szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany.

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany. Utóbbinál még többet spórolhatunk azzal, ha nem folyatjuk a vizet folyamatosan.

2. Sohasem hagyja feleslegesen elfolyni a melegvizet, például fogmosás közben, vagy a hajmosás, zuhanyzás teljes ideje alatt.

3. A hőfokszabályzós és keverős csapok ugyan többe kerülnek, de hatékonyabbak és jobb az energiafelhasználásuk.

4. A melegvíz energia és pénz. Az el nem használt melegvíz benne maradhat az ellátó-rendszerben, a különböző szabályozó szelepek révén. Ezek beiktatásával, és megoldásokkal akár 30 százalékkal csökkenhet a víz- és az energiafelhasználás. Szakemberektől kérhet tanácsot ezek beépíthetőségéről, előnyeiről.

Egyetlen csöpögő csap havi 170 liter elpazarolt vizet jelent


5. Német tanulmányok szerint egy csöpögő vízcsap havi 170 liternyi veszteséget jelent. Ha a melegvíz szivárog, akkor még külön energiaveszteséggel is számolnia kell.

6. Ha keverőcsapot használ, állítsa a hideg fokozatra. Ha csak rövid időre nyitja meg, például egy gyors kézmosáshoz, akkor nem a költségesebb melegvizet engedi ki a rendszerből.

7. A vízkő nem csak a háztartási gépeknek és a tárolóknak ellensége, hanem a pénztárcának is, ugyanis az elvízkövesedett berendezések erőteljesen fogyasztják a gázt, vagy az áramot. A melegvíz-tárolót állítsa hatvan fokra, ezen a hőmérsékleten ugyanis a legalacsonyabb a vízkőképződés. Közösségi rendszereknél általában ezt a hőfokot használják a szolgáltatók.

8. Ha a vízvezeték-rendszer túlságosan hosszú, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhat, ezért már tervezésnél ügyeljen az optimalizálásra, ebben szakemberek nyújtanak segítséget.

9. Ha mégis hosszabb rendszert kell kiépíteni, akkor érdemes a relatív kevesebb vizet használó gépekhez – például egy konyhai mosogatógép – melegvíz-tárolót, vagy egy külön, átfolyó rendszerű melegítőt beépíteni.

10. Ha keringető szivattyú gondoskodik a melegvíz-ellátásról, akkor érdemes programozható kapcsolóórát hozzákapcsolni. Ez a megadott időszakokban, amikor nagy valószínűség szerint nincs szükség a szivattyú működésére (éjszaka, munkaidőben) automatikusan lekapcsolja a berendezést, ezzel energiát takarít meg.

11. Érdemes külön nyilvántartást vezetni a felhasznált vízmennyiségről, ezzel előre tudja kalkulálni a költségeit, továbbá pontosan ismeri, mennyibe kerül egy-egy mosás, fürdés stb.

12. Ha hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, kapcsolja ki a melegvíz-tárolót, illetve állítsa le a rendszert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...