szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

„Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma.„Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma. Amíg eddig 100 főből csak 1-2 fő panaszkodott erre, addig mára 10-20 főt kezelünk ilyen tünetekkel” – számolt be Dr. Major Zoltán a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógy- és wellness szálloda reumatológus szakorvosa.

Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott tény, hogy a légkondicionálók nem megfelelő használata negatív élettani hatásokat okozhat. Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék: egy részük légúti panasz (nátha, orrfolyás, tüsszögés, köhögés). Más részük mozgásszervi elváltozás (ezek elsősorban nyaki, vállövi izomfájdalomként, kötöttségként, merevségként, fejfájásként, szédülésként, fülzúgásként jelentkezik). A reumatológusok ezeket a tüneteket egymás között klímareumának nevezik.

Egy menedzsert egy nyári napon átlagosan érő hőmérsékletingadozást szemléltető „hősokk grafikon” innen tölthető le. A kép a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.Hogyan alakul ki a klímareuma?

Egy menedzser, vagy irodai dolgozó szervezetét nyáron több „hősokk”, azaz nagymértékű hőmérsékletingadozás is éri. „A kánikulából a hűvös irodába, kocsiba, étterembe történő megérkezés olyan, mintha egy stresszhatás érné a szervezetet. Ezek a hatások hosszabb idő alatt krónikus megbetegedéseket okozhatnak, ezért különösen fontos – mint sok más mozgásszervi megbetegedésnél is – a megelőzés.” – mondja Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.


A klímareuma megelőzhető

A klímareumát alapvetően két módon kerülhetjük el: megfelelő klíma beépítésével, karbantartásával, valamint az egészséges életmóddal. A kialakult klímareumás tünetek sikeresen kezelhetőek és különösen a kezdeti szakaszban hatékonyak a különféle kúrák: „A mozgásszervi problémák gyógyítására a balneo -és fizioterápia teljes tárházát alkalmazzuk sikerrel. A légúti megbetegedések kezelésére különböző szaunákat (aromaszauna, gőzkamra, infraszauna), illetve só kamrát, inhalációs és O2 terápiás kezeléseket használunk. Természetesen minkét esetben orvosi felügyelet mellett, a ami a hatékony gyógyulás záloga. A tapasztalatok szerint egy kúra, tíz hónapig tünetmentessé tudja tenni a klímareumás panaszokat” – összegezte tapasztalatait Dr. Major Zoltán a NaturMed Hotel Carbona reumatológus főorvosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!