szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken esetleg nem is tudunk változtatni, a szokásaink megváltoztatása rajtunk múlik. Részlet a Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyvből.

Edények

Bármilyen típusú főzőlapot is használj, az energiafogyasztásod nagymértékben csökkenthető azzal, ha olyan edényeid vannak, amiknek jól záródik a fedelük.

Az én konyhám elengedhetetlen eszköze a kukta, aminek a használata a magas nyomás miatt talán félelmetes lehet, pedig egyetlen egyszerű szabály betartásával (nem nyitjuk ki, amíg nyomás alatt van) biztonságosan főzhetünk benne. A kuktával gyorsabban elkészülnek az olyan ételek, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek, a hagyományos lábosban való főzéshez képest akár 70%-kal több energiát is megtakaríthatsz vele, kevesebb vízzel is elég benne főzni.

Ha vizet forralsz, mindig tegyél fedőt a lábasra, hogy hamarabb elérje a forráspontját, és minél kevesebb víz párologjon el belőle. Hacsak nem indokolt, hogy az utolsó pillanatig rotyogjon egy étel a fazékban, nyugodtan kapcsold ki a főzőlapot, tekerd le a lángot, és hagyd fedő alatt főni az ételt.

Sütő

A légkeveréssel működő villanysütő energiafogyasztása a hagyományos sütőhöz viszonyítva nagyjából 20%-kal kisebb, mivel gyorsabban melegszik fel. Azonban ha hagyományos sütőd van, akkor is tudsz arra figyelni, hogy feleslegesen ne fűtsd fel azt (pl. két szelet kenyeret ne ebben piríts).

Bár sosem tanácsolom, hogy szerezz be egy újabb eszközt, de ha jellemzően kis adagokat melegítesz a sütődben (egy-két szelet pizzát, két szelet melegszendvicset), akkor inkább szerezz be egy elektromos minigrillt, mint hogy minden alkalommal az egész sütőt bekapcsold.

Azzal is energiát tudsz spórolni, és elkerülni azt, hogy a sütőd folyamatosan újrafűtse magát, ha nem nyitogatod gyakran az ajtaját, de vajon szükséges az előmelegítés, vagy sem?

Van, amikor valóban indokolt forró sütőbe tennünk az ételt ahhoz, hogy ne essen össze, ne legyen lapos (például a kenyér esetében, amit régen sem véletlenül készítettek forró kemencében). Alapszabályként, ha egy étel élesztőt, sütőport, szódabikarbónát vagy sok vajat tartalmaz (pl. quiche), előmelegített sütőbe kell tenni, az összes többi esetben elég akkor bekapcsolni a sütőt, amikor betennénk az ételt.

Mikró vagy nem mikró?

A mikrohullámú sütőről megoszlanak a vélemények. Mivel ugyanannyit lehet olvasni a negatív egészségügyi kockázatairól, mint ahány erre vonatkozó cáfolat létezik, ezért ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni. Egy dologra azonban érdemes figyelned: ha mikrót használsz, lehetőleg ne műanyag dobozban melegíts.

Amikor hat évvel ezelőtt beköltöztünk első otthonunkba, nem vettünk mikrót, egyrészt igyekeztünk a lehető legkevesebb eszközt vásárolni, bezsúfolni a kis konyhánkba, illetve egy teljesen személyes, pusztán esztétikai indokom volt, hogy nem szeretem a látványát, és valamiért ha ránézek, a felgyorsult világ reprezentációját látom benne. Közben rájöttünk, hogy nincs olyan étel, amit ne lehetne elkészíteni, vagy fel ne lehetne melegíteni mikró nélkül.

Vízhasználat

Amire mindenképp figyelj a konyhában (és minden vizes helyiségben), hogy ne legyen csöpögő csap. Egy rossz csap akár napi 4 liternyi vízpazarlást is okozhat, ráadásul a vízszámlát is növeli. Mi minden csapra egy külön víztakarékos perlátort is szereltünk. Ez a kis szerkezet gyakorlatilag egy szűrő, ami úgy csökkenti a percenként átfolyó víz mennyiségét, hogy azt nem is vesszük észre, a vízmegtakarítás azonban akár 60-80%-os lehet.

Mindig csak annyit vizet forralj, használj például tészta vagy zöldségek főzéséhez, amennyi valóban indokolt, a megmaradt főzőlevet pedig, ha tudod, használd felöntőléként más ételekhez, így nem végzi a lefolyóban az a sok értékes tápanyag, ami a vízbe került.

Ha gabonát és zöldségeket főzöl egyszerre, használhatsz egy párolókosarat a zöldségek párolásához, így két ételt főzhetsz egy időben, egy edényben, ugyanazzal a vízzel.

Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha
HVG Könyvek

Mosogatás

Az, hogy a kézzel vagy a mosogatógéppel való mosogatás a környezetbarátabb választás, szintén megosztó és nehéz kérdés. Energiahasználatban nem különbözik a két módszer, viszont a modern mosogatógépek már annyira víztakarékosak, hogy a kézi mosogatás szinte nem is veheti fel velük a versenyt. Azért csak „szinte”, mert a folyó vízben való, illetve az áztatásos-öblítéses mosogatás vízhasználata között óriási különbség van, az előbbivel nagyon sok víz pazarlódik el.

Természetesen a gépi mosogatás nem önmagában, hanem csak akkor környezetbarátabb megoldás, ha telepakolva, energiatakarékos programon, felesleges öblögetés nélkül és öko-mosogatószerrel használod, de nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a mosogatógép egy elektromos eszköz, amit le kell gyártani, majd élettartama végén hulladékká válik.

Amit megtehetsz, ha a mosogatógép mellett döntesz: válassz energiatakarékos gépet, és tartsd karban, hogy minél tovább kiszolgáljon.

A fenti cikk Kocsis Dóra Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyv szerkesztett részlete. A kiadvány 64 ízletes recepttel, több száz energiaspóroló, környezetvédő, hulladékcsökkentő tippel és egy olyan elméleti bevezetéssel szolgál, amelynek segítségével bárki könnyen megértheti a környezetvédelem és a táplálkozás összefüggéseit. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!