szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Apró kerámiákból, kövekből már az ókori rómaiak...


Apró kerámiákból, kövekből már az ókori rómaiak, görögök és egyiptomiak is készítettek gyönyörű kompozíciókat, a mozaikrakást művészi tökélyre fejlesztették az arab és bizánci kultúrkörben is - s persze a mozaikművészet a nyugati világban is elterjedt. Gondoljunk csak Antonio Gaudira, a katalán építészre, aki előszeretettel díszítette saját készítésű mozaikcsodákkal épületeit.

Ellenálló, könnyen tisztítható

A mozaik „örökzöld” technika, az egyik leguniverzálisabb, legötletesebb burkolótechnika, a környezeti hatásoknak ellenálló, könnyen tisztítható, sav- és lúgálló burkolatok készíthetők belőlük. Az sem mellékes, hogy a mozaikból készült burkolatok jelentősen emelik a lakás esztétikai értékét. A legtöbben a kerti úszómedencét, a fürdőszobát, a konyhát burkolják, díszítik mozaikcsempékkel, de a felhasználási lehetőségeknek gyakorlatilag csak a fantázia szab határt. Mozaikkompozíciók berendezési tárgyakon is visszaköszönhetnek: asztallapot, tükröket, pultokat, kádakat is díszíthetnek az apró üvegmozaikok.

Szabálytalan felületekre is jó

A mozaik nemcsak szép, de nagy előnye, hogy íves, „szabálytalan” felületeket is egyszerűen lehet burkolni vele, legyen az fal- vagy járófelület. A mozaikból készült padló kedvező tulajdonsága, hogy kevésbé csúszik, mint a hagyományos padlócsempe. A klasszikus - úszómedencéknél is használatos - mozaikburkolat 2x2 centiméteres mozaiklapokból készül. Üvegmozaikból több tucat színárnyalat kapható: sőt, adott színárnyalaton belül is akad még választék, „buborékos”, matt hatású, illetve „fényes”, üveghatású üvegmozaikok közül lehet válogatni (utóbbi drágább).

A színárnyalattól is függ az ár

A 20x20-as vagy a 10x10 milliméteres üveglapocskák hálóra vagy papírra kasírozva kerülnek forgalomba. Mint azt az egyik nemzetközi üvegmozaik gyártó cég hazai forgalmazójától megtudtuk: a legnagyobb mennyiség a kék árnyalataiból fogy, részben ezért ezeket lehet a legjutányosabb áron megvásárolni. A legdrágább „színek” között a narancs és a vörös árnyalatai találhatók. 

Gyakorlott burkolót keressen

A mozaik jellegétől függően a színskála bővíthető az alapszínek metálos változatával, az avventurinával, a féldrágakővel kevert, csillogó szemcsékkel dúsított, igen dekoratív üvegpasztával, és sima vagy rücskös felületű arannyal is, amelyben két üvegréteg között 24 karátos aranyfüst van. A különböző színű mozaikszemekből a nagy szín- és méret-választéknak köszönhetően szinte végtelen számú variáció keverhető ki. A forgalmazók többnyire a burkolat megtervezést is vállalják. Az üvegmozaik fal- és padlóburkolás tervezése és kivitelezése speciális szaktudást, jó ízlést, finom kézműves munkát és nagy türelmet igényel.

Utólag nehéz eltávolítani

Fontos, hogy aki a beltéri mozaikokhoz szeretné megtalálni a megfelelő színeket, ne csak az árakat vegye figyelembe, hanem azt is, hogy lakásában milyen jellegű mozaikburkolatot látna szívesen. A vörös és narancs nemcsak drágább, de erőteljes hatást is kelt, így akár zavaró is lehet. Hiába olcsóbbak továbbá bizonyos árnyalatok, ha nem passzolnak a lakás és a benne élők stílusához.
Mozaikot hosszú évekre „vásárolunk”, nem lehet ripsz-ropsz eltávolítani, mint egy megunt festményt a falról. Mivel a fürdőszoba zárt, intim része a lakásnak, nem gond, ha teljesen más színárnyalat uralja, mint a lakás egyéb helyiségeit, de a konyha mozaikburkolására már nagyobb figyelmet célszerű fordítani, főleg amerikai konyhák esetében. Konyában általában a pult, a tűzhely mögötti falat burkolják mozaikkal. A mozaikburkolat lehet homogén hatású, ezek egymással harmonizáló, pasztell árnyalatokból készülnek, és lehet játékosan sokszínű, vibráló is.Nagyméretű mozaikképek 

Miként az ókori burkolatoknál, úgy napjainkban is lehetőség van egyedi minták, kompozíciók kialakítására. Nagyon jól mutatnak a kisebb, színes mozaikképek a nagyobb kiterjedésű mozaikfelületen. Mozaikkép készítésével erre specializálódott, referenciákkal bíró szakembert célszerű megbízni. A mozaiklapocskákat természetesen nem a helyszínen rakják ki, hanem a műhelyekben. Egy tapadó, könnyen lehúzható fóliával rögzítik a körülbelül 45 centis sablonokban előre kirakott kis mozaiklapokat, s a helyszínen ezeket viszik fel a kívánt felületre. Fontos, hogy a mozaikburkolat egyenletes legyen, mert bármennyire is szép a kompozíció, a „hullámos” mozaiklapok erősen rontják az összképet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orban közölte, hogy ő véletlenül sem Orbán

Orban közölte, hogy ő véletlenül sem Orbán

„Attól zengett a média, hogy az elkövető hányszor és hova nyúlt be, miközben nem ez a lényeg”

„Attól zengett a média, hogy az elkövető hányszor és hova nyúlt be, miközben nem ez a lényeg”

Egy picit mégis beintene a politikusoknak a Facebook

Egy picit mégis beintene a politikusoknak a Facebook

Gyurcsány a róla szóló Bödőcs-paródiáról: Jót röhögtem

Gyurcsány a róla szóló Bödőcs-paródiáról: Jót röhögtem

Dokumentumfilm készült a szigetes Foo Fighters-koncert kerekesszékes hőséről

Dokumentumfilm készült a szigetes Foo Fighters-koncert kerekesszékes hőséről

Már Magyarországon is beárazták az IKEA hangszórós bútorait

Már Magyarországon is beárazták az IKEA hangszórós bútorait