szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soha nem volt még ennyire gyenge a forint.

Tovább zuhan a forint. Tegnap még csak az volt a kérdés, hogy lesz-e 330-as euró, ami az éves mélypontot jelentette, és ma sokáig úgy tűnt, hogy stabilizálódik az árfolyam a 330-as lélektani határ körül. De kora délután rohamosan esni kezdett az árfolyam, 3 óra után nem sokkal érte el az eddigi mélypontot, amikor 331,87 forintot kellett adni egy euróért.

Az eddigi történelmi mélypontot tavaly július 2-án érte el a forint, akkor 330,77 forintba került egy euró.

A forint még a hónap közepén kezdett el gyengülni. Augusztus 14-én még 323 forintot kellett adni egy euróért, azóta viszont szinte folyamatos volt a gyengülés. Az elmúlt egy hétben már 327-329 forintnál járt az euróárfolyam.

Az MNB nem kommentál

A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja – ezt nyilatkozta a jegybank a Reuters érdeklődésére azt követően, hogy a forint árfolyama történelmi mélypontra esett az euróval szemben. Az MNB így nem is kívánta kommentálni a forint mozgását.

A Portfolio ugyanakkor megjegyzi: bár a forint elsősorban külső tényezők hatására gyengül, ebben közrejátszhat a jegybank tartósan laza monetáris politikája is. Amíg még az év első negyedében a jegybanktól a jó ideje rekordalacsony alapkamat 0,9 emelését várták, ma már nem. Sőt, a negatív reálkamat is a gyengítés irányába hat.

A jegybanknál épp ezen a héten volt a kamatdöntő ülés – akkor nem változtattak sem az alapkamaton, sem a többi kamatkondíción. Az árfolyamok mozgását persze sok tényező alakítja, de nagyon leegyszerűsítve a helyzetet azt azért kimondhatjuk, hogy ha emelnének az alapkamaton, akkor erősödne a forint. Az MNB azonban mostanában minden kamatdöntő ülése után leírja: a jegybank "egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása". Annyira ez a fontos szerintük, hogy a kamatdöntés indoklásában egyetlen szóval sem említették meg az árfolyamot.

Amikor tegnap, még a 330-as határ elérésekor megkérdeztük Nyeste Orsolyát, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzőjét az okokról, ő is azt mondta: a jegybank laza monetáris politikája és a globális gazdasági bizonytalanságok miatt van a forint lassú gyengülő pályán. Amikor biztos lábakon áll a gazdaság, akkor sokan szeretnek a feltörekvő régiók devizáival kereskedni, hiszen itt nagyobb hasznot lehet realizálni, mint például a dolláron vagy eurón, ám a bizonytalan időkben inkább menekítik innen a pénzüket, hiszen az esés is nagyobb lehet. Az okokat szerinte elsősorban nem Magyarországon kell keresni: az egész világban nő a globális növekedés lassulástól való félelem, de rontja a hangulatot az is, hogy a Kína és az USA közötti kereskedelmi háborúnak sem látszik a rövid távú megoldása.

Itthon is lehet nyaralni
Annyiban szerencsés a mélypont időzítése, hogy a legtöbben mostanra már túl vannak a nyaraláson, nem most kell eurót váltaniuk. A Figyelő még a nyár első napjaiban kérdezte meg Varga Mihályt, mit üzenne azoknak, akik az akkori 325-ös árfolyam mellett váltanának. A pénzügyminiszter azt mondta: "Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon."

Közel a 300 forintos dollár

A dollárhoz képest is egy lélektani határt közelít a forint: ott az a kérdés, lesz-e 300 forint egy dollár. Egyelőre nem, 299,94 volt a napi – és egyben éves – mélypont. Egyszer már volt 300 forintos dollár, de ez még közel három éve, 2016 decemberében történt meg.

Egy svájci frankért ma a mélyponton 305,15 forintot kellett adni. Ez azért nagyon távol áll a történelmi mélyponttól: 2015 januárjában, azon az emlékezetes napon, amikor a svájci jegybank elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöböt, és megőrültek a világ devizapiacai, 380 forintba is került egy frank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól