szerző:
Arató László
Tetszett a cikk?

Szerdán teszi közzé az Európai Bizottság a jogállamiság tagállami helyzetéről szóló első jelentését, a kormány ez elé is lőhetett a testület alelnöke elleni kirohanással.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Eurologus
Friss cikkek a témában

“Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szorosan együttműködik Vera Jourová alelnökkel a jogállamiság ügyén, és az elnök teljesen mértékben megbízik az alelnökben” – mondta kedden az Európai Bizottság szóvivője, Dana Spinant. A testület azután közölte ezt, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő levélben kérte von der Leyentől Jourová elmozdítását. Orbán azt is közölte, hogy felfüggeszti a kapcsolatot az uniós értékekért felelős bizottsági alelnökkel.

A kormányfő haragját Jourová Spiegelnek adott nyilatkozata váltotta ki. A cseh politikus a német lapnak arról beszélt, Orbán beteg demokráciát épít, amihez még annak az illiberalizmusnak sincs köze, amelyet előszeretettel emleget. Azt is hozzátette: a magyarok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkothassanak.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Vera Jourová a Spiegelnek adott interjúban arról beszélt: amit Orbán csinál még csak nem is illiberális. Szerinte félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Orbán levelében közölte, hogy Jourová távozása a tisztségéből “elengedhetetlenül szükséges”. A magyar kormány szerint ugyanis Jourová Magyarországgal kapcsolatos kijelentései ellentétesek az uniós szerződésekben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével.

Korábban Jourová a magyar kormány egyik fontos hivatkozási alapja volt a felhatalmazási törvény elfogadása után. Májusban a kormány előszeretettel hangoztatta, hogy az alelnök szerint a magyar felhatalmazási törvény nem ellentétes az uniós joggal. Jourová később viszont a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban azt állította, ő egyszer sem mondta ezt.

©

A szokatlan kirohanásnak azonban vélhetően nem csak az akkori vagy a mostani interjú volt az egyetlen előzménye. Szerdán sajtótájékoztatón ismerteti a cseh EU-biztos az éves, minden tagállamot érintő jogállamisági jelentést. A dokumentumot, amelyben most először vizsgálják mélyrehatóan a jogállamiság helyzetét, szerdai ülésén tárgyalja és fogadja el az Európai Bizottság. A szóvivő ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a Bizottság álláspontját a magyar demokrácia helyzetéről ebből a jelentésből lehet majd megismerni. A jelentés a tagállammal folytatott párbeszéd alapját adja majd – emelte ki Spinant, aki azt is hozzátette: Von der Leyen hamarosan válaszol Orbán levelére.

©

A magyar miniszterelnök levele nagy vihart kavart Brüsszelben, és az uniós politikusok nagy része visszautasította a Jourovát ért támadást.

"Orbán ezzel a provokációival a következő szintre lép” – írta a Twitteren a liberális holland EP-képviselő Sophie in 't Veld.

“Leállíthatnánk ezt a cirkuszt, Varga Judit? Vera Jourová nem nevezte „beteg demokráciának” Magyarországot, Orbán országának szánt jövőképét nevezte „beteg demokráciának”. Ennek a megfélemlítési kampánynak le kell állnia! Nem tesz jót a kormány hitelességének”

– közölte a zöldpárti Sergey Lagodinsky a magyar igazságügyi miniszternek üzenve.

A Bizottság ennél engedékenyebb hangot ütött meg, bírálva ugyanakkor a magyar kormány reagálását. "A Bizottság továbbra is készen áll a párbeszédre, az ajtónk mindig nyitva áll” – mondta Christian Wigand bizottsági szóvivő. Kiemelte: a biztosoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy a tagállamokkal mindenről tárgyalhassanak, beleértve a nehéz kérdéseket is, hogy együtt találják meg a megoldást. Az uniós szerződések alapján az EU-s intézményeknek és a tagállamoknak „kölcsönös őszinte együttműködést” kell gyakorolniuk – tette hozzá.

De valóban szembement az alelnök az uniós normákkal?
Az Európai Bizottság szerepéről, a biztosoktól elvárható magatartásról azt írja a Lisszaboni szerződés, hogy a Bizottság tagjai „nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől”. Emellett a Bizottság tagjai teljes mértékben függetlenek, ugyanakkor „tartózkodnak a kötelezettségeikkel vagy a feladataik ellátásával összeegyeztethetetlen cselekedetektől”. A biztosokat a Bizottság elnöke szólíthatja fel lemondásra, illetve az Európai Parlament mozdíthatja el.

Legutóbb Phil Hogan, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős ír tagja volt kénytelen lemondani posztjáról, miután kiderült, hogy megszegte a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos ír szabályokat. Részt vett ugyanis egy olyan rendezvényen, amelyen a megengedettnél többen voltak. Őt az ír kormány nem szólította fel lemondásra (Von der Leyen sem), csupán arra kérték, hogy gondolja át szerepét és felelősségét ebben az ügyben.

Frans Timmermans
©

A magyar kormány annál határozottabban szólította fel az elmúlt években a biztosokat távozásra. 2017 tavaszán Szijjártó Péter külügyminiszter Frans Timmermans, akkor az alapjogokért felelős uniós biztost, első alelnököt szólította fel lemondásra, mondván megsértette a magyarokat. Timmermansnak szintén egy lapinterjú volt a „bűne”, amelyben Orbán Viktor egyik európai parlamenti felszólalását antiszemitizmusnak nevezte, amiért a magyar miniszterelnök „amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte” Soros Györgyöt. Később kiderült: ez csak a kezdete volt a jogállamisági ügyek miatt a kormányt élesen bíráló Timmermans elleni magyar hadjáratnak, amely aztán a 2019-es EP-választási kampányban csúcsosodott ki, amikor a baloldali politikust plakátokon szapulta a Fidesz.

2016-ban viszont Molnár Csaba DK-s EP-képviselő Navracsics Tibor magyar biztos ügyében kezdeményezett vizsgálatot Jean-Claude Juncker akkor bizottsági elnöknél. Navracsics ugyanis nemmel szavazott a kvótanépszavazáson, s ezzel – a menekültek áthelyezése kapcsán – az Európai Bizottság egyik döntésével szemben foglalt állást. Navracsics és Timmermans is a helyükön maradtak.

Az első, összes uniós tagállamot felölelő jogállamisági jelentés egyébként pont azért jött létre, hogy azokat a magyar vádakat védje ki, melyek szerint a Bizottság politikai érdekekből kipécézte Magyarországot és Lengyelországot, és ezért támadja a jogállamiságra hivatkozva. Ezért most a Bizottság az összes tagállamot górcső alá veszi. A jelentés első változatát elküldték a tagállamoknak véleményezésre, a magyar kormány kritikával illette az egész eljárást.

Mi folyik Brüsszelben? - a HVG-hez igazol az EUrologus

Új médiapartnert választott Magyarország első számú európai uniós hírforrása, az EUrologus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél

Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél