szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Forradalmi Gárdának csak használnak az amerikai szankciók és Szulejmáni meggyilkolása – gazdaságilag is.

Kászim Szulejmáni tábornokkal mint terroristavezérrel végeztek az amerikaiak, de az iráni Forradalmi Gárda külföldi erőinek parancsnoka kulcsfigura volt a hatalmi gépezetben. Iránt ugyanis egyre inkább a Forradalmi Gárda irányítja azt követően, hogy Donald Trump felrúgta az atomalkut. A Forradalmi Gárda pedig nemcsak a fegyveres erőket irányítja, de a gazdaságot is.

"A bankok elvben privát részvénytársaságok, de egyáltalán nem ritka, hogy a részvényesek nevében az igazgatótanácsban ott ül három tábornok" – nyilatkozta a német–iráni kereskedelmi kamara elnöke a Deutsche Wellének. Rámutat arra is, hogy az iszlamista rendszerben nemigen lehet tudni, hogy mi állami és mi privát, de az biztos, hogy dúsgazdag tábornokok és vallási vezetők vannak döntési pozícióban. A bankok jó részét olyan befektetési társaságok birtokolják, melyek állami vállalkozások. A bankok azután olyan cégeket finanszíroznak, melyekről szintén nem lehet tudni, mennyire magán- vagy állami cégek, a döntéshozók mindenesetre a Forradalmi Gárda tábornokai.

Behzad Nabavi, az iráni parlament egykori alelnöke megírta, hogy a Forradalmi Gárda milyen módon uralja Irán egész gazdaságát: melyik az a négy nagy, amely uralja a gazdaság 60%-át. A reformista politikust beperelte a gárda, mely esküszik arra, hogy csak a gazdaság 2%-át birtokolja a négy nagy. Kik ők?

  • A Próféta pecsétje – a szép nevű cég mögött Irán legnagyobb építőipari vállalkozása rejtőzik. Egyáltalán nem meglepő módon övék az állami megrendelések jó része.
  • Khomeini ajatollah végakaratának végrehajtói – ez egy pénzügyi konglomerátum, mely ellenőrzi az Irán számára fontos olajipart és a politikai hatalom számára elengedhetetlen telekommunikációs rendszert.
  • Az Elnyomottak alapítványa – ezt Khomeini ajatollah utasítására hozták létre az iszlamista forradalmat követően. Ebbe az alapba kerültek a külföldiek és a régi rendszer vezető gárdájának elkobzott javai. Ők foglalkoznak a szociális problémákkal, melyek egyre jobban fojtogatják Iránban már a középosztályt is.
  • Végül a Reza imám szentélye nevű pénzügyi társaság, mely több mint 50 vállalkozást birtokol a legkülönfélébb ágazatokban Iránban.

A bevallhatatlan ötödik, amelyik a legtöbb pénzt hozza

Az amerikai és izraeli hírszerzés szerint a Forradalmi Gárda az egyik legnagyobb kábítószercsempész a Közel-Keleten. Iránban külön kikötőket üzemeltet erre a célra. Mohamed próféta persze tiltotta a drogfogyasztást, de ez a Közel-Keleten is nagyon nagy üzlet: dollármilliárdok vannak benne, és Iránban óriási a dollárhiány, mert az amerikai szankciók fojtogatják a gazdaságot. A Forradalmi Gárdát pedig nem ellenőrzi senki, hiszen ők a letéteményesei az iszlamista forradalomnak.

Mindez a korrupció melegágya – hangsúlyozza Michael Tockuss, a német–iráni kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója. Nincs ezzel egyedül: Iránban a mérsékelt reformista erők is rendszeresen szóvá teszik a Forradalmi Gárda korrupciós ügyeit. Maga Hasszán Rohani elnök, aki szemben áll a Forradalmi Gárdával, követeli, hogy az ügyészség és a bíróságok kezdjék meg végre "a cápák ügyeinek vizsgálatát". De Rohani defenzívába szorult, amióta Trump felrúgta az atomalkut. Amíg nem voltak szankciók Iránnal szemben, a Forradalmi Gárda a gazdasági életben is visszaszorult, hiszen Teherán kénytelen volt teret engedni külföldi cégeknek addig jól védett piacán. Számukra Trump döntése azt jelentette: visszatértek a régi szép idők, vagyis minden fontos állami megrendelést újra ők kapnak. Ha pedig Rohani elnök mérsékelt hívei ugrálnak és tiltakoznak, akkor puccsal fenyegetik meg őket.

Mindeközben romlik az életszínvonal, a kormány a benzinárak emelésére kényszerült. A tüntetések megmutatták: a nemzeti együttműködés e sajátos rendszere egyre kevésbé népszerű, mert csak az elit gazdagodik, miközben a döntő többség egyre rosszabbul él.

Erről akarta elterelni a figyelmet Szulejmáni tábornok külföldi katonai sikereivel. A Forradalmi Gárda az oroszokkal együtt sikeresen megvédte Asszad elnököt Szíriában. Jemenben a húszi lázadók arattak sikereket az ősi ellenség, Szaúd-Arábia szövetségesei ellen. Irak nagy részét sikerült Irán vazallusává tenni. Az iráni Forradalmi Gárda betelepült az országba. Egyáltalán nem véletlen, hogy Kaszim Szulejmáni tábornokot ott érte a halál. A síita többségű országban a Forradalmi Gárda generálisa otthon érezte magát.

Szulejmáni a halálával is a Forradalmi Gárdát segítette hiszen presztízse óriási mértékben megnőtt Iránban. "Ne higgyük azt, hogy ez a rendszer könnyen megbukhat. Semmiképp se becsüljük alá az iráni nép tűrőképességét" – figyelmeztet a német–iráni kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója, aki a Deutsche Wellénék nyilatkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!