szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán nem akarja, hogy a jogállamisági feltételekhez kössék a kifizetést.

Orbán Viktor kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését - értesült a Mandiner.hu. Erről levelet is írt a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőinek, továbbá Charles Michelnek, az Európai Tanács és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament a héten állapodott meg arról, hogy a jogállami értékeket összeköthetik az uniós kifizetésekkel, ráadásul a tagállamok eredeti elképzeléséhez képest tágabb körben lehet alkalmazni a szankciókat.

A mechanizmus beindításához arra van szükség, hogy az Európai Bizottság megállapítsa, egy tagállamban megsértették a jogállamisági alapelveket, és hogy ez az uniós forrásokkal való visszaélést okoz vagy okozhat. Az Európai Bizottság által javasolt szankciót a tagállamok tanácsának miniszteri szinten, minősített többséggel kell jóváhagynia, a magyar kormány kezében tehát nincs jogi lehetőség arra, hogy egy ilyen folyamatot leállítson.

Éppen ezért fenyegetett korábban Varga Judit, most pedig Orbán Viktor miniszterelnök is a teljes, hét évre szóló költségvetés (benne az úgynevezett járványügyi csomag, a "Next Generation EU" program) vétójával.

A Mandiner információi szerint Orbán az uniós vezetőknek azt írta,

bár Magyarország elkötelezett az együttműködésben, a fejlemények tükrében a júliusban elfogadott csomaghoz szükséges egyhangúságot nem tudja biztosítani.

A lap ráerősít, hogy a "kormányfő ezzel lényegében belengette a vétót".

Tudomásuk szerint Orbán azzal érvelt, hogy a jogállamisági feltételrendszer beemelése

veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit is.

Orbán hozzátette azt is, azt a magyaroknak kell megítélniük, mennyire érvényesülnek itthon a jogállamisági feltételek. Orbán emlékeztette a vezetőket, hogy "a magyar jogrendszert az unió illetékesei korábban teljes mértékben átvilágították az európai standardok szempontjából, és valamennyi vitás kérdésben megegyezés született." Orbán szerint az EU legutóbbi jogállamisági jelentése nem a tényeken alapul, a "Soros György által finanszírozott szervezetek vádjai" szerepelnek benne.

Orbán szerint egy olyan eszköz lehet az EU kezében, amivel akár egyes országok demokratikus választási folyamataiba is be lehet avatkozni. Orbán a lap információi szerint a levélben kifogásolta azt is, hogy a szankciós mechanizmus jogilag homályos definíciókon alapul, ami lehetőséget teremt politikai visszaélésre. Több javaslatot is tett, például hogy a feltételek csak azokra az esetekre vonatkozzanak, amelyek ténylegesen és közvetlenül érintik az EU pénzügyi érdekeit, illetve felvetette azt is, hogy teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét az érintett tagállamok számára. Vagyis, a Tanács által hozott döntéseket meg lehessen támadni az Európai Bíróságon, mindennek pedig legyen halasztó hatálya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Vizsgálatot indít Péterfalvi az oltási rendszer hétvégi megroggyanása miatt

Vizsgálatot indít Péterfalvi az oltási rendszer hétvégi megroggyanása miatt

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája