szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyv szerzője, Kocsis Dóra bemutat néhány olyan gyorstippet, amelyek hasznosak lehetnek a hulladékcsökkentéshez. Szerkesztett részlet.

Nincs szükség felsőbbrendűségre!

Legyünk kedvesek az eladókkal, a többi vásárlóval. Semmi értelme annak, hogy felsőbbrendűnek, arrogánsnak mutassuk magunkat. Egyrészt ezzel nem lehet elérni az igazi, belső indíttatásból jövő változást. Másrészt ne feledjük, korábban mi sem figyeltünk erre.

Ne vegyünk ételt csak azért, mert divatos, vagy mert egészségesnek mondják!

Kóstoljuk meg valahol, és csak akkor ruházzunk be rá, ha valóban ízlik, különben könnyen lesz belőle élelmiszer-hulladék.

Nem kell meggyőzni senkit!

Legyünk türelmesek családtagjainkkal, barátainkkal. Viszont ha valaki érdeklődik, bátran osszuk meg a tapasztalatainkat. Ki tudja, kit lendítünk át éppen azon a bizonyos ponton. Sokakat motivál az, ha találkoznak személyesen valakivel, aki luffaszivacsot használ, újraszalvétában viszi a szendvicsét, vagy „akin nem is látszik, hogy vega”.

Mindig tiszta edénnyel, zsákkal menjünk vásárolni!

Egy kinézetre is szennyezett dobozt vagy textilzsákot érthető módon teljesen jogosan fognak visszautasítani.

Hogyan spórolhatunk energiát és vizet a konyhában?

Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken esetleg nem is tudunk változtatni, a szokásaink megváltoztatása rajtunk múlik. Részlet a Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyvből.

Sértődés helyett keressünk alternatívákat!

Ha visszautasítanák a saját zsákunkban, dobozunkban való vásárlást (pl. egy pékségben, vendéglátóhelyen), akkor mielőtt megsértődnénk, vagy szegény eladóra öntenénk a műanyagszennyezés egész felelősségét, próbáljunk meg alternatívát ajánlani. Például kérjük meg, hogy adja a kezünkbe a kiflit, és majd mi beletesszük a zsákunkba. Vagy ha elvitelre vennénk ételt, és a vendéglátóhely nem fogad el saját dobozt, egyszerűen kérjük meg, hogy tegyék egy tányérra a választott ételt, és tegyük át saját magunknak a dobozba. Így a doboz esetleges szennyeződésével járó felelősség teljes egészében a miénk.

Készüljünk a rendkívüli eseményekre!

Ha olyan összejövetelre, társaságba, buliba, fesztiválra megyünk, ahol nagy valószínűséggel eldobhatós lesz minden, vigyünk nyugodtan saját tányért, poharat. 99%-ban pozitív tapasztalatom van az ilyen eseményeken a saját étkészlethez való hozzáállásról. Hiszen ki szereti azt a sok szemetet?

Önsanyargatás helyett fogjuk fel egy új kalandnak a hulladékcsökkentést!

Ha egyelőre csak feszültséget, szorongást okoz, akkor próbáljunk kicsit kevesebbet változtatni, különben nem lesznek tartósak az új szokások. Nem cél, hogy elveszítsük az életörömet. Ezért mindig csak annyit iktassunk be az életünkbe, amit kellemesen vagy egy kis változtatással tudunk rendszeresíteni. Élvezzük az életmódváltás folyamatát.

Készítsünk saját szakácskönyvet!

A Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha könyvet bármikor felcsaphatjuk, amikor nincs ötletünk. A kiadvány receptjei, tanácsai segíteni fognak abban, hogy egyre kevésbé nyúljunk bolti készételekhez.

Tudjuk, hogy miért csináljuk!

Legyünk tisztában vele, miért döntöttünk a hulladékcsökkentő, vegetáriánus vagy bármilyen életmód mellett. Ezt akár érdemes leírnunk magunknak egy füzetben. Ha kellemetlen vagy nehéz helyzetbe kerülnénk az elhatározásunk miatt, vagy meginognánk, a “miértre” való emlékeztetés segítségünkre lesz a kitartásban.

Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha
HVG Könyvek

Nem kell megfeszülni!

Nem nekünk egyedül kell megváltanunk a világot. Ha valamit megkívánunk, akkor engedjük meg néha magunknak. Nekem is elég hosszú ideig tartott, mire rájöttem, hogy egy ember nem vállalhatja magára kilenc másik helyett a hulladékcsökkentést, mert abból keserűség lesz. Nem 10 embernek kell tökéletesen hulladékmentesen élni, hanem 7 milliárdnak kell kicsi változtatni.

A fenti cikk Kocsis Dóra Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyv szerkesztett részlete. A kiadvány 64 ízletes recepttel, több száz energiaspóroló, környezetvédő, hulladékcsökkentő tippel és egy olyan elméleti bevezetéssel szolgál, amelynek segítségével bárki könnyen megértheti a környezetvédelem és a táplálkozás összefüggéseit. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!