szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A külföldi turisták miért mehetnek a Baleari vagy a Kanári-szigetekre, és mi miért nem? Ezen mérgelődnek Spanyolország polgárai, akik azt látják, hogy a kormány nyit a külföldi turizmus felé, de saját polgárainak megtiltja a régiók határainak átlépését.

Német turisták vígadnak a strandokon Mallorcán, fiatal franciák utcabáloznak Madridban - ez csípi a spanyol közvélemény szemét, mert a kormány elrendelte, hogy a közelgő húsvéti nagyhéten sem léphetik át a régiók határát – írja a francia Les Echos gazdaság lap.

Carolina Darias egészségügyi miniszter csak annyit mondott a bírálatokkal kapcsolatban, hogy kevés külföldi turista érkezik Spanyolországba, és tőlük is megkövetelik a negatív PCR-tesztet. Ráadásul a külföldi turisták is ugyanolyan szabályok szerint kötelesek élni, mint a helyiek, vagyis ők sem léphetik át a régiók határát.

Miért könnyebb Berlinből a Kanári-szigetekre utazni, mint Madridból ellátogatni Albacete-be, amely csak 250 kilométerre van tőle, de egy másik régióban? Erre a jogi ellentmondásra nemcsak a spanyol közvélemény figyelt fel, hanem Brüsszel is.

Az uniós jogi biztos szóvivője figyelmeztette a spanyol kormányt: teremtsen összhangot a nemzeti és nemzetközi utazások szabályozása között.

Addig is azonban a fiatal franciák Airbnb paradicsoma lett Madrid. Ugyanis miközben Párizst és több francia régiót is lezártak, Madridban gond nélkül tölthetik a hétvégét. Vidám bulikat rendeznek az Airbnb-lakásokban, kiváltva ezzel a helyiek ellenérzését.

A francia fiatalok nincsenek sokan, januárban a számuk kicsivel haladta meg a nyolcezret, de ez ahhoz épp elég, hogy a spanyol televíziók rendszeresen beszámoljanak a jelenlétükről. A spanyol sajtó azt kérdezi a kormánytól, vajon miért engedi be a turistákat Franciaországból és Németországból, miközben ott a fertőzöttség nagy, Spanyolországban meg kicsi? Az elmúlt héten százezer lakosra Spanyolországban 62,5 fertőzés jutott míg Franciaországban 307,8 és Németországban 107,3.

A Baleari szigeteken csak 26,5 ez a mutató, ezért is vette le a turistaparadicsomot a tilalmi listáról a berlini kormány. A helyi lakosság lelkesen üdvözölte a német turistákat, de másutt a spanyol polgárok szívták a fogukat, és azt kérdezték: mi miért nem mehetünk a Baleari vagy a Kanári-szigetekre?!

Nem enyhíti a hazai közvélemény haragját, hogy a kormány bejelentette: április elsejétől a brit turisták is visszatérhetnek a spanyol partokra.

Mi lesz, ha új járványhullám kezdődik? Ez nyugtalanítja a Baleari szigetek régió elnökét: "mi nem a húsvétra koncentrálunk, hanem a nyári szezont akarjuk megmenteni" – idézi Francina Armengolt a párizsi Les Echos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!