Autópornó Brad Pittel, magyar kanyarral - kritika az F1 című filmről
A kocsik hasítanak, de a sztárok csak gügyögnek Brad Pitt új filmjében.
Amikor az iparosodásnak köszönhetően nő a termelőképesség, “varázslatos” módokon kerekedhetünk felül a természet szűkmarkúságán – mutat rá Emészthető közgazdaságtan című könyvében Ha-Joon Chang közgazdász. A kiadványban a szerző összetett történelmi, gazdasági és társadalmi folyamatokat mutat be a gasztronómia világán keresztül. Részlet a könyvből.
Ázsián és a Földközi-tenger térségén kívül a legtöbb ember valószínűleg leginkább pizzafeltétként találkozik a szardellával. Az így felszolgált halat mediterrán recept szerint filézik, sózzák, érlelik és olajban tartósítják. Dél-Olaszországban tésztaszószba is keverik a pácolt szardellát. A franciaországi Provence lakói kapribogyóval és fekete olívával keverik, majd pépesítik a szardellát. A spanyol tapasbárokban népszerű étel a boquerones en vinagre, vagyis ecetes-olajos szardella.
Ázsiában az apró hal felhasználása még sokoldalúbb. Malajziában és Indonéziában ikan bilis a szardella neve. A szárított halat olajban sütik ki, és a kókusztejben főtt rizs, a nasi lemak mellé szolgálják fel pandanlevéllel. A koreaiak is sok szárított szardellát fogyasztanak, például andzsu formájában (alkoholos italok mellé felszolgált rágcsálnivaló). Japánban és Koreában nyersen is eszik a szardellát.
De bármilyen furcsán hangzik, az amerikaiak a fermentált szardellaszósz legnagyobb rajongói. Még meg is isszák. (Ki iszik halszószt? Pfuj!) Minden pohár Bloody Maryben – amely az Egyesült Államok egyik jellegzetes koktélja – ott rejtőzik a fermentált szardella, Worcestershire-szósz formájában.
Peru például neki köszönhette gazdasági fellendülését a 19. század közepén, bár bevétele nem a hal exportjából származott. Akkoriban Peru a tengeri madarak guanójából (szárított ürülékéből) gazdagodott meg. A nitrátban és foszforban gazdag, ugyanakkor nem túl büdös trágya igen keresett árucikknek számított. A puskapor gyártásához is felhasználták, hiszen annak egyik fő összetevőjét is tartalmazta, a salétromot.
A perui guanó az ország csendes-óceáni partvidéke mellett található szigeteken fészkelő madaraktól, például kormoránoktól és szuláktól származik. A madarak fő tápláléka a hal, különösen a Dél-Amerika nyugati partjai mentén vándorló szardellarajok, amelyek a Chile déli részétől Peru északi része felé haladó Humboldt-áramlat tápanyagokban gazdag vizében úszkálnak. A madárürülék olyan fontos termék lett Peru számára, hogy a gazdaságtörténészek az 1840–80 közötti időszakot „guanókorszaknak” nevezik.
Nem Peru volt az egyetlen ország, amely kincsnek tartotta a madárürüléket. Az Egyesült Államok kongresszusa 1856-ban megszavazta a Guano-szigetekről szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy polgárai a világ bármely táján birtokba vegyenek olyan szigeteket, amelyeken az értékes trágya fellelhető, ha azokat korábban még nem foglalta el senki, és nem állnak más ország fennhatósága alatt. A törvény jogi hátteret biztosított az Egyesült Államok számára több mint száz csendes-óceáni és karibi sziget elfoglalásához, és így megtörték a perui guanó exportjának brit monopóliumát. Nagy-Britannia, Franciaország és más országok is rátették a kezüket néhány guanóban gazdag szigetre.
A perui guanófellendülés nem tartott sokáig. Harminc évvel a kezdete után a madárürülék exportja csökkenni kezdett, a telepek ugyanis kezdtek kimerülni. A kedvezőtlen folyamatot az 1870-es években egy ideig ellensúlyozta új salétromlelőhelyek felfedezése, ezt az anyagot műtrágya és puskapor gyártására, valamint húsok tartósítására lehet felhasználni.
De Peru gazdagságának a csendes-óceáni háborúval, más néven salétromháborúval (1879–84) leáldozott. Ennek során Chile teljes hosszában elfoglalta Bolívia partvidékét, és Peru déli partszakaszainak mintegy felét. A meghódított területeken hatalmas salétromlelőhelyek és guanótelepek voltak, amelyek immár Chilét gazdagították.
De ez sem bizonyult tartósnak. Fritz Haber német tudós 1909-ben rájött, hogyan lehet a levegőből áram segítségével kinyerni a nitrogént, és ammóniát előállítani belőle, amely a műtrágya alapanyaga lett. Haber tehát gyakorlatilag a semmiből tudott trágyát varázsolni. Meg is kapta érte a kémiai Nobel-díjat 1918-ban, de erről jobb társaságban nem illik beszélni, mert a tudós az I. világháborúban bevetett pusztító mérges gázokat is előállított.
Haber találmányát egy másik német tudós, Carl Bosch kamatoztatta, aki a technológiát megvásárló német BASF vállalatnál dolgozott. Ma Haber–Bosch-eljárásnak nevezik a műtrágya tömeggyártását lehetővé tevő módszert, amely letaszította a guanót a trágyapiac trónjáról. A guanónál is fontosabb nitrátforrás, a salétrom is elvesztette értékét. Chilében a természetes nitrátok (a guanó és a salétrom) kitermelése az 1925-ös 2,5 millió tonnás szintről 1934-re 0,8 millió tonnára zuhant.
A 19. század technológiai újításai más nyersanyagexportőröket is tönkretettek. Németországban és Nagy-Britanniában mesterséges színezőanyagokat kezdtek előállítani, ami az egész világon rosszul érintette a természetes színezékek termelőit. A mesterséges vörös festékek, mint például az alizarin, véget vetettek Guatemala gazdagságának. Akkoriban ugyanis az ország bevételének jelentős része a drága bíborfesték exportjából származott, amellyel a katolikus bíborosok ruháját is színezték.
A festéket a bíbortetű testéből nyerik ki (amely leginkább fatetűre hasonlít). Amikor a BASF 1868-ban kifejlesztette az alizarin szénből történő előállításának technológiáját, a legkeresettebb vörös színt sikerült elkészítenie a legfeketébb nyersanyagból. A szintén népszerű indigó tömegtermelését is ez a vállalat kezdte meg 1897-ben, ami tönkretette India indigóiparát, és sok ottani munkás megélhetését, nem beszélve a csődbe ment brit és más európai indigóültetvényesekről.
Az 1970-es években pedig Malajziára kezdett rájárni a rúd, ahonnan korábban a világ gumiszükségletének felét elégítették ki. A 20. század első felében azonban német, orosz és amerikai tudósok sorra fejlesztették ki a különféle szintetikus gumikat, amelyek egyre erősebb versenytársai lettek természetes elődjüknek. Malajzia ekkor más nyersanyagok, valamint elektronikai cikkek termelésére állt át, de gazdasága azóta sem tért magához a csapás után, amelyet a szintetikus gumi előretörése okozott.
A nyersanyagok (mezőgazdasági termények és ásványkincsek) termelőit nem csak a mesterséges helyettesítő termékek elterjedése fenyegeti. Veszélyt jelent számukra az is, hogy bármikor felbukkanhatnak náluk hatékonyabb termelők, mivel a nyersanyagok előállítása viszonylag egyszerű.
Az 1880-as évekig Brazília monopolhelyzetet élvezett a gumi exportjában. Gumitermelő vidékei úgy meggazdagodtak, hogy azok korabeli fővárosában, Manausban hatalmas operaház épült. A brazil gazdaságra súlyos csapást mért, amikor a britek kicsempészték a gumifa csemetéit az országból, és ültetvényeket hoztak létre Malajziában, Srí Lankán és más trópusi területeken.
Tehát egy nyersanyagot termelő ország pozíciója könnyen meginoghat amiatt, hogy az adott nyersanyagot könnyű előállítani. Ha egy ország képes olyan technológiát kifejleszteni, amely a természetes anyagokat mesterségesekkel helyettesíti, teljesen lerombolhatja a meglevő piacokat (például a guanóét), és helyettük újakat teremthet (ebben az esetben a műtrágyáét).
Vagyis a technológiai fejlődés révén felülírhatók a természeti adottságok. A németeknek nem voltak guanótelepeik, bíbortetveik és indigócserjéik, de mesterséges helyettesítők előállításával megkerülték ezt a problémát.
Hollandia megművelhető földterülete igen kicsi (az egyik legsűrűbben lakott ország, a városállamok és egyes szigetországok kivételével). Mégis a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre – az Egyesült Államok mögött –, mert különböző technológiákkal sikerült növelnie a termőterületét. Az egyik ilyen megoldás a melegházi növénytermesztés, amely lehetővé teszi, hogy a meglehetősen hűvös időjárás ellenére évente többször is termést takarítsanak be.
Kezdetben egyedül Kínában nőtt a teacserje, most viszont India, Kenya és Srí Lanka is sokat termeszt belőle. Ezek a termékek jól példázzák, hogy amit a „természet ajándékának” hiszünk, sok esetben a gyarmatosítás eredményeképpen került az adott országokba: a gyarmatosítók a világ más tájairól hurcoltak be gazdasági haszonnal kecsegtető növényeket, amelyeket gyakran rabszolgamunkát alkalmazó ültetvényeken termesztettek.
Japán pedig a természetes üzemanyagforrások hiányát a világ élvonalába tartozó üzemanyag-takarékossági technológiák kifejlesztésével ellensúlyozta. A technológiailag kevésbé felkészült országok az 1970-es évek olajválságát csak úgy tudták átvészelni, hogy csökkentették a fogyasztásukat. Japán viszont műszaki megoldásokkal hatékonyabbá tette üzemanyag-felhasználását, és fejlett atomenergia-hálózatot épített ki.
A történelemből megtanulhattuk, hogy magas életszínvonal csak az iparosodással – vagyis az innováció és a műszaki lehetőségek fő forrását jelentő gyártási szektor fejlesztésével – érhető el. Amikor az iparosodásnak köszönhetően nő a termelőképesség, “varázslatos” módokon kerekedhetünk felül a természet szűkmarkúságán: élénkvörös színt nyerhetünk a legfeketébb szénből, szinte a semmiből műtrágyát teremthetünk, és megsokszorozhatjuk a termőterületünket egy másik ország elfoglalása nélkül.
A fenti cikk Ha-Joon Chang közgazdász Emészthető közgazdaságtan című könyvének szerkesztett részlete.
Miért lett a répa narancssárga, és mit tanít ez az innovációról? Miként válhat manapság is „banán-köztársasággá” egy multinacionális vállalatoknak szabályozás nélkül teret adó ország? Hogyan alapozta meg a rozs a világ első jóléti államának kialakulását? Könyvében Ha-Joon Chang közgazdász az összetett történelmi, gazdasági és társadalmi folyamatok összefüggéseit úgy elemzi és teszi „fogyaszthatóvá”, hogy a világ minden tájáról származó ételekről szóló történetekkel fűszerezi. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A kocsik hasítanak, de a sztárok csak gügyögnek Brad Pitt új filmjében.
A párt fővárosi frakciója hajlandó részt venni a hétfői közgyűlésen, de kérnek is cserébe.
Nem tudni, mit hoz a jövő, de Litkai Gergely a BKK-leállás után kidolgozta a Fővárosi Csődelodázási Csomagot.