szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fehéredik a magyar gazdaság, de a túl sok készpénzhasználat problémákat okoz.

A hófehér gazdaság felé – ezzel a bátor címmel tartott online konferenciát a Nézőpont Intézet. Mráz Ágoston Sámuel, az intézet vezetője arról számolt be: egy felmérésük szerint az elmúlt öt évben a régiónk országai közül nálunk nőtt a legnagyobbat azoknak az aránya, akik szerint fehéredett a gazdaság. Nincs ebben nagy meglepetés, tény, hogy az online kasszáknak köszönhetően az elmúlt években nehezebb lett trükközni.

A válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy van ismerőse, aki zsebbe kap fizetést, ez a régiónk jobb számai közé tartozik, és csökkenő tendenciát jelez. A legnagyobb problémának az tűnik egyelőre, hogy túl sok készpénzt használnak az emberek, ez pedig erősítheti a szürkegazdaságot.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyarországi forgalomban lévő készpénz mennyisége augusztus végére átlépte a 7 ezer milliárd forintos határt. Ebben a szürkegazdaság mellett a kormánynak is van szerepe, a tranzakciós illeték és a havi két ingyenes készpénzfelvétel is segíti, hogy sok készpénz tartsanak maguknál az emberek.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár arról beszélt: a gazdaság fehéredése a GDP 1,5–2 százalékának megfelelő többletbevételt eredményezett. Szerinte kevés tér van már a további fehéredésre, de az, hogy hamarosan szinte minden pénzmozgást látni fog a NAV, még ad lehetőségeket. A kormánynak az is célja, hogy visszaszorítsa a készpénzhasználatot, az adóügyeket pedig sokkal könnyebb lehessen online intézni – mondta el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége