szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az V.

Az V. kerületi ingatlankínálatban javarészt 70-80 négyzetméteres, 50-100 éves nagypolgári, gázfűtéses téglalakásokat találni, nagyrészük felújításra szorul. A korszerűsítés nyűgét a tulajdonosok igyekeznek az új gazdára hárítani, s ingatlanközvetítők sem forszírozzák a „felesleges” beruházást, mert a kiadások - szerintük - a vételárban nem realizálhatók. 

Pedig a minőséget tekintve túlzónak tűnnek a belvárosi lakásárak: a jellemző kínálati ár 400-500 ezer forint/négyzetméter. A kínálati árak az omladozó vakolatú, bomló hulladéktól bűzlő lépcsőházak társasházakban sem sokkal kedvezőbbek: a 300-350 ezer már vonzó árkategória. „Diszkontárakkal” jobbára azokban az utcákban találkozni, ahol lehetetlenség parkolni, vagy éjjel-nappal nagy a járműforgalom. 
Azok, akik az V. kerület legvonzóbb pontjain szeretnének ingatlant vásárolni, s az eltökéltségük mellett a pénzük is megvan hozzá, azoknak nem számítanak olyan „apróságok”, mint parkolási gondok, vagy lelakott lépcsőház. Pusztán az eszmei értékért hajlandóak busás összeget kifizetni - vélekedik Józsa András, belvárosi ingatlanközvetítő.

A Vörösmarty téren, a Váci, Petőfi utca és a Szabadság tér és a Károlyi kert környékén is elszaladtak az árak: a használt lakások többségét 500-800 ezer forintért kínálják, de egynémely tulajdonos reálisnak tartja a 1-1,5 milliós (!) négyzetméterárat is. A zajos, forgalmas Bajcsy-Zsilinszki út árai sem mondhatók éppen szerénynek: 40 négyzetméteres lakásokat közel 20 millió forintért (félmillió forint/négyzetméter) ajánlanak, Duna-parti 34 négyzetméteres garzont kicsivel drágábban, 17,5 millióért találtunk.

A nagyobb, 80-140 négyzetméter alapterületű lakások kínálata viszonylag szűkös az V. kerületben. Jellemzőbbek a galériás lakások. A galéria kényszermegoldás, nem pedig értéknövelő beruházás - említi Józsa András. A galéria nem realizálható a vételárban, mert nem számít be a hasznos alapterületbe - az ingatlan tulajdoni lapján szereplő érték a mérvadó. 

Az új építésű ingatlanok kínálata szűkös a belvárosban. Az új, jellemzően tetőtéri lakóegységek a luxusigényekhez igazodnak. A Parlament közelében, a Garibaldi utcában egy százéves, korábban bankszékházként funkcionált műemléképületet alakítottak át luxus lakóházzá, közel negyven, 60-130 négyzetméteres lakással. A házban átlagosan 800 ezer forint/négyzetméter áron lehet lakást venni. A Duna és az Országház közelében további új lakások várnak gazdára, egy 1920 körül épített, kétszintes Markó utcai társasház tetőtéri hasznosításával kilenc lakóegységet nyertek: a 105-168 négyzetméteres ingatlanokat 52-84 millió forintért kínálják, I. osztályú szaniterekkel, minőségi járólapokkal, burkolatokkal. Az új lakások többségéhez riasztó és tűzjelző is jár.Belvárosi házak: égig érő árak

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!