szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Történelmi mélyponton járt a forint; a parlamenti munka felfüggesztésével akadályozná meg Boris Johnson a Brexit megtorpedózását; egy Európa Liga-csoportkör és egy új stadion a magyar foci e heti mérlege. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Történelmi mélypontra esett a forint. A hét elején még csak az volt a kérdés, hogy lesz-e tavaly július után újra 330-as euró, aztán csütörtökön már azt figyelhettük, eléri-e az árfolyam az eddigi 330,8-as mélypontot. Elérte: egész pontosan 331,87 forintot kellett csütörtök délután adni egy euróért.

A jegybank gyorsan közölte is: nekik nincs árfolyamcéljuk, így ennél részletesebben nem is kommentálták az árfolyam változását. Az is igaz, hogy a forint elsősorban külső tényezők miatt gyengül, de azért az MNB tartósan laza monetáris politikája sem segíti az erősödést. Épp a héten tartottak kamatdöntő ülést, és ahogy az várható volt, ezúttal sem nyúltak hozzá sem a rekordalacsony alapkamathoz, sem a többi kamatkondícióhoz.

Mi a teendő?

Másfél hónapra felfüggesztik a brit parlament munkáját. Boris Johnson azért kérte ezt a királynőtől, mert így nagyon nehéz dolguk lenne a Brexit-ellenes képviselőknek, ha megpróbálnák elhalasztani a kilépés október 31-i határidejét.

A miniszterelnök az után lépett, hogy az ellenzéki pártok és a Brexitet ellenző kormánypártiak bejelentették: összefognak, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet. Így viszont a parlamentnek alig két hete maradna októberben, hogy sikerüljön valami megoldást találni.

©

Mi jöhet még?

Nem csak a rendőrség, az ügyészség is érintett a Microsoft-botrányban, 2013-2014-ben 237 millióért vásároltak szoftverlicenceket. Sőt az Igazságügyi Minisztérium is, bár sokkal kisebb összegben. Abban a két évben, amikor a rendelkezésre álló információk szerint rendszerszerűen zajlottak korrupciós licencbeszerzések, az állami intézmények összesen 22,2 milliárd forint értékben 334 Microsoft-szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek a közbeszerzési portálon.

A vásárlások ténye nem jelenti, hogy ezeknél a beszerzéseknél is felmerülne a csalás, vagy a korrupció gyanúja. Szólni azonban legalábbis illett volna, hogy az ügyészség saját beszerzéseit is vizsgálhatja. Annyi biztos: az öt legnagyobb beszerzésből eddig csak kettőről lehetett azt mondani, hogy nincs róla semmi olyan információ, amely szerint szabálytalan lett volna.

Mi lesz a vizsgálat vége?

A hét képe: óriási sor állt Atlantában a világ egyetlen olyan KFC-je előtt, ahol műhúsból készült ételt árultak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke most kezdheti el a szereposztást a remények szerint novemberre felálló testületében. Lejárt a biztosjelöltek megnevezésére kiszabott határidő, von der Leyen pedig elkezdte a találkozókat a tagállamok jelöltjeivel.

A névsor mellett az sem dőlt el még, hogy ki melyik szakterületet kapja. Trócsányi László sem könnyű helyzetből kezdte a meghallgatást: a miniszteri múltja és a magyar kormány mostani politikája miatt sokan tartanak tőle, hogy nem kap majd fontos pozíciót. A jogérvényesülési, a migrációs, de a klímavédelmi portfólióra sem esélyes a magyar jelölt, az viszont nem elképzelhetetlen, hogy a nemzetközi együttműködés és az uniós kívüli országok fejlesztése lesz az új magyar biztos feladata.

Ön milyen feladatot adna a magyar EU-biztosnak?

Bejutott a Ferencváros az Európa Ligába, így 2018 után 2019 őszén is lesz egy magyar csapat a csoportkörben. Miután idén csak egy 150 000-szeres túlárazású részvényvásárlással intézte el az egyesület, hogy ne legyen negatív a saját tőkéje, így eleget tegyenek a pénzügyi szabályoknak, idén jöhet a pénzeső, már akkor is 1,3 milliárd forinthoz jutnának, ha egyetlen pontot sem szereznének a csoportkörben.

De pörög az élet az NB II-ben is: az eredetileg hárommilliárd forint tao-pénzből tervezett szegedi stadion most készült el, közel 14 milliárd forint közpénzből. Úgy tudjuk, a tervbe vett Lazio-Szeged nyitómeccsből nem lesz semmi, helyette jön a Csákvár.

©

Miért éri meg közpénzt önteni a magyar fociba?

Szinte háborús állapotok uralkodnak Hongkongban. Nincs olyan gazdasági szektor, amely ne érezné meg a tüntetéseket, és senki nem tudja, meddig eszkalálódhat a folyamat. Ráadásul amikor eddig a helyi gazdaság gondban volt, Kína mindig segített, most viszont erre sem számíthatnak.

A Bloomberg összeállítása szerint 9 év után először fordul elő, hogy nem az USA vagy Hongkong a világ legversenyképesebb gazdasága, hanem Szingapúr. A helyi tőzsde több mint 600 milliárd dollárnyi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, a gazdaságot ugyancsak pörgető külföldi látogatók száma pedig legalább 30, de lehet, hogy akár 50 százalékkal is visszaesett. 

©

Mire jutnak Hongkongban?

Alig tízezer milliárd forintnak megfelelő pénzből megoldanák, hogy új fővárost kapjon Indonézia. Már persze ha elhisszük, hogy lesz egy nagyberuházás, aminél sikerül tartani az elsőre bemondott árat. Egyiptomban például, ahol szintén új fővárost építenének fel, úgy számolnak, hogy csak az állami épületek megépítése kerülne 13 milliárd forintnyi pénzbe.

Nem egyedi ötlet, amire Indonézia készül, az elmúlt száz évből nyolc példát is fel tudtunk sorolni arra, amikor a semmiből építettek fővárost, vagy egy kisvárost tettek meg az ország központjának. (Sőt, Elefántcsontparton egy nem sokkal korábban még 500 lakosú falu lett a főváros, igaz ennek lehet némi köze ahhoz, hogy az akkori elnök szülőfalváról van szó.) Főleg a fejlődő országokban gyakori, hogy a régi főváros nem bírja el a túlnépesedést, máskor a szeparatisták vagy egy ellenséges szomszéd elől költöztetik el az ország központját.

Mi lesz Magyarország következő fővárosa?

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát