szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

A 27 uniós országra vonatkozó jogállamisági jelentés nyilvánosságra hozatala után néhány újságírónak lehetősége volt beszélgetni Vera Jourovával, a jogérvényesülésért felelős uniós biztossal. Ott volt az EUrológus is, hogy megkérdezzük, még mindig beteg demokráciának tartja-e Magyarországot.

Az igazságszolgáltatás függetlensége nem jelenti az igazságszolgáltatás érinthetetlenségét – mondta Jourová arra, hogy az Európai Bizottság érzékenyen reagál a bírósági szervezetátalakításokra, sőt, Lengyelország esetében emiatt indították meg a 7-es cikk szerinti eljárást. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az évtizedek alatt felépített demokratikus intézményeket egyetlen éjszaka le lehet rombolni, ezért különösen figyelni kell a fékek és ellensúlyok rendszerére és ez az, amit a Bizottság is szem előtt tart.

Az igazságszolgáltatás az egyik olyan terület, amelynél a most első alkalommal publikált, a jogállamiság helyzetét vizsgáló jelentés Magyarország esetében is súlyos problémákat azonosított. Konkrétan azt, hogy bár a digitalizáció magas fokú a magyar intézményrendszerben, annak átalakítása nem a jó irányt követi.

jogállamisági jelentés a média szabadságának korlátozására is nagyon sok példát felhoz – nem csak Magyarországon. A sajtóval kapcsolatban több államban is megfigyelhető az erőszakos nyomásgyakorlás a politika részéről, amely gyakran gazdasági eszközökkel válik valóra. Jourová szerint jól megfigyelhető, hogy az erős gazdasági szereplők mögött politikusok állnak, akik így befolyást gyakorolnak a sajtóra. Ezért tartja fontosnak a finanszírozási rendszer átláthatóságát.

Sőt, vannak tagállamok, például Magyarország is, ahol az újságírók védelmére több figyelmet kell fordítani, mert a közösségi médiában gyakran a fotójukat felhasználva gerjesztenek gyűlöletet ellenük, ezáltal veszélyeztetik a biztonságukat – emelte ki, hozzátéve: természetesen ilyen körülmények között a sajtó nem lehet képes ellátni az ellenőrző feladatát sem.

©

Ami a bizottsági alelnök és a magyar kormányfő elmúlt napokban kiélezett konfliktusát illeti, Jourová elmondta: több mint két éve beszélt utoljára Orbán Viktorral, méghozzá fogyasztóvédelmi kérdésekről, mert a Juncker-bizottságban ez a terület hozzá tartozott. Akkor történt ugyanis, hogy Magyarország és más kelet-közép európai államok is arra hívták fel a figyelmet, hogy kettős minőségű termékeket forgalmaznak az EU-ban és az unió keleti részében rosszabb minőségű termékeket értékesítenek a nagy üzletláncok. “Ez nagyon tisztességtelen gyakorlat volt, és abban az ügyben mi egy oldalon álltunk Orbán úrral” – emlékezett vissza Jourová.

Nem bántam meg, amit mondtam

– reagált felvetésünkre a biztos azzal kapcsolatban, ami miatt most a lemondását követeli a magyar kormány. Vera Jourová ugyanis azt nyilatkozta egy interjúban, hogy Magyarország egy beteg demokrácia. Tulajdonképpen egy szójátékot alkalmazott, az illiberális demokráciát rövidítette “ill democracy”-nak, ami beteg demokráciát jelent.

Nagyon sokszor elmondtuk, hogy komoly aggodalmaink vannak a magyar demokráciával kapcsolatban, most csak más szavakat használtam

– foglalta össze. Az uniós pénzek és a jogállamiság összekapcsolását szükségszerűnek nevezte, úgy ítéli meg, hogy "az adófizetők nem akarják olyan országoknak adni a pénzüket, ahol nem működik a jogállamiság és nem tudják megvédeni ezeket a forrásokat".

Jourová azt is kijelentette, hogy nem fog lemondani biztosi posztjáról. Az ezzel kapcsolatos bizottsági álláspontot majd Ursula von der Leyen fogja elküldeni Orbán Viktornak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció – itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Az Európai Bizottság első éves jogállamisági jelentésében a brüsszeli testület aggasztónak nevezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat, és külön kitértek arra, hogy a korrupciós ügyekben a magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonása egyelőre elmaradt. A sajtószabadságot pedig több irányból fenyegetik kormányzati lépések.

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény