szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A fűtési energiaigényt valóban sikerült 85 százalékkal csökkenteni.


A fűtési energiaigényt valóban sikerült 85 százalékkal csökkenteni. A szomszédos panelházak lakói továbbra is nagyságrenddel többet fizetnek a távfűtésért – egy 60 négyzetméteres lakás havi fűtésdíja 18-20 ezer forint. A Solanova-házban ugyanez havonta átlagosan négyezer forint kiadást jelent. A felújítás során a passzívház-technológiát alkalmazták. A falakra 16, a tetőre 30 centiméter vastag szigetelőanyag került, passzívház-nyílászárókat építettek be és hővisszanyerős szellőztető berendezést telepítettek minden lakásba.

A melegvíz előállításához 70 négyzetméteres napkollektoros rendszert építettek ki a földszinti előtetőkön, ezzel a melegvíz-hőigény a felére csökkent. A havi fűtés- és melegvíz-költség így együttesen tartósan hétezer forint. A felújítás óta egy lakó sem értékesítette lakását, ragaszkodnak energiatakarékos otthonukhoz. „A szegénységünk lett a szerencsénk” – idézi fel a kezdeteket a közös képviselő. Amikor 2002-ben az uniós kísérleti projekthez kerestek panelépületet a városban, éppen az ő házukra esett a választás.

A Műegyetem munkatársai olyan panelházra vadásztak, amelyben eddig nem történt átfogó felújítás. Balkonok sem lehettek a házon. A válogatás után két épület maradt versenyben; költséghatékonyság miatt végül nem a 60 lakásos, hanem a Lajos király körúti paneltömb került ki győztesen.

A döntően uniós és állami támogatásból megvalósult projekthez a helyi önkormányzat 30 millió forinttal járult hozzá. Lakásonként mintegy 4,5 milliót igényeltek a munkálatok, a tulajdonosoknak lakáskassza-megtakarítás formájában 300 ezer forinttal kellett beszállniuk a fejlesztésbe.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!