Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több veszélyhelyzeti szabály is változik.

A Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzset Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti. Feladata, hogy „figyelemmel kíséri a gazdasági élet újraindítása, a pandémia által okozott gazdasági károk elhárítása érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket és azok végrehajtását”, és „javaslatot tesz a Kormány részére azon körülmények megvizsgálására, szükség esetén szabályozására, amelyek akadályozzák a gazdasági élet újraindítását, a gazdasági folyamatok normalizálódását”. Kormányhivatalnokokon, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség és a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatóján kívül Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lesz a tagja.

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs élére Novák Katalint, a családokért felelős tárca nélküli minisztert állítják, ebben a kormányzati szereplőkön kívül a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kapott helyet. Ez a testület „figyelemmel kíséri a közösségek, a családok érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket és azok végrehajtását”, valamint „javaslatot tesz a Kormány részére azon körülmények megvizsgálására, szükség esetén szabályozására, amelyek korlátozzák a közösségi élet újraindítását”.

A kormány szerda esti rendeletei szerint szeptember 30-áig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot, továbbá az engedély hatályának lejártától számított további egy évig érvényes minden építési vagy bontási engedély, amelynek hatálya 2020. december 15-e és 2021. november 23-a közötti időben járt vagy jár le. Ezekben az esetekben a megindult eljárásokat megszüntetik, a bírságokat visszafizetik.

Az adóhatóság legfeljebb ötmillió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. Az adótartozást egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de ötmillió forintot meg nem haladó összegben, csak egy adónem tekintetében mérsékelni is lehet, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Ha valaki ez utóbbi lehetőséget veszi igénybe, akkor a fennmaradó részre nem kérhet halasztást vagy részletfizetést.

Június 30. helyett az év végéig érvényes a Széchenyi Pihenő Kártya formájában – béren kívüli juttatásként – adható összeg emelése, vagyis a szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint, a vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint, a szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint lehet, és ezek az összegek adómentesek a munkáltató számára.

Az év végéig meghosszabbították azt is, hogy az erre kötelezetteknek nem kell megfizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adó elengedése azonban csak június 30-ig érvényes.

Viszont augusztus 1-től hatályát veszti az a szabály, hogy az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom áfája 5 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!