szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 A fürdőszoba berendezésénél még a kreatív egyéniségek is...

 A fürdőszoba berendezésénél még a kreatív egyéniségek is nehezen tudnak bontakozni, mivel viszonylag kicsi a tér. Az újabb lakásoknál már egyenesen spórolnak az alapterülettel a tervezők – a felszabaduló négyzetméterekre máshol van szükség.  Ám mindezzel együtt, ha átgondoltan rendezzük be a fürdőt és jól választunk színeket, akkor bizonyosan jól érezzük magunkat benne.

A színválasztás, mint általában a kis alapterületű helyiségeknél alapvető fontosságú. A világos, pasztellszínű csempével borított falak, és a hasonló színű járólapozás nyitottá, nagyobbá „varázsolják” fürdőnket – a rikító színeknek és a túl sötét árnyalatú csempéknek ellentétes hatásuk van. Tovább „tágítható” a tér, ha a mennyezetig csempézzük ki a falakat, a vad tónusokat pedig tartogassuk inkább a különféle kiegészítőkre.

1. Rend a lelke mindennek

Férfiléleknek általában lételeme a szervezett káosz, azonban a kis fürdőszobák esetében nem árt ügyelni a rendre. Ugyanis a szétszórt, eldobált, a polcokon elöl hagyott holmik szűkítik a teret. Ha nincsen semmi a földön, akkor a helyiség is nagyobbnak tűnik. A szokásos fürdőszobai alapfelszerelés – mint kenőcsök, sminkcuccok, tusfürdők, samponok, illatszerek, testápolók és minden egyéb - tárolásához legideálisabb egy faliszekrény, amelyben aztán mindennek helye van. Alapvetően ügyeljünk arra, hogy a kis alapterületű fürdőt csak minimálisan rendezzük be, mert a relatív sok bútortól, felszereléstől még zártabbnak érezzük a helyet. A mosdókagylókhoz gyakran kínálnak alsó tárolót is. A kagyló fölé, ha lehetőség van rá, ne nyitott polcokat szereljünk fel, hanem inkább egy másik, tükrös szekrényt – abban legalább elzárhatjuk a káoszt a szemünk elöl.

2. Kényes pont : a zuhanyzó

Ha kád nem fér be a fürdőszobánkba, akkor kénytelenek vagyunk zuhanyfülkét választani. Ám a zuhanyzó is jókora területet foglal el, ezért ismét trükköznünk kell, hogy a tér nyitott maradjon. Sokan idegenkednek attól, hogy műanyag függönyt szereljenek fel a tusolóra, nem tartják higiénikusnak, elégedetlenek a választékkal. Kis utánjárással jó minőségű darabokhoz is hozzájuthatunk – ha nem használjuk a zuhanyzót, a függönyt félrehúzva „tágíthatjuk” a teret. Ha tolóajtós fülkére szavazunk, akkor inkább átlátszó üvegűt (műanyagot) vegyünk, ennek nyitottabb a hatása.

3. Toljuk ki a plafont

Ha lehet, a mennyezetig csempézzünk. Ha nem lehetséges, vagy nem teszik a megoldás, akkor forduljunk művészi képességekkel megáldott ismerősünkhöz, és kérjük meg, hogy a felső sarkokba fessen rácsmintázatot. Még kreatívabb lakástulajok utánanézhetnek annak, milyen további minták növelik a térhatást.

4. Használjuk ügyesen a kiegészítőket

A jól elhelyezett tükörtől nem csak tágasabbnak és nyitottnak érezzük a fürdőszobát, hanem világosabbnak is, hiszen az üveg megtöri a bejövő napfényt. Nyugodtan használjunk nyitott tereket ábrázoló fotókat, hogy még nagyobbnak tűnjön a fürdő. Mind a saját készítésű tájképekkel, (még ha nem is kapunk értük rögtön tizenöt szakmai díjat) mind pedig ablakot ábrázoló fotográfiákkal kiváló hatást érhetünk el – természetesen ügyeljünk az arányokra.

5. Cseréljük újabbra

A legújabb fürdőszobai felszerelések, mint például az újabb fejlesztésű vécék kevesebb vizet használnak, ezért kisebbek is a régi típusú berendezéseknél. Ha ilyenre cseréljük az öregebb darabokat, hely szabadul fel, és nem utolsósorban a környezetünket is védjük.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!