szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Néppárt vezetője emberként is kudarcot vallott.

Donald Tusk kudarcot vallott pártvezetőként és emberként is - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Néppárt elnökének kijelentésére.

Tusk a Szabad Európának adott interjúban azt mondta, Orbán „próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia”.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, érti, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából, nem tud visszakerülni, és frusztrálja a lengyel és a magyar kormány „nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló” jó együttműködése.

Azt értem, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából. Azt is értem, hogy még inkább...

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, 25 October 2020

Azonban hangsúlyozta: elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát. Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen - írta.

Hozzátette: Donald Tusk számára adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson, ő azonban a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként semmit nem tett azért, hogy az európai emberek könnyebben vegyék a világjárvány nyomán előállt egészségügyi és gazdasági kihívásokat.

„Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Donald Tusk nem először beszélt ennyire kritikusan Orbán Viktorról. A lengyel konzervatív politikus többször is bírálta Orbánt, amiért az úgy gondolja, hogy a többség birtokában egy politikus azt csinál, amit csak akar. Az EPP választmánya – több mint egy tucat tagpárt kezdeményezésére – tavaly márciusban döntött a Fidesz felfüggesztéséről, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar kormánypárt nem vehet részt a döntésekben, és Orbán Viktor sem kap meghívást a párt csúcstalálkozóira.

Szeptemberben Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke beszélt Tuskhoz hasonló módon az orbáni demokráciafelfogásról. Akkor azt mondta egy interjúban, hogy Magyarország egy beteg demokrácia. Tulajdonképpen egy szójátékot alkalmazott, az illiberális demokráciát rövidítette “ill democracy”-nak, ami beteg demokráciát jelent.

A magyar kormány több tagja - így a miniszterelnök - is távozásra szólította fel az alelnököt, de ő nem mondott le, ráadásul az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen kijelentette, hogy megbízik Jourovában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik