HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A határzónában gyorsan komolyra fordul a helyzet, ami teljesen természetes. Végül is az elbocsátás vagy a betegség egyáltalán nem nevetséges. Paradox módon azonban mégis a humor, a könnyedség segíthet az ilyen helyzetekben.

A nevetést a munkahelyeken többnyire lényegtelen dolognak tartják, amelyet legjobb esetben is a fecsegés és az irodai humor válthat ki, és amitől egy kicsit gyorsabban telik az idő. Legrosszabb esetben a fájdalmas érzések és a helyzet „komolysága” előli ostoba, illetlen menekülésnek titulálják, ami semmiképpen sem helyénvaló az üzleti életben.

Joseph Geary Dublinban élő pszichológus, a pozitív pszichológia képviselője úgy gondolta, hogy leginkább azzal fejlesztheti a humorát, ha részt vesz egy erre irányuló képzésen. Joseph egy ideig utazgatott, majd a londoni Camden-negyedben beiratkozott egy humoristaképzőbe. A diákokat az első héten arra kérték, hogy meséljék el életük legkínosabb élményét. „Tudtam, hogy ezzel a gyakorlattal azt mérik fel, mennyire vagyunk hajlandók feláldozni az egónkat az őszinteség és az emberek megnevettetése céljából.”

Amikor azonban rá került a sor a mesélésben, Joseph megijedt. Nem tudta, hogy az osztályban ülő idegenek is olyan könnyedséggel fogadják-e majd a kudarcát, mint ő. „Egy ifjúkori randiról kezdtem mesélni, arról, hogyan veszítettem el félig-meddig a szüzességem – a részletektől most megkímélném az olvasót. Ahogy a történetet meséltem az ismeretleneknek, mégis azt vettem észre, hogy függetlenítem magam az érzéseimtől. Függetlenítettem magam az ítéletüktől, és így megmentettem az én kis egómat.”

A kurzus spirituális ébredést hozott, amely csak fokozódott, amikor humorista mentorai arra kérték, hogy gondoljon végig mindent, amit szeret, és mindent, amit gyűlöl az életben. Joseph ismét késztetést érzett, hogy önnön valóját, szenvedélyét megmutassa. Rájött, hogy célja megvalósításához − „hogy jókedvre derítse a világot” − saját sebezhetőségét és szorongásait kell számba vennie. Felismerte, hogy ha először szorongást kelt a közönségben, azzal előkészíti a terepet a nevetéshez.

Ezt a meglátást alátámasztja a hamis riasztás elmélete, amelyet V. S. Ramachandran fogalmazott meg. Ha megfigyeljük a főemlősöket, észrevesszük, hogy bizony velük is előfordul, hogy szokásos környezetükben mozogva zaklatottá válnak vagy összezavarodnak, ami szorongást kelt bennük. Amikor egy csimpánz kígyót lát és megijed, ösztönösen sikítani kezd, hogy a közelben lévőket figyelmeztesse, akik szintén sikítani kezdenek, hogy a riasztást továbbadják. Ha azonban kiderül, hogy a „kígyó” ártalmatlan fadarab, a csimpánz nevetni kezd, amivel „hamis riasztást” ad. A közelben lévők pedig szintén csatlakoznak hozzá, hogy jelezzék: mindannyian ostoba hibát követtek el. Nevetésünkkel fontos üzenetet közvetítünk:

„Ne ess pánikba!”

A humor segít oldani a feszült helyzeteket, és segít felülkerekedni a határzónában felmerülő negatív, kényelmetlen érzéseken. Ahelyett tehát, hogy túl komolyan vennénk az életet, utánozhatjuk Joseph-et, és a sérülékenységből, szorongásból kihozhatunk valami mást: olyasmit, amitől nevetni tudunk magunkon és a helyzeten, és képesek vagyunk könnyedén felfogni az életet.

A fenti cikk Steven D’ Souza és Diana Renner Nemtudás című könyvének szerkesztett részlete. Mit tegyünk, ha ráébredünk, hogy elértünk tudásunk határvidékére, és ami azon túl húzódik, az kusza és félelmetes? A Nemtudás című könyvben neves coach szerzők kalauzolják el az olvasót az új élethelyzetben rejlő buktatók és lehetőségek között. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ezt érdemes mindenkinek megtanulnia Sherlock Holmestól

A legtöbb szervezetben az emberek megfogalmaznak egy véleményt, majd arra áldozzák az energiájukat, hogy kiálljanak mellette, ez pedig a tanulási folyamat kárára megy. Ennek egy alternatívája az értelmező szemlélet, amihez azonban bátorság kell.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan kritizáljunk hatékonyan?

A túl kemény kritika rombolja az önértékelést, ami meggondolatlan döntéseket eredményezhet. Ugyanakkor az üres hízelgés önelégültté tehet.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan beszéljünk a csapatunk tagjaival?

Úgy kellene beszélnünk az embereinkkel, ahogy mi is szeretnénk, ha velünk beszélnének: tapintatosan, őszintén, világosan. Ezt a három jellemzőt szabályként is megfogalmazhatjuk.

Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

Ismét több ezren tüntettek Netanjahu ellen Izraelben

Ismét több ezren tüntettek Netanjahu ellen Izraelben

A járvány miatt katasztrófahelyzetet hirdetnek Ausztrália egyik államában

A járvány miatt katasztrófahelyzetet hirdetnek Ausztrália egyik államában