szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem folytatja az együttműködést a Microsoft a T-Systems-szel; csúszik a 3-as metró felújítása; aranybányát nyithat meg az állam a dohány-kiskereskedelmi ellátónak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft, és úgy döntöttek, nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel. A 4iG hivatalos álláspontja az: „az a tény, hogy a  Microsoft Magyarország Kft. felmondta a T -Systems-szel kötött szerződéseit, nem befolyásolja a 4iG Nyrt. felvásárlási szándékát."

©

A 4iG azt is bejelentette, hogy miképpen akar pénzt szerezni a T-Systemsre. A cég részt kíván venni a Magyar Nemzeti Bank által július 1-jén elindított Növekedési Kötvényprogramban. Ha a 4iG közgyűlése jóváhagyja a tervet, akkor 30 milliárd forint értékben vállalati kötvényeket bocsátanak ki, ebből 20 milliárdot megvehet az MNB, magyarán az állam jelentős részt vállalhat abban, hogy a kishal képes legyen megenni a nagyhalat.

Az, hogy a fiatalok kevesebbet dohányozzanak és törvény védje a nemdohányzókat, egy jó ötlet – csakhogy mi elolvastuk a névleg ezzel foglalkozó törvényjavaslatot alaposabban is. Azt találtuk benne: a dohányboltosok és a nagykereskedők az eddiginél is jobban függenek majd az államtól, utóbbi pedig lényegében megkerülhetetlen lesz ezen a piacon.

©

Ha átmegy a javaslat a parlamenten, akkor a dohány-kiskereskedelmi ellátó monopóliumát kiterjesztik, egy iparági forrásunk megfogalmazása szerint ez a cégnek aranybánya lehet. Emellett a javaslat több feladatot és pénzt ad a dohánykiskereskedők, azaz a trafikok felügyeletét ellátó ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nek is.

A magyar dinnyetermelést fenyegető árletörő akciót végez a Lidl – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áruházak ugyanis kilónként 99 forintért árulják a dinnyét, márpedig a kamara szerint az évnek ebben az időszakában jó minőségű terméket 150-200 forintos kilogrammonkénti áron lehetne a boltokba vinni. Az üzletlánc azt válaszolta: túl sok dinnye termett, így a termelők azt kérték, adjanak támogatást a felesleg értékesítésében. A termelők viszont erre úgy feleltek, hogy a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a „felelőtlen” áruházi akciókat.

©

A zöldségek eközben az egész országban drágulnak. A friss zöldségek júliusi fogyasztói árai átlagosan 31,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a felvásárlási áruk 16,7 százalékkal nőtt. A szakértők ezt azzal magyarázzák: nőnek a termelők költségei, a magasabb fizetések miatt pedig egyre többen szeretnének minőségi terméket.

 A hét képe: éppen csak a háttámla hiányzott az ülésről, ahova egy utas jegye szólt az EasyJet gépén.

Tavaly sem volt már olcsó a Sziget, és az idén sem átlagos magyar árakra számíthatnak a fesztiválozók. A csapolt sör például 750 forint, a dobozos egy százassal ennél is drágább. Félliteres üdítőket 570 forintért, ásványvizet 490 forintért lehet kapni. Az ételek közül egyedül a kis pizzaszelet és a kis adag sült krumpli jön ki egy ezres alatt. A girosz és a hamburger már 1900-2000 forint legalább, de a legtöbb étel 1500-2900 forintba kerül.

©

De a fesztivál idén eddig nem az árak és nem is a fellépők miatt emlékezetes, hanem azért is, amilyen tömegnyomor volt ott. A telt ház mértéke drasztikusan megnőtt: míg tíz éve még a hivatalos adatok szerint 70 ezer ember volt a maximális befogadóképesség, két éve már 80-85 ezer, tavaly 90 ezer főnél húzták meg ezt a határt. Ehhez képest idén egy újabb ötezres emelést könyvelhettünk el, miközben a terület nagysága értelemszerűen nem változott.

Már most három hónapos csúszásban vannak a 3-as metró felújítási munkálatai ahhoz képest, amit az északi szakasz márciusi átadásakor Tarlós István mondott a tervezett határidőkkel kapcsolatban – derült ki. Korábban arról volt szó, hogy 2020 harmadik negyedévére újul meg a déli szakasz, most viszont a BKV már arról írt: 2020 végén várható az átadás.

Az Mfor szerint a csúszás egyik oka az, hogy mindössze egy műszakban folyik a munka: a kivitelező dolgozói 7 óra körül jelennek meg az alagútban, és legfeljebb délután 5-ig dolgoznak. Pedig nem olcsó a pótlóbuszt sem, az északi szakaszon a hétvégi és esti teljes vonali pótlás 4,5 milliárd forint többletkiadást jelentett tavaly a BKV-nak.

Ezen a héten hat napon kellett dolgozni, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, van-e gazdasági szempontból értelme egy szombati munkanapnak. Abban a statisztikusok véleménye sem egyöntetű, hogy mennyit vesz el vagy ad hozzá eggyel több ledolgozott nap a gazdasághoz: az meglátszik a GDP-n, ha több a munkanap, az viszont már nehezebben mérhető, mennyire káros, ha csak egy napot lehet a következő hétfő előtt pihenni.

Megnéztük a saját olvasottsági adatainkat, és a teljes magyar internet forgalmáról készült számsorokat is. Mindkettőből ugyanazt látjuk: egy szombati munkanapon nagyjából félúton van az emberek aktivitása egy rendes hétköznap és egy átlagos hétvége között. Tavaly azokban a hónapokban, amikor volt szombati munkanap, a hétköznapokon átlagosan egymillió ember netezett munkahelyi gépről az országban, a hétvégéken alig százezren, a szombati munkanapokon pedig nagyjából 450 ezren.

Nyakunkon az önkormányzati kampány, és már most hallhattunk olyan ígéreteket, amelyeket a jelöltek egész biztosan nem tudnak teljesíteni, már csak azért sem, mert nem az ő hatáskörükbe tartozik. Összegyűjtöttük a legfontosabb témakörökben, hogy egy-egy ügyben a kerület vezetőinél, a Fővárosi Önkormányzatnál, a kormányban, vagy épp valahol egészen máshol kell keresni a felelőst.

És van, ahol ez kifejezetten bonyolult feladat. Azt például, hogy melyik útszakaszok tartoznak a fővároshoz a kerületek helyett, 1273 ponton át sorolja egy kormányrendelet. A tömegközlekedés sem tisztán a BKK-é, hiszen a MÁV üzemelteti a HÉV-et, a járműbeszerzés pedig hiába a főváros dolga, állami pénz nélkül nem megy. A bérlakások kezelése inkább kerületi ügy, de azért ott is van a fővárosnak mozgástere, a zajrendeleteket pedig szintén a kerületek hozzák meg, a kormány döntéseit is figyelembe véve.

 Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma