasztaltságát igazoló dokumentumokat kérjenek.

Más kérdés, hogy Nepálnak érdeke minél több hegymászót beengedni: csak a mászási engedély 11 ezer dollárba kerül, és egy külföldi, aki hat hétre érkezik oda, 50 ezer dollárnál is többet elkölthet. Ez pedig a világ egyik legszegényebb országában kiemelkedően fontos a gazdaság számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek

Trump ultimátummal késztette megadásra a TikTokot

Trump ultimátummal késztette megadásra a TikTokot

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt