szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Ciprus és Málta ellen az úgynevezett aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt.

Az aranyútlevél, illetve azok a vízumprogramok, amelyek keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe, nincs összhangban a tagállamok közötti „őszinte együttműködés elvével” – olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

A bizottság szerint az ilyesfajta programok az Európai Unió egészére vannak hatással, mert a dokumentumok megvásárlója automatikusan uniós állampolgár lesz, és élvezi az ezzel járó összes társadalmi és politikai jogot. A testület szerint az uniós állampolgárság befektetés útján történő megszerzése – az érintett tagállammal való tényleges kapcsolat nélkül – aláássa az uniós állampolgárság lényegét.

A ciprusi vezetés múlt szerdán jelentette be, hogy felfüggeszti aranyútlevél-programját, amit 2013-ban vezettek be, hogy enyhítsék a 2008-as pénzügyi válság negatív hatásait az országban. Az EU már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a program növelte a korrupciót az adócsalást és a pénzmosási tevékenységeket a szigetországban.

A bizottság pénteken Bulgáriát is felszólította, hogy adjon felvilágosítást az ott működő hasonló rendszerekről.

Magyarországon évekig működött a letelepedési kötvények programja, de érdemi hasznos nem hozott, sőt: 30 milliárd forintot buktunk rajta. A kormány azt sem árulta el, hogy végül mennyi pénzt kaptak a letelepedési kötvényekkel üzletelő, állam által kiválasztott cégek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt