szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Néhány héttel ezelőtt a Vas Népe napilap írása nyomán az Ingatlanmenedzser is beszámolt a sörkollektor névre hallgató...

Néhány héttel ezelőtt a Vas Népe napilap írása nyomán az Ingatlanmenedzser is beszámolt a sörkollektor névre hallgató, házi készítésű, "naplopó" eszközről, amelynek segítségével csökkenthető a fűtés költsége.

Az általában családi házakon alkalmazott "barkács-napelem" a lakásban élők érdeklődését is felkeltette - a sorkollektor.hu oldal egyik legfrissebb bejegyzésében a berendezés panelban való alkalmazás lehetőségéről is szó esett:

" Egy alap söröslovat (kollektor - szerk.) szeretnék készíteni, amit egy panellakás erkélyére szertnék “kifüggeszteni”. Az erkélyem tájolása ideálisnak mondható. A déli iránytól csak néhány fok választ el. Milyen megoldást tudtok javasolni annak érdekében, hogy a koli kerete a lehető legkönyebb legyen, és mégis megfelelő szigetelése legyen az abszorbereknek? Az osb lapon gondolkodtam, hiszen közületek sokan használják, de úgy vélem, hogy szinte lehetetlen olyan lakkozással ellátni, ami megvédené a korrózió, és főleg a pára ellen….vagy nem jól gondolkodom?Mértétek már körülbelül hány kilogramm lehet egy felszerelt berendezés?

Mint sokan tudjátok a távhős lakásokban nagyon drága a fűtés, és bizony sokszor szorulna kiegészítésre. Amikor enyhébb idő van, a kazános csak langyos vizet keringet, attól meg melegebb nincs, csak az egységek száma nő a költségosztókban.

Nálunk tudomásom szerint nincs külön rendelet ami tiltaná ilyen berendezés kiszerellését. mindenféle engedélyek nélkül kerülnek fel klíma, és a digitális televíziózás kellékei is a falra. Így én is próbálkozni fogok majd. Tavaly már az erkély felől egy külső nikecell szigetelést elvégeztem, most pedig egy koli építésén fáradozom. Ha valakinek van panellakásos tapasztalata a kolival azt örömmel venném…" - tette fel a kérdést az egyik érdeklődő.

A válaszokból kiderül, hogy műszakilag nincsen akadálya a panelos sörkollektornak, viszont a társasházi közösséggel engedélyeztetni kell, ha valaki szeretné ilyen módon szeretné csökkenteni a fűtési költségeket:

"- Azt írod, már szigetelted a külső falat, ezért ne tegyél a sörösdobozok mögé újabb szigetelést.  Oldalára nem feltétlenül kell szigetelés, én sem tettem, mégis jól teljesít.  Az időjárás ellen nem festéssel védtem az enyémet, hanem 0,2 mm-es ipari alufóliával borítottam be az oldalait és a tetejét.  Az én kollektorom kb 40 kg, bár ennek dupla hátfala van, és közte 5 cm kőzetgyapot, ami elég nehéz. A felülete kb 2,5 négyzetméter."

"- Jómagam is egy panel(ra)ba készítem a lovaimat, ugyan nem kell engedély, sem bejelentési kötelezettség sincs, DE a társasháznak engedélyeznie kell!!! Szerintem szavaztasd meg a legközelebbi lakógyűlésen, mert, ha valaki beperel a házból, veszítesz, és a hangulat sem lesz túl vidám a házban. Tapasztalatom szerint minden lakóközösségben van, legalább egy “pereskedő”, mindent ellenző lakó "- olvasható a sorkollektor.hu vonatkozó bejegyzésében.

Mi az a sörkollektor és hogyan működik?

Az üres, kimosott, alul és felül kivágott sörösdobozokat oszlopokká kell összeragasztani hőálló szilo-plaszttal, ezekben áramlik és melegszik fel a levegő. A 10 dobozból álló hengerek egy-egy alsó és felső gyűjtődobozhoz csatlakoznak - két négyzetméteres házi napelemhez százötven dobozra van szükség. Az alsóba kerül a szobából ventilátorral kiszívott levegő, ami feketére festett hengereken áthaladva a napsütéstől felmelegszik, és összegyűlik a fenti tárolóban, ahonnét visszajut a lakótérbe. Vannak még finomságok, ám a működési elv nagyjából így fest. Mindebből logikusan következik, hogy a ház falára szerelt rendszerhez át kell fúrni a falat.

 

A nagyjából két négyzetméteres napkollektor 40-60 ezer forintból kihozható - de van olyan tagja is a sorkollektor.hu-nak, aki 10 ezer forintból összeügyeskedte. Egyetlen hátránya a rendszernek, hogy napfüggő , szűrt fényben még működik, de esőben már természetesen nem. Mindezzel együtt a kollektorral 15-20 ezer forint megspórolható egy-egy fűtési szezonban. Vagyis nagyjából két-három év alatt megtérül a befektetett összeg, szemben a hagyományos napelemes rendszerekkel, ahol ez az idő körülbelül 10-15 esztendő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz