szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És még hol van a vége. A buszpótlás pedig milliárdokat visz el.

Már most három hónapos csúszásban vannak a 3-as metró felújítási munkálatai ahhoz képest, amit az északi szakasz márciusi átadásakor Tarlós István mondott a tervezett határidőkkel kapcsolatban – írta az Mfor a BKV-tól kapott válaszok alapján.

A gazdasági lap emlékeztet rá: főpolgármester a korábbi átadón azt mondta, "a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg", a BKV által most elküldött válaszban viszont úgy fogalmaznak, hogy "a megújult déli szakasz átadása 2020 végén várható".

A csúszás egyik okaként az Mfor a "fékezett tempóban" zajló felújítást említi, ugyanis mindössze egy műszakban folyik a munka: a kivitelező munkásai 7 óra körül jelennek meg az alagútban, és legfeljebb délután 5-ig dolgoznak. De információjuk szerint az északin sem dolgoztak több műszakban, holott ott nem kellett naponta kétszer biztosítani a járművek áthaladását, mint a délin. Az egyik sínpárt ugyanis hajnalban és estére is szabaddá kell tenni, mert a metrószerelvényeknek vissza kell térniük a kötelező éjszakai átvizsgálásra.

Az Mfor szerint az sem mindegy, mennyi ideig kényszerülnek pótlóbuszozásra az utasok, ami nem csak kényelmetlen, de rengeteg pénzt visz el: az északin a hétvégi és esti teljes vonali pótlás 4,5 milliárd forint többletkiadást jelentett tavaly a BKV-nak.

A metró újpesti szakaszának felújítása már véget ért, de a középső még el sem kezdődött. Hétvégenként mégis pótlóbuszozni kell a vonalnak ezen a részén is. Azt, hogy miért erre van szükség, itt írtuk meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!