szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A lakásfejlesztők, -forgalmazók többsége országosan az új...

A lakásfejlesztők, -forgalmazók többsége országosan az új lakóingatlanok fizetőképes kereslet hiányáról panaszkodik, ám eközben az új, egyedi tervezésű, exkluzív kialakítású luxuslakások sorra vevőre lelnek. Mi a titka a fokozott érdeklődésnek, és valójában mit is jelent napjaink Magyarországán a luxus?

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlantanácsadó Kft. társtulajdonosa szerint a  luxus mai jellemzői nagyon is összetettek, négy alapvető feltétele - a hely, a környezet, a ház külső állapota és a konkrét lakásbelső (anyag- és helykialakítása, felszereltsége, állaga) - azonban még a laikus vásárló számára is szembetűnő. Elsődleges szempont ugyanis, hogy a luxus lakóingatlan egy-egy adott kerület, település legjobb részén, szép környezetben épüljön, másrészt kívül-belül magán hordozza a legmagasabb minőségi jegyeket.

Megváltozott a színvonal


 Luxusberuházás az Andrássyn:
 minden extrával felszerelve. 
© avenuegardens.hu
A szakember szerint ugyanakkor külön kell választani a luxuson belüli kínálatot: vagyis az új társasházi lakások, az új luxus családi házak, valamint a használt luxus kategóriájú ingatlanok teljes körű piacát. Ezen belül természetesen a legnagyobb kereslet manapság az új társasházi luxuslakások iránt mutatkozik. Új családi ház, villa kevés kerül piacra, és a használthoz hasonlóan hosszabb időt töltenek eladósorban, mint új társasházi „társaik”.

Természetesen a szakember szerint a luxus fogalma ma egészen  más jelent, mint korábban. Az 1990-1995-ös években például a lakásfejlesztők még a budai hegyek szabad telkeit vásárolták fel, ahol luxus kivitelű társasházakat, lakóparkokat építettek fel, persze nem annyi extrával, mint napjainkban. Mára azonban, mivel – néhány felbukkanó telket kivéve - jórészt elfogytak a szabadon beépíthető területek, a fejlesztések helye is áttevődött más fővárosi részekre, és ezzel együtt a luxuslakások és lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatások színvonala is változott.

Napjainkban az említett presztízsértékű hely, a szép és rendezett környezet mellett elvárás a nagy tágas belső tér (minimum 25 négyzetméteres nappali), a dupla komfort (legalább két fürdőszoba), a nagy teraszok megléte, és a különleges panoráma mellett a legdrágább, legegyedibb belső anyagok használata. Emellett fontosak a kényelmi szempontok, vagyis a lakáson belüli és kívüli minél extrább, különlegesebb szolgáltatások megléte is. Miután az új lakásfejlesztések már megütik a nyugaton megszokott magas minőségi színvonalat, érthető, hogy a hasonló minőségben megépült lakások iránt tehetősebb honfitársaink mellett nagy a külföldi befektetők érdeklőse is. Amin a szakember szerint lehetne még javítani, az az apró részletekre – például a kidolgozottság finomságára, a színek tökéletesebb harmóniájára – vonatkozik.

[[ Oldaltörés: Pesten és az agglomerációban is (Oldaltörés) ]] Tetőtéri fejlesztések: egyre
 több az exkluzív lakás
© tetotercentrum.hu
Ha az új építésű társasházi luxuslakások piacát vesszük szemügyre, elmondható, a megszokott átlag fölötti, magas minőségű lakóingatlan-fejlesztés a budai oldal mellett napjainkra Pest bizonyos kerületrészeire is áttevődött. Sőt, a nyugati agglomeráció néhány településének divatos részére is kitolódott. Kala Imréné a pesti oldalon a magas presztízsű kategória fő tengelyének az Andrássy utat és a Király utcát tartja, de ide sorolhatók még szerinte az Operaház környéke, a Körönd, vagy a Vigadó és a Petőfi tér környezete, valamint több, a Duna-partra tervezett egyéb beruházások is.

Az új fejlesztések mellett a belvárosi utcákban számos régi ház tetőterében épültek és épülnek exkluzív lakások, míg az új nagyprojektek önálló épület-beruházásként valósulnak meg. A minőség és az ár ezeknél az új tetőtéri fejlesztéseknél és önálló beruházásoknál szintén a legfelső kategóriában mozog (800 ezer és 1,5 millió forint között szóródik a négyzetméterár), mégis - főleg a külföldi befektetők körében – igen keresettek. A tetőtér-beépítéssel ugyanis nemcsak a régi patinás házak külleme, valamint környezete újul meg, hanem különlegesen szép, a külföldiek elvárásainak is megfelelő új otthonok is létrejönnek, amelyek a magas árak ellenére vonzóak a befektetők számára.

A számos épülő luxus lakóingatlan közül napjainkban kiemelkedik egyebek mellett a készülő Avenue Gardens luxus apartmanház. Az Andrássy út és Izabella utca sarkán lévő ingatlanban - amely korábban az Erkel Ferenc iskolának adott otthont - már folynak a 77 lakásos és 118 mélygarázsos épület kialakításának munkálatai.

Az épület Andrássy úti homlokzata változatlan marad, és részben megőrzik az Izabella utcai homlokzatot is, de a belső épületrészek nagy részét lebontják. Az építkezés átadását 2007-ben tervezik. A 60-190 négyzetméter közötti alapterületű lakások és mélygarázsok értékesítése már tavaly októberben elkezdődött: a lakóingatlanok négyzetméterára 3000 és 5500 euró (750 ezer-1,4 millió forint) között mozog. Az épületben kiépített szolgáltatásokhoz a wellnessközpont, a 24 órás portaszolgálat éppúgy beletartozik, mint a közvetlenül a lakásba érkező lift, az intelligens épületüzemeltetési rendszer, az éttermi lakásszerviz, a sofőrszolgálat és bérautó.

[[ Oldaltörés: Pesti körkép: Palazzo Dorottya és Excelsior (Oldaltörés) ]]

Ugyancsak luxuslakásoknak ad otthont a lebontott Vörösmarty téri ORI székház helyén felépülő modern, vegyes funkciójú, 30 ezer négyzetméteres új létesítmény, amely az ING fejlesztési részlege alatt valósul meg. A beruházás már elkezdődött, s a tervek szerint a két éven belül felépülő épületkomplexum földszintjén kereskedelmi egységeket alakítanak ki, közel 7000 négyzetméteren, míg az épület legfelső, ötödik és hatodik szintjei - 3200 négyzetméteren – exkluzív apartmanoknak adnak helyet. A luxuslakások négyzetméterára a jelenlegi kalkuláció szerint 3500-5000 euró között mozog. Az épület alatt mélygarázs is épül, 250 parkolóhellyel.

Szintén vegyes funkciót kap az átépítés során a volt Technoimpex székháza, amelynek már folynak az átalakítási munkálatai. A beruházó az olasz RDM, amely beruházásának a Palazzo Dorottya nevet adta. A 2007. negyedik negyedévére elkészülő épületben a luxusüzletek, nívós kávéházak, irodahelyiségek mellett 85 luxuslakást is kialakítanak. A lakások között a kisméretűek (40-80 négyzetméter) éppúgy megtalálhatók, mint a közepes (80-120 négyzetméter), a nagy (120-160 négyzetméter), valamint az extra nagy (160-190 négyzetméter) alapterületűek. De a vásárlók nemcsak méret, hanem stílus szerint is választhatnak, mivel a lakásokat a vevők igénye alapján klasszikus, modern, vagy minimál stílusban fejezi be a fejlesztő, amelyek átlag négyzetméterára 1 millió forint körül lesz. A leendő lakástulajdnosok, illetve iroda- és üzletbérlők számos szolgáltatást is igénybe vehetnek majd. Ilyen például a 24 órás portaszolgálat, a 24 órás karbantartó és takarítószolgálat, a mosoda, valamint a wellness (fitness, szauna, jacuzzi).

Szellemszállodából luxusház

A volt SZOT-szálló ad otthont az Excelsior Budapest Spa fejlesztésnek. Az épület 7,5 szintjén kialakított 93 - ebből 4 penthouse szinten elhelyezkedő - exkluzív lakásban találhatnak majd otthonra a leendő lakástulajdonosok. Az épület utcaszintjén  a nagyközönség számára is nyitott étterem, üzletek, lejjebb pedig kávézó, fedett medence, napozóteraszos wellness- és spa szolgálja az itt lakók kényelmét. A különleges stílusú és belső kialakítású lakások négyzetméterára 1,5-2,2 millió forint között mozog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem a trolivezető, hanem egy pénzügyes élesztette újra a 19 éves lányt

Nem a trolivezető, hanem egy pénzügyes élesztette újra a 19 éves lányt

Ezekben a városokban érdemes most lakást venni

Ezekben a városokban érdemes most lakást venni

A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre

A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Gajdánál "betelt a pohár" a támadások miatt, nem írja alá a menzaszerződést

Gajdánál "betelt a pohár" a támadások miatt, nem írja alá a menzaszerződést

Földrengés volt Törökbálinton

Földrengés volt Törökbálinton