szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Hegyi Gábor elmondta, hogy a Befik elnevezésű, Budapest-Ecser-Ferihegy Intermodális...

Hegyi Gábor elmondta, hogy a Befik elnevezésű, Budapest-Ecser-Ferihegy Intermodális Központot több lépcsőben, 10-15 év alatt építik meg.  A koncepció szerint a mezőgazdasági művelésből kivont, magánbefektetők által megvásárolt területen a repülőteret kiszolgáló raktárvárost, tranzit árutárolót, átrakó bázist alakítanak ki. Ezzel nőhet Ferihegy jelentősége, uniós gyűjtő, áruelosztó központtá válhat. Európa más repülőtereinek környéke ugyanis mára olyan mértékben épült be, amely korlátozza a fejlesztési lehetőségeket, miközben a légi forgalom folyamatosan növekszik - tette hozzá.
 
Az új logisztikai központ egyúttal új közúti közlekedési csomópontként szolgálja a helyi és a kelet-nyugat irányú nemzetközi forgalmat. Ehhez a meglévő vasút, a leendő 4-es autópálya és a tavaly elkészült M0-ás körgyűrű teremti meg a feltételeket. 

Ugyanakkor a helyi, helyközi közlekedés is átalakulhat a csomópontnak köszönhetően: a központba futnak majd Nagykáta felöl a vonatok, ideérkeznek a BKV és a Volán összehangolt járatai, és kialakítanak egy nagy befogadóképességű P+R parkolót is. Ezzel a térségből a fővárosba járó, több 10 ezer ember közlekedése   gyorsabbá, kényelmesebbé válik. A fejlesztés részeként kereskedelmi, szórakoztató centrumot is létesítenek majd - tette hozzá az igazgató.
 
A területen már zajlanak az alap közműfejlesztések. Az egy milliárd forintot is meghaladó beruházás részeként szennyvíztisztító mű épül, kezdődik a víz, gáz, villany vezetékek fektetése és 2, az M0-ról levezető belső út, körgyűrű kialakítása. A munkálatokat az év végére fejezik be és 2010-ben már fogadják az ide települő cégeket, vállalkozásokat, amelyek megvásárolhatják, vagy bérelhetik a terület egy részét.

 Befik előreláthatóan 25-30 ezer új munkalehetőséget teremt. Kiépülése nyomán az agglomeráció keleti régiója ugrásszerűen fejlődik, - állítja az igazgató- miként az a fővárostól nyugatra Budaörs környékén a 90-es évek elején lezajlott. E szerint Maglód, Vecsés, Pécel és Gyömrő ingatlanjai felértékelődnek, a nehéz gazdasági helyzet ellenére  máris megindult egy ilyen irányú mozgás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!