szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk az ausztrál dohányosoknak ősztől.

Jelentősen drágulnak a dohánytermékek Ausztráliában: szeptembertől 12,5 százalékkal kell majd többet fizetni értük. Ezzel egy doboz cigaretta átlagára megközelíti majd az 50 ausztrál dollárt, azaz a 10 450 forintot.

Az országban sorozatban nyolcadik éve tart az áremelkedés. A drágulás része annak a kormányzati programnak, amellyel a dohányzók számát igyekeznek csökkenteni. A legnagyobb áremelkedést 2010-ben tapasztalták az ausztrálok, akkor hirtelen 25 százalékkal kellett többet fizetni a dohánytermékekért. Azóta minden szeptemberben 12,5 százalékot tettek rá az éppen aktuális árra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az áremelés a leghatékonyabb eszköz a dohányzók leszoktatására és annak megakadályozására, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. Szakértők szerint azonban ennek már nincs akkora hatása a dohányzók számának alakulására, mint korábban volt. Az ausztrál statisztika hivatal adatai szerint az utóbbi években nem változott számottevően azoknak a felnőtteknek a száma, akik naponta rágyújtanak: 2014-15-ben és 2017-18-ban is mindössze 0,7 százalékkal lettek kevesebben. Korábban nagyobb volt a visszaesés: 1995-ben az ország felnőtt lakosságának még 23,8 százaléka volt dohányos, két-három évvel ezelőtt azonban már csak 13,8.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatója, Colin Mendelsohn is arról beszélt korábban a Daily Mail ausztrál kiadásának, hogy mára szinte teljesen eltűnt a drágulás efféle hatása, az áremelés most már csak a feketepiacot pörgeti, hiszen az erős dohányosok pusztán amiatt nem fognak leszokni, mert sokat kell fizetniük a cigiért.

A hatóságok tavaly több mint 300 tonna csempészett dohányterméket csíptek el Ausztráliában.

(Daily Mail)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Aggasztó, mennyire rákaptak az e-cigire az amerikai tinik

Egyre kevésbé trendi a hagyományos dohányfogyasztás az amerikai iskolások körében, akik a pénzüket ma már e-cigarettákra költik. Az amerikai kongresszus közben felemelte a dohányáruk és az e-cigaretták vásárlásának korhatárát.

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás