szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aggasztónak nevezte a német kancellár, mennyire nem történt eddig semmi, hogy amikor majd elkészül a koronavírus elleni oltás, akkor a szegény országok is hozzájussanak a vakcinához.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miközben rohamtempóban zajlik a munka, hogy minél hamarabb elkészüljön a Covid-19 elleni vakcina, az is nagy feladat, hogy amint meglesz a vakcina, gyorsan tudjanak sokakat beoltani. Angela Merkel német kancellár a G20-országok vezetőinek online csúcstalálkozója után beszélt arról: a világ szegényebb országainak is kapniuk kell vakcinákat, márpedig ennek a megszervezésével nagyon rosszul állnak.

Merkel az oltások nemzetközi elosztásáért felelős szövetséget, a Gavit sürgeti, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel. A BBC tudósítása szerint úgy fogalmazott,

Beszélünk a Gavival arról, hogy mikor kezdődnek el ezek a tárgyalások, de aggaszt, hogy még semmit nem csináltak.

A BBC azt is kiemelte: a világ leggazdagabb országainak vezetői megígérték, hogy támogatni fogják a szegényebb államokat a válságban, de alig árultak el konkrétumokat ennek a részleteiről. A G20 támogatást ígért a Covid-vakcinák igazságos elosztásához, de a részletek ebből a nyilatkozatból is hiányoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória hvg360

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Komoly vizsgálatokon mennek keresztül, két évig gyűjtik az adataikat, és még azt sem tudják, pontosan mit kaptak. A koronavírus elleni oltóanyagot tesztelő önkéntesek csak egy dologban biztosak: kötelességüknek érezték, hogy tegyenek valamit a járvány megállításáért. A hvg360-nak most hárman mesélték el, milyen érzés volt, amikor a klinikai kísérletek harmadik fázisában karjukba kapták az AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna oltóanyagát – vagy placebóját.

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el